Prodat dům a koupit byt? Budu spokojenější?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Nature00
24.11.18 12:07
@Zdenda004 píše:
Bydleli jste před tím delší dobu v bytě? On ten byt sice znamená nižší náklady a méně starostí s bydlením, ale pro člověka, který žil celý život v RD, to je většinou diskomfort. A chce do RD.

Ja treba zila cely zivot v baraku a ted bydlime v cihlove bytovce kde mam za barakem hned les a jsem nejvic spokojena.

• Citovat
  • Upravit
69235
24.11.18 12:19

Neprodala bych ani omylem. Dokud bych zvládala platit, tak ne. prodat se to dá vždycky, ale jen tak jako není to nutné, ale co to prodat, to bych neudělala. A už nikdy bych se nevrátila do bytu. Na velkou zahradu se koupí traktůrek, půl hektaru je posekáno za 3 hodiny, stačí jednou za 14 dnů a je klid. Takže ne, já bych to neprodala a do bytu se nevracela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21487
24.11.18 12:25

me by v zivote nikdo nedostal do baraku. takze ja bych urcite prodala a hledala vhodny byt. klidne s obri terasou nebo malou predzahradkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.11.18 12:26

Prodala bych a koupila ten byt případně menší domek. Ale určitě bych nechtěla být otrokem baráku a zahrady

• Citovat
  • Upravit
34473
24.11.18 12:47
@Nature00 píše:
Ja treba zila cely zivot v baraku a ted bydlime v cihlove bytovce kde mam za barakem hned les a jsem nejvic spokojena.

Přesně tak, záleží na konkrétní nemovitosti. Je asi rozdíl jít z novostavby v lukrativní lokalitě do plesnivého bytu někde v cikánově a je rozdíl jít z polorozpadlého domu s obří zanedbanou zahradou v horní dolní do pěkného bytu od kterého je to všude kousek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
24.11.18 13:21

Já bych se taky asi přikláněla k tomu, prodat část pozemku.
Jinak mě teda fascinuje, že někdo několik let vůbec neví, kolik peněz za co platí. To jsi jako opravdu netušila, kolik platíte hypotéku, elektriku apod.? 8o Víš vůbec, kolik vydělává tvůj manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
24.11.18 13:44

Nemate tak vysoke prijmy, abys mohla zit v nevedomosti, kolik jsou vase realne naklady. Je treba si rict, jestli je sance zvysit vas prijem, abyste nezili tak na dren. Jestli ne, poohlednout se po necem jinem. Co nechapu a je to casty jev i v nasi lokalite, ze si lidi vubec dopredu nepromysli, co od noveho bydleni ocekavaji a co jsou schopni obetovat. Mame plno sousedu,kteri si museli vzit maximalni vysi hypoteky,postavit obrovsky barak, koupit si nove auto a ted beduji nad splatkou hypoteky, sedi doma,pocitaji kazdou korunu a drti je vedomi,ze to tak maji na dalsich tricet let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.11.18 15:34

Já si myslím, že prvně by si zakladatelko měla začít u sebe. Manžel je unavený? A ty se divíš, když všechno táhne sám a ty ani netušíš jaké máte výdaje?
Já bych zahradu neprodávala, máte prostor kolem domu, jak ho jednou prodáte už ho nikdy nekoupíte zpět. A nikdy nevíš, co bude potřeba na zahradě stavět/skladovat.
Já bych se zajímala o výdaje a snažila bych se šetřit. Celá tahle diskuse je o tom, že máte domeček, ty se o nic nezajímáš, a jediné, co tě trápí, tak to, že se musíš omezovat ve výletech.
Taky může nějakou dobu trvat, než seženete kupce na dům, každý si za ty peníze raději postaví /zrekonstruuje dům podle svých představ. A za jak dlouho byste sehnali vyhovující byt.
Jestli jste schopní dlouhodobě splácet, tak já bych zabojovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
24.11.18 15:50
@Anonymní píše:
Anonym velice se omlouvám :kytka:
Aktuálně řeším dilema a potřebovala bych názory popřípadě zkušenosti…

Od začátku.
Před pár lety jsme začaly stavět dům. Na lukrativním místě, skoro v centru města, ale zároveň na klidné části v okraji lesa, polí a klidu.

Před rokem jsme se nastěhovali, za sebe mohu říci, že mě se tu líbí, ale zárověň neřeším otázku financí a moc se o to nezajímám.

na manželovi pozoruji už nějakou dobu stav kdy domem chodí a říká " toto je špatně, toto mělo být jinak, pozemek moc veliký, chybí tu to a to… "
začíná říkat, že se mu tady nelíbí, že kdyby věděl na kolik ten dům vyjde celkově pěněz tak by nikdy stavět nezačal… atd…

asi před měsícem jsem se tedy detailně ptala kolik vlastně celkově dělají naše náklady na provoz naší rodiny měsíčně. Manžel řěkl, že celkové náklady na náši rodinu, jsou měsíčně 36.000 kč tj. splátka hypo, hypotéka (3,7milionu) plyn, voda, elektrika, pojistky, telefony, atd… není v tom zahrnuto jídlo.

Dům je potřeba stále dodělat, chybí nám jestě hodně venkovním věcí.
podotýkám, nejsme bohatí… náš příjem celkově je cca 55.000kč

pozemek máme opravdu veliký, myslím, že až zbytečně. Já chodím do práce a vracím se kolem čtvrté, jsem ráda, že si uzívám naše malinké děti a na zahradu nezbývá čas.

Na druhou stranu děti mají na zahradě rozlet, houpačky, domeček, hřiště. Mjí to tu rádi.

V době jaké jsme teď a ceny nemovitostí jsme schopni náš dům prodat za 8-9 mil.

A místo domu koupit nový byt. Naše náklady by výrazně klesly, protože bychom byt byli schopni koupit za 4,5 mil. a hypotéka by nám zůstala cca ve výši "jen " jednoho milionu.

aktuálně něřešíme schopnost placení, tu zatím máme. řešíme spíš jestli to nejsou zbytečně velké náklady které vlastně ani člověk nepotřebuje…

vždycky jsme byli zvyklí nekoukat na to co kupujeme, kam jezdíme… výlety, kina… život si užívat.

Pravda je, že od doby co máme dům, rozmýšlíme jestli máme jet i do hloupého kina, nebo někam na výlet…
A já vidí, že naše děti rostou. A za poslední rok… jsme si je moc nezžili. :-/

řešil někdo podobnou situaci???
prodal někdo dům a je spokojenější v bytě? nebo Vaše názory?

promiň, ale Ty jsi do této chvíle neznala provozní náklady vlastní rodiny??? …vždycky jsme byli zvyklí nekoukat na to co kupujeme, kam jezdíme… výlety, kina… život si užívat…

to jste tak lehkomyslní nebo finančně negramotní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
26.11.18 10:28

neprodával bych

Osobně bych neprodával. Jakákoliv manipulace s nemovitostí stojí velké peníze. Děti v dospělosti ocení dům, který se bude moci prodat za hodně peněz. Zkusil bych přijít na způsob, jak třeba vydělat další peníze, třeba i pomocí toho domu nějak? Zahradní domek s Airbnb? Eshop s výdejnou zboží. Zahrada s motýly, co já vím, prostě něco, co by generovalo příjem a nějak by se ten dům užil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí