Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prodala bych, ale nekupovala byt. Koupila bych dům s menší zahradou. Bydlela jsem v bytech i domě a do bytu zpět uz bych nechtěla
Sice tomu moc nerozumim - jeste nemate ani horovo a uz tam nechcete bydlet kvuli penezum? To jste predtim preci vedeli kolik mude hypoteka atd ne?
Nicmene ze zkusenosti okoli a i me si myslim, ze dum - a tedy zahradu- nejvic oceni male deti. Jak pises rozlet, hriste, domecek. To je super. Nepises jak jsou velke, ale jiste tam muzou byt sami. Coz je ve meste na hristi nekdy problem. Kdyz uz deti vyrostou - cca 10 a vic. Tak uz chcetji pocitac, krouzky, kamarady, kolo. Na zahrade uz je neuvidis. Takze jestli to mate takhle, jeste bych chvili pockala az deti odrostou
Tak kupte menší dům s menším pozemkem v horší/ levnější lokalitě. Proč hned do byt ![]()
Neprodavala bych…na jídlo apod vám ještě zbývá dost, jednou by vás to mohlo pěkně mrzet ..
Pokud jste oba naklonění tomu, že by bylo lepší prodat, tak prodejte. Velká zahrada je super, ale taky to není pro každého, navíc náklady skoro 40000 tis. měsíčně je opravdu hodně a otázka je, jestli je to vůbec dlouhodobě udržitelné a máte k tomu dostačující rezervu (nemoc, úraz,… ). Za mě byt proč ne, když vyberte dostatečně velký, na hezkém místě,… Já byty nepohrdam, naopak, může v nich být velice příjemný a pohodlný život. A časem můžete pořídit třeba nějakou chatu, to je ideální byt a chata, aspoň má člověk kam vypadnout.
Co prodat cast pozemku? Za mic? Pokud je opravdu velky a nekdo si tam postavi barak. Nam staci cca 400m zahrady. Stejne jen lezim na lehatku nebo sedim na terase
detem to staci take. Nebo to fakt strelit, mit byt a casem nekde poridit chaticku, kdyby vam priroda a klid chybel ![]()
Když prodat, tak jedině jít do menšího domu. Určitě ne do bytu, kor s dětma, když už jsou zvyklé na zahradu apod
takový peníze dát za byt.. To nikdy nepochopím, tak jako nechápu, že si někdo na byt vezme hypotéku, na byt!!
ano, o barák se člověk musí starat, ale za tu „volnost“, klid a soukromí to stojí..
a je to vaše. Nehrozí že s váma někdo prodá celej panelák
takže pokud chcete prodat, prodejte a jděte do menšího domu s menším pozemkem a s „méně“ prací navíc ![]()
@Micaella22 píše:
Co prodat cast pozemku? Za mic? Pokud je opravdu velky a nekdo si tam postavi barak. Nam staci cca 400m zahrady. Stejne jen lezim na lehatku nebo sedim na terasedetem to staci take. Nebo to fakt strelit, mit byt a casem nekde poridit chaticku, kdyby vam priroda a klid chybel
Presne. Prodat kousek pozemku. Ja taky hledam, kdo by mi v okoli mohl prodat kousek zahrady, ze ja bych si na tom postavila domek a oni by za vydelane penize mohli rekonstruovat nebo dodelat ten svuj. Ale moc lidi o to nestoji. Protom to neni spatne reseni.
Hlavne, pokud mate prilis velky pozemek a ta starost o nej je narocna.
Jinak Co se bytu tyce, bude si zakladatelka asi tezko zvykat. Hlavne, kdyz ma male deti.
Kdyby byly vetsi, bylo by to asi jine.
Ja bych s rozhodovanim pockala nebo prodala cast pozemku.
Manzel je asi unaveny z te vecne prace. Az bude zase teplo, urcite zase pookreje.
Navic s barakem je vice moznosti do budoucna. Prodat pak muzete vzdy.
A jestli budete prodavat cast zahrady, dej zakladatelko vedet. Treba je to lokalita, Co bych chtela, tak bych mela pak I zajem ![]()
Manžel je unavený ze stavby domu,vidí tu práci před sebou a padl na něj splín.Určitě bych barák hned neprodávala.Už jen to,že je na super místě.Jak tu někdo už psal,tak mě napadlo část pozemku prodat.Čemu říkáš veliký pozemek?
Finančně vycházíte,ale dobře cítíš,že dřív jste byli volnější.Nemuseli jste tolik řešit co koupíte a co už ne.Je šance,že vaše platy porostou?Nebo toto je takový strop na pár let dopředu?Neříkám,že vám zvývá hodně málo,ale na takový ten pohodlný život to také není.
@Lainaire8 píše:
Když prodat, tak jedině jít do menšího domu. Určitě ne do bytu, kor s dětma, když už jsou zvyklé na zahradu apodtakový peníze dát za byt.. To nikdy nepochopím, tak jako nechápu, že si někdo na byt vezme hypotéku, na byt!!
![]()
ano, o barák se člověk musí starat, ale za tu „volnost“, klid a soukromí to stojí..
![]()
takže pokud chcete prodat, prodejte a jděte do menšího domu s menším pozemkem a s „méně“ prací navíc
Každý nemá peníze na barák, co je na bytě špatného? Já zas nechápu proč každý kdo má do zadku díru musí mít barák i když na něj nemá peníze. Každého nebaví starat se o dům a zahradu. Když si dobře vybereš, může to být příjemné bydlení.
@Lainaire8 píše:
Když prodat, tak jedině jít do menšího domu. Určitě ne do bytu, kor s dětma, když už jsou zvyklé na zahradu apodtakový peníze dát za byt.. To nikdy nepochopím, tak jako nechápu, že si někdo na byt vezme hypotéku, na byt!!
![]()
![]()
takže pokud chcete prodat, prodejte a jděte do menšího domu s menším pozemkem a s „méně“ prací navíc
To by mě zajímal tvůj obor, když nechápeš hypo na byt. Kolik lidí vydělá 2-3 mio předtím než jde bydlet? Já pro změnu moc neczáu lidi, co musí mít barák za každou cenu a pa jsou nešťastní že všude musí autem, děti všude vozit, není tam práce…
Tak my třeba máme mezonetovy být s velkou terasou kde máme posezení menší bazén pro děti atd.takze ja bych barák nechtěla. Jsme časově dost vytížení a jsem ráda že děti zvládnou dojít sami pěšky na kroužek a nemusím je nikam vozit autem.
Bydleli jste před tím delší dobu v bytě? On ten byt sice znamená nižší náklady a méně starostí s bydlením, ale pro člověka, který žil celý život v RD, to je většinou diskomfort. A chce do RD.
@Lainaire8 to je teda nazor ![]()
Byt je treba lepsi v tom, ze zen prodas kdykoliv, dum moc ne. A kazdy se neciti byt ,,otrokem" sveho baraku, zahrady. Nekdo radsi investuje volny cas do zazitku, cestovani.
Anonym velice se omlouvám
Aktuálně řeším dilema a potřebovala bych názory popřípadě zkušenosti…
Od začátku.
Před pár lety jsme začaly stavět dům. Na lukrativním místě, skoro v centru města, ale zároveň na klidné části v okraji lesa, polí a klidu.
Před rokem jsme se nastěhovali, za sebe mohu říci, že mě se tu líbí, ale zárověň neřeším otázku financí a moc se o to nezajímám.
na manželovi pozoruji už nějakou dobu stav kdy domem chodí a říká " toto je špatně, toto mělo být jinak, pozemek moc veliký, chybí tu to a to… "
začíná říkat, že se mu tady nelíbí, že kdyby věděl na kolik ten dům vyjde celkově pěněz tak by nikdy stavět nezačal… atd…
asi před měsícem jsem se tedy detailně ptala kolik vlastně celkově dělají naše náklady na provoz naší rodiny měsíčně. Manžel řěkl, že celkové náklady na náši rodinu, jsou měsíčně 36.000 kč tj. splátka hypo, hypotéka (3,7milionu) plyn, voda, elektrika, pojistky, telefony, atd… není v tom zahrnuto jídlo.
Dům je potřeba stále dodělat, chybí nám jestě hodně venkovním věcí.
podotýkám, nejsme bohatí… náš příjem celkově je cca 55.000kč
pozemek máme opravdu veliký, myslím, že až zbytečně. Já chodím do práce a vracím se kolem čtvrté, jsem ráda, že si uzívám naše malinké děti a na zahradu nezbývá čas.
Na druhou stranu děti mají na zahradě rozlet, houpačky, domeček, hřiště. Mjí to tu rádi.
V době jaké jsme teď a ceny nemovitostí jsme schopni náš dům prodat za 8-9 mil.
A místo domu koupit nový byt. Naše náklady by výrazně klesly, protože bychom byt byli schopni koupit za 4,5 mil. a hypotéka by nám zůstala cca ve výši "jen " jednoho milionu.
aktuálně něřešíme schopnost placení, tu zatím máme. řešíme spíš jestli to nejsou zbytečně velké náklady které vlastně ani člověk nepotřebuje…
vždycky jsme byli zvyklí nekoukat na to co kupujeme, kam jezdíme… výlety, kina… život si užívat.
Pravda je, že od doby co máme dům, rozmýšlíme jestli máme jet i do hloupého kina, nebo někam na výlet…
A já vidí, že naše děti rostou. A za poslední rok… jsme si je moc nezžili. :-/
řešil někdo podobnou situaci???
prodal někdo dům a je spokojenější v bytě? nebo Vaše názory?