Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den, potřebovala bych od vás nějakou radu jak cestovat s dítětem v autě, aby celou cestu „neprořvalo“.
Mé dceři byl už 1 rok a kdykoli někam jedeme tak po chvilce cesty (10 min.) začne být nevrlá, vzteká se, kroutí se. Ono to často taky bývá z únavy, že chce spát, ale nejde jí to, protože autosedačka není postel. Jen podotknu, že ty scény nebývají pravidelně a od narození vždycky v sedačce usnula.Jen co je starší je to horší. Autosedačku jsem prohodila za větší. Navíc nás čeká v červenci dovolená do Německa 600km a vyjedeme odpoledne abych ji stačila ještě unavit procházkou. Poradíte prosím jak zvládnout takovou cestu? Může se od roka dávat Kinedryl? ![]()
Tak ja tedy s autem problemy nemam a kdyz jsem ke vsemu dala velkou sedacku,tak bylo uplne vse v pohode.Adelka cucela,co se kde deje na silnici.
Nicmene,ted jsme koupili drzak na notebook (pripadne prenosny dvd prehravac) a poustime na delsi cesty pohadky.
Jen tedy nevim,zda uz v roce koukate na pohadky.
Kinedryl dát můžeš, ale jestli to pomůže ve smyslu, že by malá po něm usnula, to ti nezaručím, u nás to bylo opačně - cestu do Chorvatska malá celou prokecala, oči jak lampičky, po únavě ani stopa
Mě spíš napadá, jestli tvoje holčička v autě třeba špatně nevidí - že by chtěla lepší výhled a takhle ji to prostě nebaví. Nebo jestli se nenudí. My vozíme neskutečnou zásobu knížek, hraček, kytiček, větviček…
a co
u nás mělo velký úspěch na delší cesty, to je přenosný DVD přehrávač. Když jsme ho vezli prvně, jel Krteček pořád dokola. Po 1000 kilometrech jsem myslela, že mi z něj naroste rejček ![]()
No je to znám, syn je úplně stejný, vydrží asi 10 minut a pak začne vyřvávat, že chce ven. Snaží se dostat ze sedačky a podobně. Koupili jsme mu přehrávač a na pár jízd to pomohlo, ale při poslední už ho ani nechtěl zapnout. Ale myslím, že by se malý už krteček mohl líbit, nebo pouštět nějaký dětský písničky.
Tak to zkus nějak kombinovat, pohádky, hračky jídlo a hlavně pevný nervy ![]()
Ahoj, my dali malé dithiaden-to jí ještě nebyl ani rok … a dost se minul účinkem. Únava žádná a ještě zvracela. Jízda autem pro nás taky byl dřív horor, asi tak do roka a půl. Ale teď jak je větší, tak si sleduje cestu, povídá si, ukazuje … dalo by se říct, že už jezdí autem ráda. Tak snad se to u vás taky brzy zlomí ![]()
tak tak..napakovala bych hromadu knížek, hraček, křupek, pouštěla písničky, pohádky na notebooku se na dlouhý cestě určo taky užijou..když si s ní jeden z vás sedne dozadu to pro ní taky bude rozptýlení…nás ta cesta čeká taky se stejně starou holčičkou
![]()
Jo, a naší Barče se poslední dobou líbí, jak „kecá“ navigace ![]()
Na delší cesty s ní vždycky sedím vzadu, i z důvodů bezpečnostních, ale právě i pro případ podávání čehokoli. A řeknu vám, že se kolikrát během tisícikilometrové cesty ani nezastavím - buďto podávám hračky, jídlo, pití… dcerce anebo jídlo nebo pití manželovi. Kolikrát si připadám jak chobotnice ![]()
U nás taky zabírali pohádky, ale musela jsem je vyprávět já
. Teď má každé dítko opěrce na hlavu dvd a svoje vlastní sluchátka, takže můžou koukat a to každý na něco jiného. Pak zabírá jídlo. Ale hlavně nic sladkého aby se nepřekyselil žaludek. No a pak udělat z cesty výlet. Zastavit tady, zastavit tam, támhle se jít podívat, prostě ne jen cesta z bodu A do bodu B. Ovšem co funguje na jednoho nemusí platit pro druhého. Jeden čas jsem uvažovala o špuntech do uší a roubíku ![]()
Taky jsme to tak meli, byla to hruza, a az letos v unoru cestou do Alp (to mu bylo 2 a 3/4 roku) byl poprve klid - teda zabavovat jsme ho museli, ale uz nerval, nevztekal se, nevylejzal ze sedacky apod ![]()
Preslo to samo.
Co se deje venku ho NIKDY nezajimalo, nejaky jiny auta, benzinovy pumpy, kravy na polich - nic. Jen pruda pruda a pruda uvnitr auta. Navic mne se dela v aute vzadu blbe, takze cestovani „ideal“. Omezili jsme to na nejnutnejsi (chata za Prahou a zpet
), v lete jsme jeli do jiznich Cech - i tak to bohate stacilo s nim.
Jo a taky neusnul. Hlava se mu kinklala, nikdy si ji neoprel, takze chvilinku tak nejak klimbal a to bylo cely. Hruza. ![]()
@myšanda26 píše:
Jeden čas jsem uvažovala o špuntech do uší a roubíku
Taky tak
, nebo jsem rikala ze si skocim k dr at mi pichne nejaky oblbovak, aby mi pak v aute bylo vsechno jedno ![]()
@nakukovatelka píše:
Taky tak, nebo jsem rikala ze si skocim k dr at mi pichne nejaky oblbovak, aby mi pak v aute bylo vsechno jedno
Holky děkuji vám za rady, zkusím vzít do auta notebook a koupím pár DVD s pohádky a uvidím. U nás běží televize skoro celej den a vůbec to malé nezajímá, ona totiž není ten typ dítěte kam ji posadím tam jí taky později najdu. Jídlo taky chvilku zabíralo, že měla nějakou zábavu.Zkusím ty pohádky. ![]()
Někdy si taky říkám, že to taky musí bejt všechno slyšet skrz auto. ![]()
Jeste dodam, ze se sice sklidnil a ta cesta do Alp probehla z tohoto pohledu v klidu, zato tam i zpatky nekolikrat zvracel ![]()
Napadá mě cestovní dvd, připevňují se na hlavovou opěrku řidiče a spolujezdce a pustit pohádku, dát něco žmoulat (rohlík, chroustat jabko atd), oblíbené hračky. Zajistit stínění, aby na ni nesvítilo sluníčko, i v klimatizovaném autě to může být nepříjemné. Jestli máte dudlíka, tak dávat dudel i do autosedačky.
Druhorozený jízdu autem taky nějak nemiluje a nejlepší je jet buď po ránu, to si dá právě ten rohlík a pak kolem 9.h je už ospalý a usne, maximálně po obědě, pozdě odpoledne už je nevrlý, uřvaný a v autosedačce ho to nebaví.Jestli máte jet takovou dálku, tak bych rozhodně jela na noc a předem si to zkusila na nějaké kratší trase, jestli bude malá vůbec schopná usnout, pokud ne, tak bych 600km nejela, byl by to očistec, raději bych výlet oželela.