Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak jak to dopadlo s tim pesarem?
Bojim se toho, je mi to strasne neprijemne uz ted. Jestli to jeste vyleze… A nebudes ted vic nachylna na infekce?
S pesarem zatim nijak, jdu až příští týden na kontrolu. Co se týká infekce tak určitě hrozí víc, proto mě ani nenapadne jít třeba do bazénu nebo si vanu napustit. Taky se pro jistotu myju několikrát za den. Je to opruz, ale musim to vydržet. Věřím, že po 2.porodu to nebude horší než po tom prvním. Chodim na ty rehabilitace, takže musím zamakat na pánevním dnu, aby ten porod zvládlo.
@Anonymní píše:
Tak jak to dopadlo s tim pesarem?Bojim se toho, je mi to strasne neprijemne uz ted. Jestli to jeste vyleze… A nebudes ted vic nachylna na infekce?
Tak pesar jsem zatím zavrhla, i když jsem ho fakt chtěla. Bylo mi totiž sděleno, že díky tomu pesaru může vzniknout zánět a že dřív či později jistojistě vznikne
takže to je prašť jak uhoď, v tom smyslu, že když mám čípek venku tak infekce taky hrozí víc než obyčejně, ovšem s tím pesarem je to asi větší jistota a další komplikace v těhotenství opravdu nepotřebuju.
Navíc prý si na to musím zvyknout že to jde cítit, že tam něco tlačí, protože je to zapřené o stydkou kost. Takže ještě počkám, kdyby se to s rostoucím břichem zhoršilo, což se prý dá očekávat když ta váha bude čím dál větší… zkrátka parádní vyhlídky, doufám, že to dopadne všechno dobře. ![]()
Simča
Boze, no to jsou vyhlidky
U me to vypada na pocatek tehotenstvi, zatim jen z krve a doktorka mi rekla, ze se to da resit az po tehotenstvi, zadny pesar mi nenabidla. Se zanety mam problem normalne a ted v tehotenstvi se teda budu bat… Teda ta priroda to ale zaridila blbe ![]()
@Anonymní píše:
Boze, no to jsou vyhlidkyU me to vypada na pocatek tehotenstvi, zatim jen z krve a doktorka mi rekla, ze se to da resit az po tehotenstvi, zadny pesar mi nenabidla. Se zanety mam problem normalne a ted v tehotenstvi se teda budu bat… Teda ta priroda to ale zaridila blbe
Tak to gratuluju k těhotenství, budu ráda za průběžné reporty jak to probíhá u tebe. Já to mám zase horší. Trčí mi to tak 4 cm ven, tře se to o stehna, hrůza a hnus. Ale občas to zkusím zastrčit tam, kam to patří a chvíli si lehnout, třeba hoďku a pak je to lepší a pokud nějak moc nechodím a spíš posedávám, tak se to jakž takž drží uvnitř.
Já té mojí doktorce stejně nevěřím, podle mě to nikdy ještě neviděla, je to totiž celkem asi vzácné, gůglila jsem jak divá a našla jsem nějaké diskuze v angličtině a pak, taky report z nějaké kliniky o ženě, která s prolapsem měla ještě 2 děti. V jednom těhoteství se jí to zlepšilo v 18. týdnu, což už jsem teda prošvihla, a ve druhém nosila pesar do 24. tt, pak jí byl vyndán a drželo to tam kde má, díky velikosti dělohy. Já tomu prostě věřím, že po tom 20. týdnu, se to tak zvětší že to tak nízko nemůže být. Tak uvidíme, někde jsem četla, že se to vyšoupne nahoru kolem 24. tt. Takže naděje umírá poslední ![]()
Tak jsem uz 11. tyden a zatim se to nezhorsuje, tak doufam, ze to nejak doklepu, aniz by mne vypadla deloha vem ![]()
Tak jsem to zakrikla. Dnes jsem se ohnula k botu a desne me neco pichlo tam dole. Zkontrolovala jsem stav a ted mi to „neco“ dost vyleza ven a je to hrozne neprijemne ![]()
Jak jsi na tom ty?
@Anonymní píše:
Tak jsem to zakrikla. Dnes jsem se ohnula k botu a desne me neco pichlo tam dole. Zkontrolovala jsem stav a ted mi to „neco“ dost vyleza ven a je to hrozne neprijemne
Jak jsi na tom ty?
No tak ti přeju aby jsi to neměla tak hrozné jako já. Mě se to začalo zhoršovat nějak od 10. týdne a vrcholilo to v 18.-19. týdnu a to tak že mi to trčelo snad 5 cm, to už byl fakt hnus a extrém. Pak došlo k náhlému zlepšení, a to velkému, kdy to nelezlo skoro vůbec. Už jsem se chtěla radovat, jenže po 5ti dnech se to zase začalo horšit, ale už to nešlo do takového extrému, ale bylo to pořád dost. Teď končím 23. týden a musím zaklepat, že poslední týden je to ok, většinou je to uvnitř, ale když mám náročnější den, tak to trochu vyleze, ale už se s tím dá aspoň fungovat. V tom nejhorším období mi dělalo problém jít jenom pár metrů do obchodu, sotva jsem ráno vstala už to ze mě lezlo a bylo to fakt strašně moc nepříjemné, prostě se mi to třelo mdzi stehny
. Tak ti přeju, ať to zvládneš v pohodě. A dej zase report ![]()
Ahoj Simco, tak jak jsi na tom. Ja jsem ted 29. tyden, nic ze me netrci, ale kdyz se mrknu v sede dovnitr, tak mam pocit, ze v otvoru pochvy je deloha, uplne ztratila vzhled pred tehotenstvim. Desim se, jak bude vypadat po porodu. Jak jsi na tom ty?
@Anonymní píše:
Ahoj Simco, tak jak jsi na tom. Ja jsem ted 29. tyden, nic ze me netrci, ale kdyz se mrknu v sede dovnitr, tak mam pocit, ze v otvoru pochvy je deloha, uplne ztratila vzhled pred tehotenstvim. Desim se, jak bude vypadat po porodu. Jak jsi na tom ty?
Ahoj, já už to mám za sebou
Někdy do 23. týdne to byla hrůza, ale pak jak už bylo mimčo větší tak se to celé vytáhlo nahoru a neměla jsem žádné problémy, všechno zalezlo dovnitř, porod proběhl hladce, a to i přes mega mimino
- přes 4 kila, a snad nezanechal žádné následky, zatím je to dost krátce, takže uvidím co to udělá, ale momentálně je to ve stejném stavu jako před těhotenstvím.
@Anonymní píše:
Ahoj, já už to mám za sebouNěkdy do 23. týdne to byla hrůza, ale pak jak už bylo mimčo větší tak se to celé vytáhlo nahoru a neměla jsem žádné problémy, všechno zalezlo dovnitř, porod proběhl hladce, a to i přes mega mimino
- přes 4 kila, a snad nezanechal žádné následky, zatím je to dost krátce, takže uvidím co to udělá, ale momentálně je to ve stejném stavu jako před těhotenstvím.
Ahoj, vim, ze je to jiz doba, tak budu doufat v odpoved.
Resim stejny problem a jsem stejne vydesena jako jsi byla ty. Ja ten problem mam uz ted a to jsem teprve ve 13 tydnu. Bohužel si vzpominam, ze to same se mi delo s prvnim ale az ke konci tehu, takzr jsem si rikala, ze to k tomu nejspis patri. Ale ani po 2 letech se to neuzepsila. Nejak nebyl cas cvicit a ted uz je asi pozde:-( K dr.jdu v ut ale nespim z toho, mam hrozny strach.
Jak to vypada s odstupem casu? Byli nejake komplikace?
Dekuji moc za odpoved. ![]()
Ja jsem ta druha anonymni. Mne se to postupem tehotenstvi zatahlo dovnitr. Porodila jsem mimco opet pres 4 kg, ma 2m a deloha uz zase povolila. Cvicenim uz to asi nevytahnu, jsem smirena s operaci az bude mrne vetsi…
Ahoj, já jsem ta první anonymní
Moje mimčo má 5 měsíců, mám to stejné jako po prvním mimču, možná malinko lepší, ale nedělám si iluze že to nepůjde dolů. Děložní čípek mám v poševním vchodu, ale v běžném životě to necítím. Při sexu jsou některé polohy nepříjemné. Operaci se chci vyhnout obloukem, protože mám strach že mi to tam ještě víc s s prominutím doje*ou. I když doktorky mi to neustále nabízí.
Nevím jestli jsem to sem dávala, ale zajímavý anglický web je www.wholewoman.com. Dost tam odrazují od operací a učí s tím ženy žít, hodně důležité je držení těla, rovná páteř, nehrbit se nevystrkovat zadek. Když něco zvedám, nebo bežím, skáču, aktivovat svaly pánevního dna. V těhotenství jsem cvičila pánevní dno 2× denně 45 minut, teď na to nemám čas, štve mě to protože bych to potřebovala, ale nedá se. Ono mě to nakopne až se to zase zhorší. Ale šetřím se, krom mimina nenosím těžké věci, myslím na to jaké mám držení těla a když si vzpomenu, např. při kojení, tak aspoň zatahuju svaly pánevního dna, i když tomu se nedá říct opravdové cvičení.
A nakonec, co se týče těhotenství ničeho se neboj, toto na těhotenství nemá nijaký zásadní vliv, je to prostě fyzicky a vlastně i psychicky nepříjemné. Mělo jsem to přesně jako ty, loni v této době, jsem mohla být taky cca v tom 13 týdnu, jestli dobře počítám a celé léto byl teda horor pro mě, chodit jako kačena s trčícím čípkem mezi nohama
.Ale neboj to zvládneš, o miminko se bát nemusíš ![]()
Dekuji vam obema, uz jsem klidnejsi. Urcite najdu cviky.
Jinak s tim, ze na to kasles si nedelej starosti, znam to sama u sebe, tak jsem chtela po porpdu cvicit a pak jsem byla rada, ze jsem dokázala vstat z postele! A s dvema drtma to bude jeste horsi.
Tak ja jdu na ty cviky
Dekuji mockrat a drzim palce at je vse v pohode i nadale.
No doktoři ti řeknou všichni to samé - cvičit pánevní dno. Dostala jsem brožurku + mi ještě doporučil rehabilitace, kde mi ukážou jak správně ty svaly aktivovat. Pak mi ještě nabízel podpůrný pesar, což jsem řekla že ne, že to nějak přežiju, jenže to už je cca 3 týdny zpátky a to to nebylo tak hrozné jako teď, takže ten pesar zkusím.
Jak myslíš jestli to uneseš? Jako psychicky nebo fyzicky? Jak jsem psala, já žiju v naději, že s rostoucím břichem se to celé posune nahoru a trčet to tolik nebude. Jinak si to holt odchodím jako kachna