Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nechce se mi nic rozepisovat. Jen napíšu, že můj porod byl krásný. Sestřičky byly úžasné - jako maminky. A i jídlo mi tam chutnalo!
Zkrátka jsem byla v ČK nadmíru spokojená a pokud budu rodit znovu, pojedu bez rozmyslů tam. Sestra rodila poprvé v Krumlově (byla spokojená) podruhé v ČB a byla silně nespokojená s chováním personálu.)
@Anet13 Ahojky! Tak já rodila červen 2010 v ČB a teĎ v únoru 2013 v Čk a teda neměnila bych. Pokud bych měla ještě někdy rodit (není to tedy v plánu) a nebyl by problém tak jedině do Krumlova
Ahoj, jsem tu nová, tak nějak si spíš čtu, ale nedá mi to, abych nenapsala. Rodila jsem v ČK v prosinci 2012, je mi 40, nejsem žádná cíťa, vydržím dost, jak fyzicky, tak psychicky, ale deset dnů v Krumlovské porodnici bych už zažít nikdy nechtěla. Měla jsem TP 18.12.,ale vzhledem k tomu, že mi vyletěl tlak, byla jsem hospitalizovaná hned po kontrole s tím, že je to nebezpečné pro dítě, nechtěli mně ani pustit domů, abych si zabalila, jak je to nebezpečné. No - ležela jsem na pokoji 5dnů a pokaždé, když přišla sestra, vzdychla, významně se na mně podívala a řekla - no ten váš tlak…ach jo..takto to dělaly skoro všechny sestry, kromě jedné, úžasné sestry, která se v podstatě stala mým spojencem, protože, když jsem něco potřebovala, tak jsem se šla zeptat jí. Někdy mi léky nedaly, to jsem si musela říct, pak dva dny doktoři říkali, že mi zvednou dávky, když tlak neklesá, tak jsem se po dvou dnech zeptala, jestli už mi ty dávky teda zvednou, když o tom mluví. Pak mi po čtyřech dnech řekl doktor- asi vyvoláme porod, večer přijďte na monitor. Docela nervy, šla jsem na monitor, tam mi řekl, že je vše OK a poslal mně na pokoj. O vyvolání porodu už nemluvil. „Moje sestra“ mi řekla, že nikdo nic dělat nebude, jelikož není přítomen primář. Přišla jsem si opravdu jak u debilů. Už jsme se chytli i s přítelem, který byl nervozní jak pes, jelikož mu před třemi lety zemřela manželka (ne teda u porodu), ale blbě snáší pobyt blízkých v nemocnici. Ptala jsem se tedy té sestry, co se asi tak zhruba bude dít a ona mi řekla - no oni vám vyvolají porod, vaše tělo to nevydrží s tím tlakem, vy začnete kolabovat a oni vám udělají císaře. Tak jsem se jen zeptala, proč toho císaře neudělají hned - no protože je to riziková operace a v ČK se propaguje přirozený porod. To už mi mozek nebral.Po návratu primáře z dovolené nabralo vše obrátky, oxytocinový test (ten s tebou nic neudělá) večer zavedení tablety na vyvolání porodu, Hamiltonův hmat - nic, ráno další tableta-další hmat, ten snad byl dvakrát a nic. Potom mi dali oxytocin a já dostal takový kontrakce, že mi to podlomilo nohy, jen jsem řekla, že jsem nedostala klystýr. Tak mi ho šoupli do zadku a prej musíte to vydržet - v tý bolesti…myslela jsem, že tam podělám celou vyšetřovnu. Podotýkám, že na hekárně se přede mnou plazila po zemi holka a vedle za stěnou byl porodní sál a tam řvala paní tak, že se nám dělalo ještě víc zle. Do toho chodila porodní asistentka říkat - že takhle se nerodí, jenže to nebylo poprvé, co jsem to tam slyšela…bylo to fakt psycho..radši nepopisuju. Ani jednou mi nikdo neřekl, že můžu do sprchy, nebo na balon, přítel seděl v čekárně a nikdo ho nikam nepustil…když jsem měla bolestí ještě větší, už jsem nemohla chodit, tak mi PA řekla jedinou pomocnou větu - nebraňte se kontrakci a prodýchejte jí. A to bylo vše, co jsem se dozvěděla. Pak přišel primář a viděl, že se opírám o postel a vynadal doktorce, jak to, že mi ještě nepíchli vodu. Tak jsem si tzv „vyskočila“ na křeslo a píchli mi vodu. To byl fofr…najednou jsem se opřela o postel a jen vím že se mi chtělo hrozně spát - začala jsem kolabovat, jak předpověděla sestra. Šel kolem jiný doktor a řekl, at mně napíchnou na monitor. Ten nějak nereagoval, najednou doktor zařval - okamžitě na sál - tlačil mně před sebou, svlékala jsem se za pochodu, na sále najednou šrumec a poslední slova anestezioložky - no, to mně zase ujede autobus.
Byl to císař, byla jsem ráda, že to holka přežila, o tom, jak necitlivě sdělil doktor příteli, že máme miminko, už psát nebudu. Chtěla jsem nadstandart- třikrát jsem žádala a nic. Všichni mlátí dveřma, uklízečky mopem mlátí do postelí, pak vezou jídlo (který je příšerný)mlátí vozíkem. Návštěvy romských spoluobčanů před dveřma mého pokoje, každý si telefonoval, chodili na pokoje ve špinavých botech…jednou už jsem je nechala vyhodit a jednou jsem je vyhodila sama. Nikomu bych ČK nedoporučila, at je to v ČB jakékoliv. Ano, naučí vás koupat, přebalovat, dají vám příkrmy kdykoliv, naučili mně kojit, péče o mimina je super. V noci se netopilo, dítě jsem měla v posteli. Přítelovo manželka tam rodila obě děti, ale když to tam on viděl, tak řekl, že mně nechá převézt do ČB. Měsíc po mně tam rodila skoro sousedka a byla nad míru spokojená. Tak si vyber
Jednomu to nevyhovuje, druhému ano. Já chtěla klid, neměla jsem ho, chtěla jsem normál porod s epidurálem a byla jsem ráda, že se dítě neudusilo. Ted mám nález na čípku a nevím, co z toho bude. A nikdo mi nevymluví, že je to kvůli porodu, protože 40 let jsem nic neměla. Tak to zvaž, pokud jsi v pořádku, tak tam budeš 3 nebo 4 dny a půjdeš domů, pokud máš trochu komplikace, tak bych asi volila ČB. Třeba se ti tam ale bude líbit a budeš si o mně myslet, že jsem blázen a hysterka. Fakt nejsem:)
@stejskalka Teda, to je story
Zrovna jsem si říkala, jak se mi líbí, že příspěvky v diskusi jsou vesměs pozitivního rázu
Ale přesně jak píšeš na konci, pokud to přijde v termínu a malá nebude třeba KP, nebo mně nepotkají jiné komplikace, asi budu volit porod v čk.. Jezdíme tam teď s mužským na předporodní kurzy, takže co se týče informovanosti, jsem na tom dobře.. Pořád nad tím koumám, a říkám si, dopředu stejně nikdy člověk neví, co se může zvrtnout, nebo na jakýho vola kde natrefí, takže se budu asi modlit, a doufat, že jsem udělala vše proto, abych „věděla“ aspoň částečně, do čeho jdu a měla trochu „načteno“, než to přijde.. Nebojím se porodu, ať si to bolí jak chce, hlavně když to malá zvládne a bude v pořádku a zdravá ![]()
@Anet13 taky jsem se dlouho rozhodovala jestli ČK nebo ČB. Furt mi to hlodalo v hlavě. Nakonec jsem se rozhodla pro ČK. Pokud by porod přišel do 37tt jela bych automaticky do Budějovic, od 37tt se o miminko postarají i v ČK. Mně teda nenechali trápit a přirozený porod nehrotili. Malá měla zakalenou plodovku a když jsem dvě hodiny stála na těch samých centimetrech, a bolesti žádné pomalu ani po oxytocinu rozhodl pan primář že mě nebudou trápit a šla jsem na císaře. Malá je v pořádku, narodila se za minutu 17 hod. a já už druhý den ve dvě odpoledne šla na nadstandart. V Budějovicích jsem byla s malým až za dva dny, na JIP mi ho vozili jen na chvilku.
Ano, je mi jasné, že co člověk, to názor, proto jsem psala, že je to pouze moje zkušenost a to, co jsem popsala se mi stalo, jelikož to bych si nevymyslela, ani kdybych chtěla. Myslím si, že to bylo tím, že tam nebyl primář, to je můj názor. S jeho příchodem se začalo něco dít. Jo a ještě jsem zapomněla - nechali mi totálně zarůst stehy po císaři, že když mi zaživa stříhali kůži na břiše, tak už jsem se jen smála, když doktorka řekla - teda jak to můžete vydržet, to máte asi vysoký práh bolestivosti, já bych to nevydržela…steh přetrhly s asistentkou a doslova se mi v tom rejpaly asi půl hodiny.Pak mi řekly - no jo, no, vy se asi rychle hojíte..podotýkám, že tu jizvu kontrolovali každý den..ale to už jen tak na okraj. Když jsem si nechala zavádět Mirenu, tak můj gynekolog říkal - bude to velmi nepříjemné, opravdu velmi. To mně pobavil - řekla jsem mu, že horší, než porod v Krumlově to být nemůže a opravdu nebylo.Jak říkám, co člověk, to názor, myslím, že normál porod s třídenním pobytem bude úplně v pohodě. Neberte to jako pomlouvání, je to prostě zkušenost. Třeba b se mi to stalo i v Podolí. Má kamarádky, které rodily v takto vyhlášené porodnici a taky žádnej šlágr. Tak si vyber:) Neboj, bude to v pohodě a jestli jsi byla pro ČK rozhodnutá, tak tam jdi a nenech se odradit, at si pak neříkáš - že já nerodila v Krumlově:)
@stejskalka taky sem chtěla napsat, že mě to mrzí, co sis tam zažila. Já byla spokojená i po té akutní sekci. Malou mi přinesli hned ráno, nechali mi jí tam, na JIP mohl na návštěvu manžel(pak i na minutku zbytek rodiny). Nechali tam manžela celej den, pokud sem byla schopná nechali mi malou v posteli a mohla sem si jí chovat. Teda nosili mi jí na kojení a pokud ale zrovna nebyl oběd tak sem kojila třeba hodinu…nechtěla sem jí dát ![]()
Zdravim Maminky
Chtela jsem se zeptat tech maminek ktere rodily v C. K jaky maji zkusenosti a jak to probiha s vyvolanim porodu? Na co se mam pripravit a na co si musim dat pozor. Moc vsem dekuji ![]()
@mamina600 já tam nerodila, ale kamarádka ano a byla moc spokojená. já tam ležela jen na gyndě a taky si to nemůžu vynachválit, když přežiješ komunistický prostředí a to, že asi musíš mít všechno, vč. toaleťáku svý.. (to jsem zažil na gyndě).. jinak když trefíš dr. Nerudu, tak super.. je to skvělý lékař a člověk, když jsem skončila v ČK s vnitřním krvácením a okamžitě na sál (po chybě jeho kolegy z jiného zařízení), tak druhý den kolem mě skákal a všechno zařídil..
Ahoj, chci se zeptat, jak to chodí v ČK s oblečením pro mimčo. Mohu si vzít svoje vlastní nebo vlastní oblečení by byl velký problém? Jak vypadá erární oblečení? Body, dupačky, košilky? Knoflíčky nebo cvočky? Kolik toho mají k dispozici? Díky za info.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.