Prodloužení pracovní smlouvy?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Prodloužení pracovní smlouvy?
Ahoj všem, konečně se zadařilo a termín porodu mám na polovinu dubna příštího roku, jenže teď mě trápí jedna otázka: v zaměstnání mám smlouvu samozřejmě na určito, do konce ledna. Musí nebo nemusí ji zaměstnavatel prodloužit? A když neprodlouží, těch pár měsíců mám být na pracáku, nebo jak se v tomhle případě postupuje, případně, je nějaká klička, jak z toho všeho vyjít co nejlíp? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Bohužel ti to prodloužit nemusí
. Ale i kdyby ti to neprodloužili, tak si myslím, že stihneš ochranou lhůtu (tuším 270 dní) od konce posledního zaměstnání, takže budeš mít nárok na mateřskou a taky na to si vybrat jakou variantu rodičovské si zvolit…Řešila jsem to před půl rokem, naštěstí mi smlouvu dali na neurčito, i když věděli, že jsem těhotná. Což jsem teda dost čuměla…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
děkuju moc za uklidnění, to s těmi 270 dny jsem nevěděla, to by bylo super, čtyřletou variantu by chudák přítel fakt už sám neutáhl. Zkusím se s šéfíkem domluvit no, třeba taky prodlouží, i když…dost pochybuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
je to 180 dní od ukončení zamě. do nástupu na PPM (nebo kratší doba, pokud zaměstnání trvalo méně jak těch 180 dní)
- Citovat
- Upravit
a nedá se to nějak třeba udělat kdyby mi doktor napsal rizikový, jestli by to něčemu nepomohlo…já nevím, asi jsou to pitomý nápady, je fakt že v tom systému se fakt nevyznám…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojda, jediná rada od mamči - personalistky co jí napadlo kdyby ti tu smlouvu neprodloužil tak se pak domluvit s tvým doktorem aby ti napsal nemocenskou - rizikové těhu a ty by jsi nemusela na pracovní úřad..jinak žádná povinnost o prodloužení není…
tak at to dobre dopadne
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kdyby ti smlouvu neprodloužil tak máš možnost být ten necelý měsíc před nástupen na PPM doma „zadara“ (pokud by ti vyšel nástup na PPM až v březnu, tak by sis musela zaplatit zdravotní poj. za únor jako samoplátce) nebo se jít nahlásit na ten úp (jestli by ti to „otravování“ tam stálo za to)
- Citovat
- Upravit
no ono zadara si jaksi dovolit nemůžu no, protože ten můj už je takhle v práci od rána do večera a na poplatky bohužel jeho výplata nestačí, takže to bude trochu složitější teda…ach jo, tohle jsme nějak nedomysleli, stačilo chviličku počkat a říct to šéfovi až po prodloužení:-(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koblížek21 píše:
a nedá se to nějak třeba udělat kdyby mi doktor napsal rizikový, jestli by to něčemu nepomohlo…já nevím, asi jsou to pitomý nápady, je fakt že v tom systému se fakt nevyznám…
pokud by ses d dr. domluvila, jde to taky tak udělat, ale pokud by ti vyšlo 8 týdnů před TP ještě na únor, tak to ani neřešila (ale zas dnešní dobou hýbou peníze, takže bys mohla na těch pár týdnu mít tu nemocenskou nebo něco z úp…)
- Citovat
- Upravit
takže kdybych byla na rizikovým, tak dejme tomu ten únor mi budou ještě dávat nemocenskou, chápu to dobře? podle čehopak jí vypočtou když budu nezaměstnaná? mi jde o to jestli na tom budu líp na tom pracáku nebo takhle…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koblížek21 píše:
no ono zadara si jaksi dovolit nemůžu no, protože ten můj už je takhle v práci od rána do večera a na poplatky bohužel jeho výplata nestačí, takže to bude trochu složitější teda…ach jo, tohle jsme nějak nedomysleli, stačilo chviličku počkat a říct to šéfovi až po prodloužení:-(
zkusit se potom domluvit na nemocenské..pracovní poměr by ti stejně skončil, ale měla bys do PPM tu nemocenskou (sice cca 2 týdny 60% výdělku asi moc nevytrhnou, ale lepší než nic)
- Citovat
- Upravit
Koblížek21 píše:
takže kdybych byla na rizikovým, tak dejme tomu ten únor mi budou ještě dávat nemocenskou, chápu to dobře? podle čehopak jí vypočtou když budu nezaměstnaná? mi jde o to jestli na tom budu líp na tom pracáku nebo takhle…
než já to napíšu ![]()
netuším jak je to s úp, o to jsem se nikdy nezajímala, jen co někdy od někoho pochytím…
na neschopenku bys mohla nejpozději nastoupit do 7 dnů od ukončení zaměstnání a nebo teď mě napadlo, pokud je se zaměstnavatelou řeč a jsi tam potřebná - co si zkusit domluvit prodloužení smlouvy jen o jeden, dva měsíce nebo zůstat tam ten měsíc na dohodu
- Citovat
- Upravit
Takže: pokud se to zase od ledna nezmění: pokud ti zaměstnavatel smlouvu neprodlouží, tak jdi v posledním týdnu, co tam budeš na neschopenku - nepřijdeš o žádné peníze, budeš mít nárok na mateřskou i volbu rodičáku. kdyby si šla na neschopenku až po skončení pracovního poměru, tak budeš 21 dní doma zadarmo (platí zaměstnavatel) a až teprve dostaneš peníze od sociálky. Neschopenku ti lékař napíše bez problémů. Pak jí ukončíš 8 týdnů před porodem a půjdeš na mateřskou. Krásně ti to vyjde. Ž8dné strachy a přeji pohodové těhotenství.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a omlouvám se za chyby
těhotenská demence útočí ![]()
kdybys nastoupila na nemocenskou až po ukončení zaměsnání, tak bys nemocenskou dostala až od 22. dne - (takže skoro nic), kdyby jsi na ni nastoupila ještě za trvání za. tak bys dostala klasickou nemocenskou i od zaměstnavatele od 4.dne
a na výpočet podpory jsou na internetu kalkulačky, tak můžeš zkusit, ale počítej že jsou jen orientační
- Citovat
- Upravit
tak lemaz byla rychlejší
celkem asi nejschůdnější řešení.. já jsem zas exot co by v životě nešel na úp (no dokud mám co jíst, pak bych se možná přemohla) a nikdy nebyl na nemocenské (radši dovolenou)
- Citovat
- Upravit