Pronájem koně

134
16.2.16 20:25

Pronajem koně

Milé maminky, co nevidět očekávám potomka, pro většinu žen jistě to nejkrásnější v životě, na druhou stranu mám před sebou nelehké rozhodování, co s mojim blonďatým parťákem? Jedná se o hřebce wpbr, který to neměl v životě zrovna jednoduché. Ve věku šesti let neumí nic moc, ale válčíme statečně, už nehryžeme, dáváme nohy a pomalu respektujeme člověka.

Bohužel není všem dnům konec a vím že nyní se mu nebudu moci věnovat tolik kolik by bylo třeba. Už jen z důvodů, že ho nemám doma, ale na ustájení. Mám teď před sebou otázku co s tím? Prodej je pro mě nemyslitelný, pronájem? Ano měla jsem inzerát na bezplatný pronájem, jenže v dnešní době se ozvou zřejmě jen náctileté slečny s vidinou ježdění zadarmo..

Máte některá zkušenost co se týká pronájmu koně, který zkrátka není na okamžité rajtování, ale pro člověka který mu dá čas a trpělivost?

Děkuji za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Elenentka
16.2.16 20:36

Edit

Příspěvek upraven 17.02.16 v 11:04

• Citovat
  • Upravit
442
16.2.16 20:36

Ahoj, řešila jsem to samý. Píšeš, že nemá za sebou nic moc dobrýho, kousal, a tak. Nebála bych se pronajmout valaha nebo kobylu s dostatečně dobrejma návykama, ty píšeš o hřebci, uff. Za prvé si ho z rozumných lidí nevezme skoro nikdo, musela bys mít fakt kliku. Budou se ti ozývat právě jen pubertačky, který na hřebouna nemají. Jakou krev má v sobě krom velše? Za pár let co se kolem koní motám jsem vysledovala, že právě chytrý a vnímavý koně, kteřří jsou super na práci ze země, bývají také lehko zkazitelní, maj prostě mozek. Nevím, co ho pronajmout za ustájení, ale pouze v místě kde je ted? Abys ho měla pod kontrolou? Rozhodně bych nepovolila převoz do jiné stáje. Asi bych ho taky vykastrovala, pro jistotu. A asi se to blbě poslouchá a čte, ale nejlepší pro vás oba by byl prodej, kor když ho nemáš doma. Nebudeš mít na něj žádný čas a on ho potřebuje docela dost, myslím. Dá se udělat smlouva s předkupním právem.
Ještě k tvé otázce, pro člověka, který mu dá čas a trpělivost…lidi si věcí, co nejsou jejich neváží. Proč by to cizí člověk dělal? Dal si s ním práci a čas…když už někdo chce koně do nájmu, tak aby byl hned provozuschopný. Já bych se toho strašně moc bála. Nechci tě zrazovat, vím že je to fakt těžký, ale zvaž prodej. Já v dubnu prodala posledního svýho koníka, vymodlenýho hřebce Irskýho koba :( Muselo to prostě být, nebylo na jídlo, ustájení bylo levný, ale vždy budou přednější děti. A až to přebolí, pekelně se člověku uleví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
442
16.2.16 20:39

Ještě jedna věc..v případě pronájmu takovýhohle koně se ti může domů vrátit zkažená a zrazená bestie, a to v blízkosti dítěte není nic moc. Hřebec nepatří do ruky nezkušeným

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
16.2.16 20:57

Kastrace už je naplánována za dva týdny. Jasně, každý volí nejjednodušší variantu. Na druhou stranu, se dnes pronajímají a hříbata, nebo koně naprosto neprovozuschopni… Zdravotně je v pořádku v nejlepším věku, někdo kdo se třeba věnuje přirozené komunikaci tak by si s ním jistě vyhrál… Jinak je to wpbrxnorik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
313
16.2.16 21:56

Tohle jsem řešila před půl rokem také…
Sice nemám hřebce, ale koně s „pohnutou minulostí“ a taky jsem všechno poctivě vypsala do inzerátu. Potřebuje pevnou ruku a někoho, kdo se nenechá zastrašit jeho bububu.
A co myslíš - nikdo se nechce prostě párat s takovým koněm. Lidi chtějí přijet, nasedlat, odjezdit a odjet. A když už by se našel někdo, tak leda zadarmo, ale pak máš přesně problém, že ti přijedou náctileté holčičky krotitelky :-)
Takže můj milej bílej už se půl roku fláká ve výběhu - na to ještě žádnej kůň nechcípnul :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055
16.2.16 22:04

@Droxy myslím, že kastrace už v tomhle věku toho extra moc nevyřeší, přeci jenom, mělo to být daleko dřív, ae v tomto případě bych po ní taky sáhla.
Co se týče pronájmu, je hodně holek, co nemají prachy a chtějí jezdit, znám jich dost, ae už jak tu bylo psáno, nemají na něj.
Hele, já řešila podobný, mám 8m mimino a můj blonďák na mě čekal, měla sem to jednodušší o toho valacha, že, jeho problém je artroza a musel se každý den pohybovat, na tom sem se domluvila na jízdárně. Pokud je Tvůj blonďák s klouby v pořádku a nemá nějaký pohybový problém, dala bych ho na pastvu, tam se ti zkazí nejmíň a třeba mu i psychicky pomůže.
Já začala jezdit po šestinedělích. I kdyby Tvůj blonďák tam byl rok, máš to asi dle mého nejlepší variantu. Přeju hodně štěstí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055
16.2.16 22:05

@Lišťičková myslím si, že výběh nená špatné řešení :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
313
16.2.16 22:12
@Duckula píše:
@Lišťičková myslím si, že výběh nená špatné řešení :D

No jako nestěžuje si :-)
Panička ho chodí jen hladit a ládovat mrkví a jinak ho neobtěžuje :-)
Sice už vypadá jako bílá bečka, ale co, budeme po porodu schazovat kila spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
16.2.16 22:22

Jo nechat na pastvě by bylo nejjednodušší, ale zase veškerá práce přijde v niveč, jak rychle se učí tak i rád rychle zapomíná že to umí a pak si akorát dělá dobrý den.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055
16.2.16 22:22

@Lišťičková jj, to pude :hug: Kdy máš termín?

Já měla to štěstí, že sem mohla svého koně pohybovat v podstatě i v den porodu, takže se mi o něj starali „jen“ ty necelé dva měsíce :D A pak sem často šla s kočarem a koněm na ruce aspoň chodit, tomu jezdění sem ze začátu moc nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055
16.2.16 22:24

@Droxy však on těrád uvidí po té pauze a podle mě to i pomůže, může být ochotnější.
Hele, a nechceš zkusit ho učit klikrem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
313
16.2.16 22:31
@Duckula píše:
@Lišťičková jj, to pude :hug: Kdy máš termín?Já měla to štěstí, že sem mohla svého koně pohybovat v podstatě i v den porodu, takže se mi o něj starali „jen“ ty necelé dva měsíce :D A pak sem často šla s kočarem a koněm na ruce aspoň chodit, tomu jezdění sem ze začátu moc nedala.

Na začátku dubna… 8o :D
Ze začátku jsem taky chtěla chodit alespoň lonžovat, nebo na prochajdy na ruce - ale… Od 15 tt jsem na rizikovém, mám problémy se zády a jsem ráda, že do té stáje vůbec dojedu :-(
A navíc máme opravdu velký výběh, skoro pastvinu, několik ha a ještě z kopce-do kopce… A samozřejmě, kde je nejčastěji bobánek? Na úplném konci :-) Takže mám dost, jen k němu dojít s tou mrkví :)
Ale do sedla už se těším. A na just byl letos sníh (Popelka, žejo) a teď už je zase skoro jaro, že by se dalo jezdit o 106…no a já se vrátím do sedla zase v tom největším vedru! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055
16.2.16 22:37

@Lišťičková tak to už máš za pár ;) tak to je nepříjemné, ae pro svého koně si udělala to nejlepší :D Když si vzpomenu na nás, tak v této době už na mě prděl, v 8m sem mu přestala stíhat a už se fakt jen pohyboval :) Do té doby sem ho měla na dlouhé otěži v lese, hodně sem s ním pracovala ze země, teď zas na to není čas, malý mě pustí tak na tři hoďky, to ho stihnu opucovat a trochu vyběhat. Na teplo se už taky těším, a jak!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
313
16.2.16 22:43
@Droxy píše:
Jo nechat na pastvě by bylo nejjednodušší, ale zase veškerá práce přijde v niveč, jak rychle se učí tak i rád rychle zapomíná že to umí a pak si akorát dělá dobrý den.. :roll:

To si zase nemyslím.
Možná na tebe ze začátku něco skusí, jako jestli fakt musí, ale že by úplně zapomněl, to ne. Když se do stáje dostaneš alespoň jednou za čas a ty základy mu připomeneš (nechat se odchytit, odvést od stáda, vyčistit, a třeba na chvíli do kruhovky), tak nezapomene.

Nevím, jak přesně s ním pracuješ. Já metodou „tlak-uvolnění“, ale ne nějak striktně, řídím se dost selským rozumem a zkušeností. A ty principy jsou podobné tomu, jak se chovají koně sami k sobě…
Takže ano, koníček na mě občas skusí, jestli by nemohl diktovat on, já řeknu že nemohl a je klid :-)
Je to stejné, jako když jsme měli několik tréninků týdně. Skoušel to stejně - je hodně dominantní.
Samozřejmě ubereš krmení. To taky udělá dost.

Hlasuju za pastevní režim :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný