Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky.
Zajímalo by mě, jakou máte zkušenost s ultrazvukem v Podolí - hlavně při prvosemestrálním screeningu. Proč se ptám? Popíšu níže svojí situaci.
V 13tt jsem byla na screeningu. Na srdíčku miminka doktorka objevila nějaký nález-fokus (prý nic vážného), ale… jelikož bylo podle ní mimi ještě moc malé, nemohla si ho dobře prohlédnout. Ostatní hodnoty naměřila bez problému.
Tak jsem se objednala znovu v 15tt. Myslela jsem, že už je to jen formalita. Nicméně jaké překvapení - situace se opakovala! Tentokrát mi dělal screening Mudr. Karel Buben, vedoucí celého oddělení, takže nezkušeností doktora to nebylo. Dr. mi řekl, že jsem moc hubená, a proto mu to hodně zrní, a srdíčko pořádně nevidí! Ležela jsem tam hodinu! (Myslím, že zas tak hubená nejsem, mám 60kg.) Tak jsem došla k názoru, to tam mají tak špatný ultrazvuk?!
Dále říkal, že je mimi malé (to říkala i ta předchozí doktorka). To nechápu, proč mě neobjednají tedy až na pozdější týden, kdy bude jisté, že uvidí to, co potřebují - pořádně srdíčko a průchodnost cév. Čekala jsem, že se třeba už dozvím pohlaví miminka, a o tom jsem si mohla nechat jen zdát. Taktéž ani o fotku jsem si neřekla, protože by to bylo zrnité rozmazané nic.
V 17tt tam jdu zase. Jestli zase zbytečně, tak už je asi zabiju. ![]()
Už jsem na tom samém screeningu (v ordinaci č.1) byla v prvním těhotenství před dvěma lety, a tehdy tam byl mladej doktor, co se s tím zrovna učil, ale bojoval s tím strašně. ![]()
Také některé z vás museli několikrát opakovat screening? ![]()
No ulz srdíčka je nejlépe dělat od 20tt kde to jde už dobře vidět…a to teda nechápu jak to muže být zrnité a špatně vidět když to má být speciální a dobrý ulz.co takhle zkusit ještě někde jinde v nákým gennetu???
@Clarkia píše:V 17tt tam jdu zase. Jestli zase zbytečně, tak už je asi zabiju.
Tak co se týče kvality ultrazvuku, tak v Podolí mají nejlepší přístroj v celé Praze.
Co se týče kvality lékařů, tak je to dost podobné.
Zabýváš se prkotinami. Prostě dítě je ještě příliš malé a navíc se stále vyvíjí, takže ono nelze vše na 100% určit hned. Každopádně asi něco není úplně v pořádku - dítě je malé a má nález na srdci, takže bych řekla, že častější kontroly jsou odpodsatněné.
@Olčík píše:
No ulz srdíčka je nejlépe dělat od 20tt kde to jde už dobře vidět…a to teda nechápu jak to muže být zrnité a špatně vidět když to má být speciální a dobrý ulz.co takhle zkusit ještě někde jinde v nákým gennetu???
No právě, až od 20tt, jenže kvůli tomu nálezu se snaží to zjistit co nejdřív. I když mě Dr. ujišťovala, že to opravdu není nijak nebezpečný nález - pouze jí zaráželo, že se běžně vyskytuje od 20tt a u mě ho vidí už v 13tt.
Za týden jdu na gyndu, tam mi dělá UTZ běžně, tak jsem zvědavá, co uvidí tam. No a pak už jdu zase do Podolí. Teď už se nestihnu nacpat někam jinam. Na to by bylo potřeba doporučení od gynekoložky, že?
@tamata píše:
No já byla ve 13. týdnu u Apolináře a tam jsem se dozvěděla, že nejsem těhotná, protože mám propadlé břicho. Pak se teda doktor laskavě podíval a řekl, že nic nevidí, když jsem hubená. A pak se kouknul líp a setřel mě, že dítě bude menší než ostatní děti, že se na to mám připravit.
No a pak se narodil malej a měl 4,3 kg. Takže já nevim
Teď jsem byla v ČB ve 13. týdnu a všechno bylo krásně vidět, dokonce nám řekli i na 90% pohlaví a byli příjemný
Tak to je taky dobrý.
Moje první dítě mělo taky 4,3kg.
A „hubená“ jsem teď stejně. ![]()
@Uz píše:
Tak co se týče kvality ultrazvuku, tak v Podolí mají nejlepší přístroj v celé Praze.Co se týče kvality lékařů, tak je to dost podobné.
Zabýváš se prkotinami. Prostě dítě je ještě příliš malé a navíc se stále vyvíjí, takže ono nelze vše na 100% určit hned. Každopádně asi něco není úplně v pořádku - dítě je malé a má nález na srdci, takže bych řekla, že častější kontroly jsou odpodsatněné.
To já právě nevím, jak kvalitní tam mají přístroje. Proto se na to ptám. Každou chvíli slyším, že z kdejakého Gennetu znají pohlaví od 12tt, mají krásné fotky a vše bez problému. S doktorem spokojenost, to vím, dělal mi císaře, takže ho znám.
@Baba Když se objednám někam na kontrolu, tak tam pak běžně jdu. Vím, že je to pro dobre moje a toho malého. ![]()
Hele, toto já vím přesně, v lékařské technice se vyznám. Je to vážně nejlepší UZ přístoj, jaký je momentálně v Praze k dispozici.
Ono záleží na více věcech, jak dobře lze ultrazvukem něco vyšetřit. U většiny lidí to jde dobře, pak jsou ale stavy, kdy je viditelnost špatná.
@ Clarkia
Já byla na screeningu V Gennetu a zrovna o srdíčko jsem se vždy zajímala, neb sama mám diagnózu.
Na prvním „velkém“ UTZ (13+1) mi doktorka řekla, že srdíčko je v tuhle dobu ještě moc malé, že by se dalo něco „diagnostikovat“ jen v případě skutečně nějaké závažné/kritické vady.
Ve 20. týdnu jsme byla na druhém UTZ, tam zkoumala stavbu srdce (závěr normální nález) a preventivně jsem ještě byla v Motole (tam přímo vyžadují, aby maminky byly v 21. týdnu v době provedení echa plodu), kde se 100% jistotou nevyloučili možnost drobného defektu (bude možné potvrdit/vyvrátit až po narození).
Takže pokud tě „straší“ se srdíčkem, trvala bych na odeslání do dětského kardiocentra v Motole. Je potřeba se tam objednat tak 14 dní dopředu.
Ono to srdíčko je opravdu dobře vidět až ve 20.týdnu.
Naše malá měla kritickou vadu a zjistilo se to až ve 20.týdnu + Motol potvrdil,,, na scr vypadolo vše normálně.
Raději bych počkala do toho 20.týdne. Dřív to opravdu nemá smysl.
Držím palce, ať je vše o. k.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.