Proč trhat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
629
4.10.12 10:22

Proč trhat ?

Prosím o vaše zkušenosti..
v sobotu jsem byla na pohotovosti minulý týden s velkou bolestí zubu. Paní zubařka byla velmi příjemná, dala mi injekce, zub vyvrtala s tím že tam mám zánět, nechala otevřený. Měla jsem volat lékařce své ohledně kontroly a plomby.
Lékařka mi v telefonu vynadala že jsem nepřišla k ní když mě něco bolelo, proč chodím an pohotovost. Že zub nikdy nezačně bolet najednou..opravdu začala v pátek večer a v sobotu už nešlo vydržet. Takže tyto výtky jsem překousla a sedla na křeslo.
Paní zubařka se začala jehlou vrtat ve vykotlaném zubu..já myslela, že se zblázním od bolesti..a u toho stále říkala jak mi to vyvrtali špatně a že ten zub nezadělá, poslala mě na rtg zubu a mám přijít až 18.10.Bolí to již druhý den jako čert když se mi vrtala v živém mase a hlavně s touto dírou budu ještě 14 dní.
Prý podle výsledku uvidí zda zub nevytrhne.
Ptám se proč je to nutné, copak nejde zub ve kterém byl zánět zaplombovat, léčit, je to nutné ihned trhat? Je to sedmička dole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
4.10.12 10:33

Moje čerstvá zkušenost - bolavý zub vyvrtán, dal mi tam arsen a jen zacementovat, za týden vyčistil a vytáhl nerv a znovu jen zacementoval s tím že další týden zaplombuje.. Bohužel jsem dostala anginu, takže jsem návštěvu zrušila, zub začal hrozně bolet a při další návštěvě mi na něj poklepal, já zařvala bolestí, a zubař řekl že to nemá cenu, že se mi tam uděla zánět a také mi ho vytrhl.. Taky dělal rentgen, asi je to individuální, na to ti nikdo neodpoví, snad doktorka ví co dělá a pokud dělala rentgen, tak se snad rozhodně správně, těžko soudit..

Příspěvek upraven 04.10.12 v 10:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1848
4.10.12 10:34

Já jsem byla taky na pohotovosti, kde mi zub vyvrtali vyčistili kanálek a měla jsem to mít 14 dní otevřené (dle své Dr.). Ale po 14 dnech mi zub stejně vyrvala, protože mi dáseň nějak prorostla do toho otevřeného zubu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
4.10.12 10:35

Ještě dodám, že ten mě teda nebolel až tak zub jako kost pod ním.. Takže už to bylo hodně zasažený a asi bylo fakt lepší ho vyrvat.. Ale byla to hrůza, malou kojím, tak jsem si ani pořádně nemohla vzít prášky a přes ten zánět ani moc nezabrala ta injekce od něj.. Ale nechci strašit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12681
4.10.12 10:50

Nevím stalo se mě to už dvakrát na jiným zubě, bolelo to jako čert, otevřela ho a vyčistila, nacpala na 14dnů arsen, pak znova otevřela, vytrhala v něm ty nervy a pročistila kanálky a nacpala do nich nějaký čepy, ketrý budou výhledově sloužit na korunku a zaplombovala. Zaklepat, ale jeden zub už mě takto bez problémů funguje 5 let a druhý skoro půl roku. Vytrhnout ho může, ale čekala by jsem předtím minimálně měsíční léčbu-čištění apod. až když to vše selže tak by měl jít ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
4.10.12 10:59

@Lajla Máš zánět kořenového kanálku. Dříve se toto ošetřovalo tak, že se zub prostě vytrhl..
Dnes se to ošetřuje zhruba na tři sezení u doktora, všechna tři proplácí pojišťovna. Zub se vyvrtá, „prošťourá“ takovým drátkem a dá se tam provizorní materiál (pojišťovna hradí Endomethason, ale existují kvalitnější hojící výplně). Podruhé se to odvrtá, zrentgenuje a opět plní, většinou pak už definitivně i zaplombuje. Tato druhá návštěva se opakuje cca po dvou týdnech. Jinak je ještě nutno dodat, že tato procedura zub umrtví.
Neslyšela jsem zatím o tom, že by to někdo dělal bez anestezie, ono to při velkém zánětu bolí i s ní, takže bych uvažovala o změně doktorky.

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
4.10.12 11:36
@Amber_1977 píše:
@Lajla Máš zánět kořenového kanálku. Dříve se toto ošetřovalo tak, že se zub prostě vytrhl..
Dnes se to ošetřuje zhruba na tři sezení u doktora, všechna tři proplácí pojišťovna. Zub se vyvrtá, „prošťourá“ takovým drátkem a dá se tam provizorní materiál (pojišťovna hradí Endomethason, ale existují kvalitnější hojící výplně). Podruhé se to odvrtá, zrentgenuje a opět plní, většinou pak už definitivně i zaplombuje. Tato druhá návštěva se opakuje cca po dvou týdnech. Jinak je ještě nutno dodat, že tato procedura zub umrtví.
Neslyšela jsem zatím o tom, že by to někdo dělal bez anestezie, ono to při velkém zánětu bolí i s ní, takže bych uvažovala o změně doktorky.

naprosto souhlasim, protoze moje doktorka take resila na 3 navstevy, pokazde umrtvovaci injekci a i pres to to bolelo…

Jestli Te to boli hodne, tak zkus pozadat budto zubarku nebo obvodacku na napsani receptu na Nimesil (jestli ho muzes, porad se), ten se ordinuje primo na zuby (po zubarskych operacich a jinych zasazich) a me opravdu moc pomohl.

Jinak, samozrejme zalezi na posouzeni lekare, jestli vytrhnout nebo ne, me moje jeden zachranila (sedmicku) a jeden vytrhla, protoze pry uz to jinak neslo. Zachranovala ho asi 7let… :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.