Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nechali tě rodit klasicky spodem jo? I s existujícím prolapsem? Ten se samozřejmě každým porodem zhorší, pokud už tam je. Ve Zlínském kraji nevím, ale zkusila bych třeba napsat do porodnic poblíž, jestli tam provádějí toto vyšetření. Jinak je pravda, že gynekologům klasickým je to šum a fuk, neření to, tedy většina z nich, ať jsem korektní.
@Prosteja144 píše:
Nechali tě rodit klasicky spodem jo? I s existujícím prolapsem? Ten se samozřejmě každým porodem zhorší, pokud už tam je. Ve Zlínském kraji nevím, ale zkusila bych třeba napsat do porodnic poblíž, jestli tam provádějí toto vyšetření. Jinak je pravda, že gynekologům klasickým je to šum a fuk, neření to, tedy většina z nich, ať jsem korektní.
Prosadila jsem si císaře, ale bylo to čistě z mojí iniciativy, můj gynekolog i v porodnici na mě hleděli jak na blázna.
Proto rodí celebrity císařem každá žena by měla mít možnost volby jak chce rodit. Gynekologove na to kašlou jedině si zaplatit konzultaci na soukromé klinice kde ti řeknou co dál.
Ja rodila s prolapsem a beze zmeny. Nezhorsilo se to. Ja bych dobrovolne cisarem nerodila…
@Anonymní píše:
Ja rodila s prolapsem a beze zmeny. Nezhorsilo se to. Ja bych dobrovolne cisarem nerodila…
Každýho věc, je to ale velkej risk, vzhledem k tomu, že většina má prolaps až po 2 a více porodech. Pro mě byl císař záchrana, neměla jsem strach, věděla jsem přesně, do čeho jdu, navíc podle doktorů bych zase přenášela jak poprvé a mimčo mělo týden před TP skoro 4 kila. Já bych se prostě ze strachu ze zhoršení prolapsu nemohla uvolnot, už vůbec ne tlačit… Je to hodně o tom, jak to má člověk nastavený v hlavě
A u mě po sekci o hodně pohodovější a rychlejší rekonvalescence, než po tom zpackaným vaginálním porodu ![]()
Obe moje deti meli 4300 g, nemela bych strach z cisare, ale proste bych ho nechtela. Je to o nastaveni v hlave. A porodila jsem na 4 zatlaceni, bylo jedno, jestli jsou velci
Já jsem 5. týden po 1. porodu a mám stejný problém. Do této doby vše v pohodě, žádné bolesti apod. Kdybych se nepodívala dolů, tak ani nevím, že je něco v nepořádku. Měla jsem tedy pocit, jak kdybych měla něco zavedeného v pochvě, ale byla jsem hodně šitá i vnitřně, takže jsem tlak připisovala poporodním poraněním a jizvám. Když jsme se ale podívala dolů, tak u vstupu do pochvy koukal takový „narůžovělý balónek“. Takže plašení a googlení začalo na plné obrátky. Přemýšlela jsem, že zajedu do porodnice, aby se na mě podívali ještě teď v šestinedělí, ale nechce se mi s miminkem samotné nikam jezdit a hlídání a odvoz bohužel nemám
, na prohlídku po šestinedělí ke svému gynekologovi jdu za týden, takže jsem si řekla, že už počkám, začala jsem cvičit pánevní dno, tak se stav do kontroly snad nezhorší
. Doktor je trochu přísnější, tak se musím připravit i na možné vynadání, že jsem čekala
, pokud k tomu také nepřistoupí nějak laxně, jak jsem u některých příspěvků četla.
V předporodních kurzech a knížkách se řeší spousta věcí, ale co může ženu potkat po porodu, o tom už se nikdo nezmiňuje
. Větší informovanost by myslím neuškodila, třeba by pak ženy věnovaly i více času prevenci.
@Anonymní píše:
Já jsem 5. týden po 1. porodu a mám stejný problém. Do této doby vše v pohodě, žádné bolesti apod. Kdybych se nepodívala dolů, tak ani nevím, že je něco v nepořádku. Měla jsem tedy pocit, jak kdybych měla něco zavedeného v pochvě, ale byla jsem hodně šitá i vnitřně, takže jsem tlak připisovala poporodním poraněním a jizvám. Když jsme se ale podívala dolů, tak u vstupu do pochvy koukal takový „narůžovělý balónek“. Takže plašení a googlení začalo na plné obrátky. Přemýšlela jsem, že zajedu do porodnice, aby se na mě podívali ještě teď v šestinedělí, ale nechce se mi s miminkem samotné nikam jezdit a hlídání a odvoz bohužel nemám, na prohlídku po šestinedělí ke svému gynekologovi jdu za týden, takže jsem si řekla, že už počkám, začala jsem cvičit pánevní dno, tak se stav do kontroly snad nezhorší
. Doktor je trochu přísnější, tak se musím připravit i na možné vynadání, že jsem čekala
, pokud k tomu také nepřistoupí nějak laxně, jak jsem u některých příspěvků četla.
V předporodních kurzech a knížkách se řeší spousta věcí, ale co může ženu potkat po porodu, o tom už se nikdo nezmiňuje. Větší informovanost by myslím neuškodila, třeba by pak ženy věnovaly i více času prevenci.
No, on s tím doktor nic neudělá.
Dá se jen cvičit, max operace. A nevím, o jaké prevenci mluvíš. Když je prolaps způsoben porodem (kleštěmi např. ), tak jaká prevence by pomohla?
@Anonymní píše:
No, on s tím doktor nic neudělá.Dá se jen cvičit, max operace. A nevím, o jaké prevenci mluvíš. Když je prolaps způsoben porodem (kleštěmi např. ), tak jaká prevence by pomohla?
Třeba právě cílenější cvičení pánevního dna už před otěhotněním, během těhotenství
, já měla fyziologický porod a také mě to potkalo. Nebo alespoň o možných potížích po porodu mluvit, aby žena byla informovaná.
@Anonymní píše:
Já jsem 5. týden po 1. porodu a mám stejný problém. Do této doby vše v pohodě, žádné bolesti apod. Kdybych se nepodívala dolů, tak ani nevím, že je něco v nepořádku. Měla jsem tedy pocit, jak kdybych měla něco zavedeného v pochvě, ale byla jsem hodně šitá i vnitřně, takže jsem tlak připisovala poporodním poraněním a jizvám. Když jsme se ale podívala dolů, tak u vstupu do pochvy koukal takový „narůžovělý balónek“. Takže plašení a googlení začalo na plné obrátky. Přemýšlela jsem, že zajedu do porodnice, aby se na mě podívali ještě teď v šestinedělí, ale nechce se mi s miminkem samotné nikam jezdit a hlídání a odvoz bohužel nemám, na prohlídku po šestinedělí ke svému gynekologovi jdu za týden, takže jsem si řekla, že už počkám, začala jsem cvičit pánevní dno, tak se stav do kontroly snad nezhorší
V předporodních kurzech a knížkách se řeší spousta věcí, ale co může ženu potkat po porodu, o tom už se nikdo nezmiňuje. Větší informovanost by myslím neuškodila, třeba by pak ženy věnovaly i více času prevenci.
To není prolaps dělohy ale močového měchýře…tedy cystokela. Chce to čas, než se po porodu vše zpevní a cvičit pánevní svaly, nejlépe s fyzioterapeutem
@Anonymní píše:
Třeba právě cílenější cvičení pánevního dna už před otěhotněním, během těhotenství, já měla fyziologický porod a také mě to potkalo. Nebo alespoň o možných potížích po porodu mluvit, aby žena byla informovaná.
To je naivní představa. Já jsem bývalá gymnastka a svaly pánevního dna jsem měla pevné víc, než dost. Dítě se ale zamotalo do pupeční šňůry a nešlo ven a nastoupily kleště. A to prostě tkáň nevydrží takový masakr.
Jinak souhlasím s tím, že informovanost po porodu je pramalá, spíš žádná.
Já tedy jsem měla pokles zadní stěny a časem a cvičením se to celkem spravilo, ale jako dřív už to prostě nebude…
@Anonymní píše:
Třeba právě cílenější cvičení pánevního dna už před otěhotněním, během těhotenství, já měla fyziologický porod a také mě to potkalo. Nebo alespoň o možných potížích po porodu mluvit, aby žena byla informovaná.
tady si myslím, že cvičení předtím nepomůže. Porod je o maximálním uvolnění a nezřídka právě sportovkyně ty porody mívají těžší, protože jsou zpevněné, hůř to uvolní a jdou na sílu a pak se mohou i víc poranit.
Ale mluvit o tom, to jo, každopádně. Tohle je veliká slabina našeho zdravotnictví ![]()
Já si myslím, že ta osvěta by měla být větší. Jedna kamarádka, přesně měla cystokélu po porodu a odhalila to tak, že na to přišla ve sprše a nechápala co to má v sobě za bouli, zda nerodí další dítě, jakože hlavičku, no prostě hrůza, celá vyplašená letěla na pohotovost a tam jí řekli, že jí prostě spadnul močák do vagíny, normálka, běžná věc, co vyšiluje. Jo a taky že žádný řešení na to není, jenom operace, která není vždy úspěšná, fakt super, ve třiceti letech, tohle by měla vědět každá těhotná, že jí hrozí prolaps, úplně každá, měli by o tom lékaři informovat již před porodem.
Jinak pro anonymní, co má 5 týdnů po porodu, nepatrně se to zlepší časem, ale ne o moc, více info najdeš zde:
https://porodnitrauma.cz/prolaps/
Zřejmě máš taktéž cystokélu, kdybys měla přímo prolaps dělohy, vypadalo by to trochu jinak než jako balónek
@Anonymní píše: Více
Ráda bych se zeptala, zda někomu pomohlo cvičení. Jsem už v přechodu, a zjistila jsem, že mám nízko polozený čípek. Myslím, že tak byl vždy, protože mi vypadávalií tampony. Ale nikdy mi žádný doktor neřekl. Poslední dobou si všímám, že když zatlačim, jako na WC, tak mi lehce povyjede do vchodu. Nerada bych přišla o dělohu, ne že ji potřebují…ale letos jsem absolvovala jednu operaci a na další se mi fakt nechce. Proto se ptám, zda cvičení vám pomohlo. Díky děvčata
Zlinsky kraj prave
Co mi rekne gynekolog je mi jasny, mam prolaps od prvniho porodu, se podival a pry co bych chtela jako, ze uz mi neni 15