Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,už zase něco potřebuji ![]()
malá nám začla trpět zácpou,netrvá to dlouho,jednou nekakala 3dny pak teda sama ale s obrovskym pláčem,ted nekakala 4dny tak už jsem volala doktorce(jídelníček sem upravila hned)a ta doporučila easylax po tom se vykakala snad do 20minut,a ulevilo se jí,myslela jsem že už to bude dobré a cpu do ní štávičky z ovoce a vše možné ale hned druhý den(dnes) byla od rána plačtivá pořád chodí že jí bolí prdýlka za chvilku řekne že je to hotovo,ale není, bobek se nekoná jen chodí brečí a stahuje půlky,večer už tak brečela že sem brečela sní a nakonec sem jí to projímadlo šoupla znovu( zbyla nám jedna lahvička,poprvé stačila jen jedna)po 10minutách bylo po problému a hned usnula a ted spí.děsím se ale zítřku ![]()
o zácpě sem si tady přečetla vše možné co dávat.ale chci se zeptat jak dlouho se projímadlo může použít,jasně že jí ho nechci pořád dávat není to řešení,ale mám strach že když hned zítra poletim k doktorce někam nás pošle,což už udělala mockrát někdy hned a zbytečně a malá má ted trauma,tak jí ho nechci zvětšovat když problém trvá cca týden,pořád doufám že strava zabere,kdyby né samozřejmě sní v blýzké době pudu,ale mám strach že se to zítra bude opakovat a kdo to zná ví že je to šílené brečela sem dneska sní
myslíte že jí to projímadlo můžu ještě dát kdyby bylo nejhůř potom už bych asi k mudr zašla ona jen zadržuje stolici a stahuje zadek,prdne si a chce hned čistou plínu třeba i po 5minutách,zadeček opruzelej nemá a a nepvidim ani trhlinku,hovínko má teda vždy velké a celkem tuhé,nikdy jsme problémy neměly .jsou jí 2roky a 2měsíce na nočník jí nedostanu ani za nic,a ted jí tím zrovna strasovat nechci třeba je to krátkodobý problém a strava to upraví snad.pak juí zas zkusím vysadit.
takže vlastně jednoduchá otázka jak dlouho se to projímadlo může užívat?díky díky moc ![]()
Nevim jak easylax, ale zkus DUPHALAC… koupis v lekarne, neni navykovy a je prirodni a muze se podavat dlouhodobe…
Nam moc pomaha!
Mi pomohl po porodu a male nekdy pomaha ted, kdyz ma problem!
My používali Easylax na doporučení doktorky skoro 3 měsíce, jinak se malá nevykadila. Neměla klasickou zácpu, ale jak píšeš - půlky k sobě, stála na špičkách a zadržovala, co to šlo. Byla schopná jít na velkou klidně i po 3-5 dnech a pokaždé s brekem. My teda trhlinku měli, ale vznikla až během toho trápení s chozením na velkou, takže jako následek a ne příčina. Easylax je velice šetrný projímadlo a je lepší si dojít s ním než vůbec. My ho dávali každý druhý až třetí den, abysme obnovili chození na velkou. Úspěšně. Ale bylo to trápení. Nicméně se nám zavádělo líp než glycerinový čípky, protože ty dokázala malá během deseti minut vytlačit ze zadečku ven a žádný účinek se pak nekonal.
Taky doporučuju duphalac !!!Je výborný! stojí asi 100 kč ..a nám moc pomohl.Jelikož syn měl od narození zácpy,nepomáhaly mu ani rourky,prostě nic. Koupila jssem si ho,dala mu první dávku- a po pár hodinách měl krasny hovínko
…no a tak dál a tak dáll…a asi po 4 dnech jsme ho přestala davat a vše bylo v pořádku.
Ahoj,
syn trpěl od dvou let velmi silnou zácpou (nekakal i týden a potom tak dva dny bojoval než se mu to podařilo,v manželově rodině jsou k zácpě predispozice). Preventivně mu pomohly sušené švestky. Větší hrst zalít horkou vodou nechat tak hodinku až dvě ponořeno slít a výluh podávat k pití. Je možné i dosladit hroznovým cukrem, ale je to nasládlé tak pokud zvládne jen tak tak to je jen dobře. A na doporučiní lékaře jsme podávali Laktulozu. Je to prý k tělu dítěte šetrnější než projímadla. Na trhu je jich několik od různých výrobců, stahuje tekutiny s těla a velmi změkčuje stolici.Samozřejmně musí víc pít. Což si ale myslím., se snaží dítě nutit k většímu příjmu tekutin, každý kdo má s dětskou zácpou nějakou zkušenost. Tak zkus vyzkoušet. Malému to zabralo a dnes ve čtyřech leten nevíme co zácpa je. Držím palce je to boj když jim to nejde a oni moc a moc chtějí. ![]()
Ano Duphalac je skvělý je to vlastně ta Laktuloza s jiným názvem. Jak holky píšou přírodní a né návykový. ![]()
Ahojky,mám přesně to samé,co tu píšeš! Synovi je skoro 2,5 roku a když byl menší,tak zácpou nikdy netrpěl.Nyní mi chodí kakat tak každý až pátý den!! Je to hrůza,brečí u toho,musí mít zásadně plenu,jinak je bez pleny na čůrání,ale jakmile chce kajdit,tak si řekne o plenu,jde si stoupnout ke křeslu,kde se opře a tlačí i půl hodiny
Na nočník si nechce sednout ani zaboha..já ho teda nechci zase nutit,to jsem párkrát udělala a on to zadržel na další dva dny a to podotýkám,že opravdu hooodně a dobře jí…Dr.mi doporučila laclutozu,ale ne pravidelně,prý jen když už třeba3.den nejde,to mu jí teda dám,ale nějak nám to nepomůže,jde stejně třeba za další dva dny a jsme na pěti dnech zase jako kdybych mu žádnou lactulozu nedala.Nedoporučila mi to užívat denně a pravidelně.Tak já nevím.On má i panický strach na nočník vůbec sednout /čůrat tam chodí normálně/.Nutím ho hodně pít,ot je jasné,ale je pravda,že pije docela málo.Švestkovou šťávu,přesnídávku atd,vše jsme zkoušeli a bez úspěchu.Pak mi řekla nalačno aby vypil vlažnou vodu no hahá to do něj nedostanu ani omylem......Takže jsem taky zoufalá a jen doufám,že to nějak přejde časem,mojí kamarádce holka toto prý dělala od 2 do 3 let a pak se to nějak upravilo samo ![]()
Hapado
tak já můžu doporučit jen to co jsem sama dělala. Dr. mi řekl že laktulóza je v pořádku nárazově i v dvojnásobné dávce ale ať zvedám postupně a uvidím kolik bude stačit. Potom prý bude stolice natolik změklá, že spíš bude mít problém doběhnout a taky že jo. Když jsem to tak dělala musel mít plínu a to už byl bez. Teda malému stačilo 5ml nad stanovený limit v návodu. Držím palce.
A prosím tě,když už měl tu stolici jakože řidší,šel ti na ten nočník?? Mně přijde,že už má prostě blok,čůrat jde ochotně na nočník,na wc,venku… ale kajdit prostě ani zaboha
A je pravd,aže jsem mu dala vždy jen tu dávku,co je pro něj určená a předepsaná,no hold zase co dr.to jiný názor,já se právě bála dávat víc a častěji,než mi dr.dovolila…
Ahojky tak my máme uplně to stejné co popisuješ a vidím že ani nejsme sami.Jenže holka jak to zadržuje tak chodí třeba 2 dny a řve když to na ni přijde a taky jak holky píšete na nočník i záchod chodí čurat ale kajdit ani náááhodou to je pak řev na celej barák,tak ji dávám plínu,ale ona si řekne já chci plínu (že to na ni jde) a takhle to za celej den je schopná 10× zadržet a stejně se nevykadí.Holky kdy tohle přejde?Já ji laktulozu dávám,ale asi málo nějak nepomáhá ![]()
Holky,
trvalo chvilku aby zjistil že když mu dávám plínu tak to určitě půjde dobře.Ze začátku tedy plínu chtěl aby to jako šlo.
A hodně rychle se zas vrátil na nočník protože zjistil že už ho kakání nebolí. Ale měla jsem to dost jednoduché protože hodně brzo mluvit a tak nějak dobře chápal. Lehce se s ním dalo domluvit a vysvětlit takže nemůžu asi úplně objektivně posoudit.
V každém případě když zas byl problém, řekla jsem, že dáme do pití sirup na kakání a že až celé pití vypije tak dáme plínu. Vždy nadšeně souhlasil, věděl že se mu uleví.
Jdu na zvětšení dávky,jinak to nevidím.Jinak můj kluk taky řekne všechno,na jeho věk až moc,počítá,pozná i čísla,je strašně vnímavej,vše oposlouchá,opakuje,ale že si má sednout na nočník to nepochopí…ne nepochopí,nechce prostě,to je hrůza
Řekne mi,maminko dej plínu,jdu kakat a můžu vysvětlovat co chci..mně už jako prostě přijde,že i když mu to půjde lépe,je na tu plenu už fixovaný,zvyklý…asi jsem mu jí neměla dávat od počátku,co to začal dělat nebo nevím,každopádně,když chtěl po pěti dnech kajdit,tak jsem nebyla schopna mu to plenu nedat......A co mě štve nejvíc,jak lidi některý kupříkladu moje teta čumí,jak kdybysme spadli z hrušky,že to ještě neslyšela,co jsme ho to naučili..??? atd.atd.My tam byli na návštěvě a na něj tam zrovna přišlo kajdění ![]()
Hapado
to neřeš, kdo nezažil, nemůže pochopit. Jak se skoro týden trápí tak už uděláš cokolij jen aby trápení konečně už skončilo. Malý když měl ty zácpy tak téměř odmítal jíst. Mysím že to nebude mít tak dlouhé trvání jestli je tak šikovný. Hlavně jak je ta stolice změkčená má vážně průjem. Takže posadit na nočník a stále ho držet v blízkosti. Po prvním uvolnění stolice které si uvědomí protože přijde pro něj velká úleva se může stát, že dál taky už nemusí stíhat dobíhat proto jsem to řešila plínou. Tak uvidíš třeba jak je šikovný se mu v tom nebude líbit běhat. Jinak jsem malého nechávala běhat bez plín. Měli jsme plovoučku takže případné nehody se likvidovaly relativně v pohodě…
A zase si zvykl. Na hloupé řeči nedej určitě nebude do plín kajdit věčně hlavně aby se vyřešila zácpa. Držím všechny palce co mám
![]()
Jojo dcerka začala taky brzo mluvit a mluví moc pěkně,ale s tím že do ní hustím at jde na nočníček tak mi okamžitě řekne že ne.No a když ji chci na ten nočník posadit tak spustí řev a sirénu a začne kopat nohama…Já ji musim přemlouvat i aby se vykajdila do plíny,jelikož kakat nechce a hotovo.Takže má kolikrát na sobě celej den plínu a čekám kdy to ze sebe pustí a hrozně u toho řve no.Jinak čurat chodí krásně na záchod.Jenže jako já jsem ráda,že se vykadí aspon do plíny,natož abych řešila nějakej nočník
Podle mě má nějakej blok,jenže jak odblokovat?Netušim…říkám si chce to čas,ale jak dlouho ještě?
No právě s tím blokem má pomoct ta Laktulóza. Jak je to moc bolí tak se seknou, že prostě nebudou a basta. Jenže jak už je ta stolice vodnatá tak udržet prostě nejde a po pár takových příhodách jim opět dojde,že to nebolí a že zase můžou v klidu kajdit. No u nás to trvalo tak půl roku než byla úplná pohoda. Potom ho zácpa ještě někdy chytla, ale to jsem vypozorovala, bylo pro to že měl dny kdy skoro nepil pokud jsem mu neřekla. Stačilo jen opět hlídat tekutiny. Věděl, že kdyby to zas bolelo dáme sirupek do pití a kakat půjde takže žádná obnova strachu z bolesti při kakání. Myslím že každé díťátko má na nočník právě ten svůj čas.