Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ja bych zkusila byt mesic na krabickach, to te nakopne, u me teda funguji 100%
Fungujes na Kalorickych tabulkach? Nechala sis ve FB skupine zkontrolovat jejich nastaveni? Spis dost?
Měla jsi v příjmu započítané i to kojeni? A jestli jsi přestala, chce to přepočítat. Kojení/hormony, to dělá paseku.
No a co pocitově, je ti oblečení větší? Já taky první dva měsíce vůbec na váze nezhubla. Jenže mě se tvořily svaly a dolů šel tuk. Váha stala, ale oblečení mi bylo větší.
Pokud stojí váha a centimetry nejdou dolů, nejsi v kalorickém deficitu. Co spánek, jak jsi na tom? Je prokázané, že nedostatek spánku zvyšuje produkci kortizolu, takže tělo ukládá a nepustí. Ty naopak potřebuješ podpořit leptin a k tomu prostě patří dostatek spánku.
Aneb jak praví Martina Marková, když nehubneš centimetry, úprav nejdříve stravu, začni se hýbat a začni dobře spát.
Pokud jsi v kalorickém deficitu a nehubneš, tak je někde chyba. Hodně často bývá v tom, že lidi si myslí že jsou v deficitu, ale v reálu tomu tak není.
Používáš kalorické tabulky? Pokud ano, používáš kuchyňskou váhu a poctivě vážíš a zapisuješ? Pokud ano, tak je nutné se fakt důkladně zamyslet jestli neděláš nějakou drobnost, která by mohla být příčina problému. Ono i takové dojedení pár soust po dítěti, ochutnávání při vaření, pak olíznutá špachtle při pečení a tak se umí pěkně nasčítat a najednou nejsi v deficitu a ani nevíš jak a přijde ti, že jsi vlastně nic navíc nejedla.
Pokud tam ještě nejsi, zkus se přidat na facebook do skupiny kalorických tabulek a nechat si zkontrolovat nastavení, i to může pomoct.
@Hancaaa1 píše: Více
Máš vyšší příjem kalorií než výdej. Je málo pohybu, aby to stačilo k tomu spálit přijatou energii v jídle a začal se spalovat tuk. Tzn. buď omezit příjem potravy, nebo mít intenzivnější pohyb - běh, kolo, cvičení apod.. tak, abys co nejvíce spalovala.
Ale tvoje váha je už dost velká, doporučoval bych navštívit obezitologickou poradnu, aby ti poradili, jak shodit.
Ideální váha je kolem 70 kg: https://www.bezhladoveni.cz/…-40-optimum/?…
I kdybych nic nejedla tak snad nezhubnu (zkoušela jsem jíst i méně než byl deficit a ani ťuk)
ted jsi uhodila hrebickem na hlavicku.
Vyhladovela jsi tvoje telo. Co si telo rekne? Aaa, ta moje Marena mi odpira vyzivu. Ja telo
ale umim na hladoveni reagovat, ja telo ti Mareno zpomalim metabolismus.
Co znamena zpomaleny metabolismus? Telo spotrebovava malo zivin. Hubnuti se odklada na pozdejsi dobu, dokud Marena nedostane rozum.
Připojuji se k těm názorům, že pokud zakladatelka nehubne, tak energetický deficit nemá. Jinak bych prosil objasnit, jak časnost vážení ovlivňuje hubnutí. Já jsem před lety zhubnul z BMI 32 na 26 a od té doby si to udržuji, přestože jsem se vážil a vážím se každý den.
@Luboš P píše: Více
To je jednoduché. Ty jsi chlap. U žen vše závisí na hormonálním systému. V době od menstruace do ovulace může mít klidně až o 2,5 kg méně, než v době před menstruací. Čili dělá všechno správně, ale protože se tělo připravuje na menstruaci, váha nejde dolů. Naopak jde třeba nahoru.
Co ještě hodně ovlivňuje váhu je jedení sacharidů. Protože každý sacharid k sobě váže vodu. Nevím přesně kolik, určitě to někde je napsané. Jen mě se to nechce hledat. Takže k večeři sníš misku rýže a i když jsi všechno udělal správně, tak váha jde nahoru. A máš třeba o 20 nebo 30 dkg víc, než den před tím
To všechno (tyhle malé „neúspěchy“) je pak zářez do psychiky. A přijde menstruace, žena si naváží dokonce o 1 kilo více, řekne si, že ta dieta nefunguje a je to v háji a nadlábne se nezdravým jídlem. No a pak fakt přibere tuk.
Někde jsem četla, že aby byly výsledky z váhy nějak srovnatelné, žena by se měla vážit jednou za měsíc vždy ve stejnou dobu svého cyklu. Takže třeba 3. den po začátku menstruace… Tam jsou už opravdu porovnatelné výsledky, jestli žena zhubla nebo ne.
Asi by pomohl ten vyzivovy poradce. Za me nejde jen o deficit, ale i to, co se ji. Prece je rozdil, zda mas vetsinu kalorii z cokolady a rizku, nebo ze zdrave stravy.
Jednak pul. hodina cviceni - co si pod tim predstavit? Behas? Nebo zapotis se vubec? Posilujes?
Ja osobne se vubec hlidat nemusim, ani nic pocitat, pokud jim zdrave. Tj. Ovozel, lusteniny, libove maso, celozrnne pecivo. Zadny cukr nebo spis jen tmava cokolada
Mě třeba teď překvapilo, že jeden koupený kynutý knedlík s marmeládou má (je menší a nafouklý vzduchem, takže 100g) kolem 230 kcal. Takže když na jednu porci dostaneš 4 knedlíky, to štědře posypané tvarohem a cukrem a zalité máslem, tak jen v těch knedlíkách je energie skoro 1000 kcal. K tomu se připočítá máslo, tvaroh a cukr a je to celodenní doporučený příjem v jednom jídle, které do těla dostane pouze spoustu prázdných kcal a trošku bílkovin z tvarohu. Jinak samy sacharid a tuk.
Tohle byl dnešní oběd naší babičky, která je obézní.