Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
ráda by jsem se zeptala, kdo má zkušenosti se stavbou RD dle vlastního projektu a jaká byla skutečná cena? Uvedu příklad - vybrala jsem si projekt na stránkách gservis.cz. Odhadovaná cena projektu je dejme tomu 1 500 000 svépomocí. A mě by právě zajímalo, zda jste se do této částky vešly když jste použili materiál který byl vykalkulován, nebo zdali Vás to stálo více a o kolik?
Mě jde o to, že máme na barák necelé 2 000 000 a chceme už něco většího, ale to by jsme museli stavět sami aby jsme se do této ceny vešli, protože na klíč je to nereálně, nebo to bude nějakej pidi domeček.
Budu ráda za všechny názory a zkušenosti které máte.
@Kessynkaa nějak nechápu budete stavět sami nebo ne? Se stavební firmou za 2miliony to fakt bude dost nereálné, máte pozemek?
My máme bungalow 10,5×12,5m, zděný, dřevěný strop, nevyužívané podkroví, sedlová střecha, 4+1 (2 velké pokoje, 1 malý, obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní, koupelna, WC a technická místnost) - dle projektu cenu nevím, ale svépomocí jsme to dali asi za 1,3mega (bez pozemku samozřejmě). Ono hrozně záleží na dokončovacích pracech - kuchyň může být za 100, ale taky za 200tisíc a to pak skáče - a co podlahy, dveře, koupelna…Pokud chcete něco většího za dobrou cenu, tak jděte do patra s podkrovím - sice budete mít schody a dvě koupelny, ale zase náklady na vytápění budou nižší než u bungalowu a nebudete mít „zapláclý pozemek“ barákem.
Je důležité jestli máte pozemek. Jestli ne tak nevim, nevim… Ale rozhodně prěji hodně štěstíčka ![]()
@Kessynkaa až budeš mít projektovou dokumentaci, nech si spočítat rozpočet - jeho cena je většinou kolem 5.tis za rozpočet na rodinný domek. Pak uvidíš, kolik reálně to bude stát, můžeš s tím pracovat - dostaneš to po položkách, můžeš materiály vyměnit a hned uvidíš, kolik ušetříš a tak.
My vybírali z gservisu taky a rozpočet jsme převýšili asi o 900tis
oproti plánu, a to jsme si hromadu věcí dodělávali sami. S 2míčema bych do toho asi nešla, ale záleží na mnoha okolnostech (rovnost pozemku - cena základovky se ti může kvůli nerovnostem pozemku vyšplhat klidně na milion u baráčku 100m2, dokončovací práce - materiály, obklady, podlahy, kuchyně…, taky zvažuj oplocení, nějaké terénní úpravy kolem pozemku - u těch dokončovacích prcí ty prachy jen frčí). Přeji hodně štěstí ![]()
2 mice jen jako hruba stavba? Bez pozemku? Pripadne jaka lolace jeho koupi?… Mame dohro 160m2 pidi dum ale zas vetsi nez byt, na uklid super,400m2 zahrada.. Se vsim vsudy 3,5 mice a to jsme se chteli vejit do 2,5:D ale chteli jsme kdyz uz tak bytelny nabytek, peknou koupelnu, vse co vydrzi uz na porad atd, vnitrky jsme si poresili vlastne cele sami i plot, zamkovku.. Proste kdyz to chces mit cely do puntiku, ne aby to 10let vypadalo jako stavba, tak si myslim ze 2 micudy asi nebudou uplne stacit:/
@acimedaca no prave ze na tech strankach jsou uz projekty s odhadovanou cenou, je tam napsany co se pouzilo za material atd.. a zajimalo by me, jestli je realne se do te ceny vlest nebo mame pocitat jeste se statici navic…
A myslim 2 000 000 bez pozemku. To do toho nepocitam ![]()
@klenice dekuju, presne tohle jsem potrebovala vedet.
Na terenni upravy nespechame, to si dodelame sami behem treba nekolika mesicu az let, pritel je na tohle sikovny
dulezite je podtavit dum a bydlet, znam plno lidi co nemaji ani fasadu a uz bydli a dodelavaji jak nasetri.
@Nikolettka1
Ano pozemek mame, 2 mice myslim jen na domek, moc dekuju ![]()
@Anonymní píše:
My máme bungalow 10,5×12,5m, zděný, dřevěný strop, nevyužívané podkroví, sedlová střecha, 4+1 (2 velké pokoje, 1 malý, obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní, koupelna, WC a technická místnost) - dle projektu cenu nevím, ale svépomocí jsme to dali asi za 1,3mega (bez pozemku samozřejmě). Ono hrozně záleží na dokončovacích pracech - kuchyň může být za 100, ale taky za 200tisíc a to pak skáče - a co podlahy, dveře, koupelna…Pokud chcete něco většího za dobrou cenu, tak jděte do patra s podkrovím - sice budete mít schody a dvě koupelny, ale zase náklady na vytápění budou nižší než u bungalowu a nebudete mít „zapláclý pozemek“ barákem.
To je hodne hezka cena. Neco takoveho si taky predstavuju, ale za dvoupatrovy dum samozrejme pocitam s vetsi investici.. Jelikoz ale nemame zadne zkusenosti tak nevime co nas ceka, jestli nebude lepsi postavit s firmou na klic.
@Kessynkaa píše:
@acimedaca no prave ze na tech strankach jsou uz projekty s odhadovanou cenou, je tam napsany co se pouzilo za material atd.. a zajimalo by me, jestli je realne se do te ceny vlest nebo mame pocitat jeste se statici navic…
odhad ceny a popis použitých materiálů není položkový rozpočet - odhad je pořád jen odhad, většinou se na to používá obecná kubíková cena
když budeš mít položkový rozpočet, tak víš přesně, kolik čeho potřebuješ - parapetů, cihel, zárubní, překladů, izolace - pak budeš vědět přesně, co tě to bude stát
@Kessynkaa píše:
A myslim 2 000 000 bez pozemku. To do toho nepocitam
@klenice dekuju, presne tohle jsem potrebovala vedet.Na terenni upravy nespechame, to si dodelame sami behem treba nekolika mesicu az let, pritel je na tohle sikovnydulezite je podtavit dum a bydlet, znam plno lidi co nemaji ani fasadu a uz bydli a dodelavaji jak nasetri.
A budete stavet za svoje nebo na hypoteku? To by se bance moc nelibilo, dum bez fasady a postupne dodelavat. U nas by bez fasady dum ani nezkolaudovali, nene zadouci mit v oblasti nedokoncene domy.
@Kessynkaa píšeš, že venek není potřeba dodělat, ale jak už píše @Cuddy, tak některý stavební úřad ti to nezkolauduje, u nás je to taky tak. Každopádně hrozně moc záleží na materiálech a já, po zkušenostech, bych už dělala celý dům svépomoci, vyjde to opravdu levněji najímat si dílčí subdodávky, lépe tak ovlivníš cenu. Každý od toho čeká něco jiného, já bych nechtěla mít kolem domu staveniště a dodělávat si zahradu a plot během několika let. Nejsou to malé částky a z výplaty na to jen tak nenašetčíš (beru z průměrné). Např. hloupý bagr tě na den vyjde min. na 8tis, odvoz sutě ani nemluvím… Doporučuju ti opravdu si oběhat veškeré instituce, abys do kalkulace měla zahrnuté všechny náklady. Stavební povolení, různé stavební výjimky, podmínky obce pro výstavbu, poplatky za zřízení přípojek, zapojení a revize přípojek, revize vnitřku domu, různé zkoušky (tlakové, hutnící…), ceny likvidace odpadu apod. to jsou desetitisíce - tak jen malá rada ![]()
Já jsem postavil RD 8.5×13m s garáží 2.patra včetně nábytku, podlah a kuchyně za 2500000. Ale pozemek měl připravené sítě což něco ušetří. Nechal jsem si udělat vnitřní omítky a podlahy, jinak nic. Základy vykopal bagr za 2500kč.