Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebuju poradit od někoho, kdo pronajímá pole. Jako spousta lidí vlastním nějaké podíly v políčcích. Pronájímá si je od nás nějaká místní zemědělská firma už roky. Teď máme podepsat nové smlouvy a jeden bratranec prudí, že je tam výpovědní lhůta šest let. Zdá se mu to dlouho. Já jsem ráda, že na tom někdo hospodaří a nemusíme to řešit. Jednou do roka přijdou tři litry, jsem za něj ráda, dál to neřeším.
Je to běžná výpovědní lhůta u pronájmu půdy?
Já tedy vůbec nevím, kolik mám výpovědní lhůtu
Jsem ráda, že se o to nemusím starat, co bych s tím asi jinak dělala? takhle chodí podíly a pronájem, takže dobrých pár tisícovek k rozpočtu.
Raději anonym ![]()
Taky mam vypovedni lhutu sest let a taky jsem rada, ze to mame bez prace
![]()
Takovou dlouhou výpovědní lhůtu bych nepodepisovala. Normální je jeden rok. Nevím odkud jste, ale většinou je o pole boj, kdyby vám přišel nějaký zemědělec nabídnout vyšší nájem, tak by vám bylo líto, že ty pole budou volné až za 6 let
Ale jestli to máte jen podíly, vcelku jen pár metrů, tak bych to asi neřešila
@Milu86 píše:
Ale jestli to máte jen podíly, vcelku jen pár metrů, tak bych to asi neřešila
Mám jenom podíly v různých polích. Celkem je to vcelku dost na hektary, ale vždycky jenom nějaký díl.
Já jsem ráda, že na tom vůbec někdo hospodaří. Za ty roky nikdo jiný žádný jiný zemědělec zájem neprojevil ![]()
Tady je to taky celkem běžné. Z jednoho prostého důvodu. Na tom poli je ten zemědělec závislý, buď těmi plody krmí dobytek, nebo ho živí prodej. Pokud by z roku na rok přišel třeba o polovinu polí, měl by velký problém, to není jak koupit či prodat ojeté auto.
Byla bych ráda, že na tom někdo hospodaří.
My máme výpovědní lhůtu rok. Delší dobu než dva roky bych nepodepsala, není důvod.
@Nepřihl. píše:
My máme výpovědní lhůtu rok. Delší dobu než dva roky bych nepodepsala, není důvod.
Na podzim sklidím, dostanu výpověď. Mám rok. POkud neseženu během roku nový pole, následující rok je mým posledním a budu čekat na náhodu, nebo se nervovat, z čeho budu živ.
My měli pole na 5 let. 3 roky vidím jako naprosté minimum.
Tak to záleží jak ty políčka máš velké a jak moc si teda můžeš diktovat. Když nepronajmeš tomuhle zemědělci, je to vůbec nějak ucelené a přístupné, aby to mohl obhospodařovat někdo jinej: Jestli máš hektar tady, hektar tam, tak máš asi smůlu a stejně ti nezbyde než podepsat, jestli máš nějakejch 100 HA v kuse, to je jiná.
Jinak těch 6 let je normální, oni se tím jistěj, jak psala Virginia. My máme lhůtu na 5 let, ale pár takovejch malejch cancourů, že se nevyplatí něco měnit.
Ahoj, my máme nájemní smlouvu na 10 let s roční výpovědní lhůtou, stávající nájemní smlouvy, ale skončí dříve, protože tu probíhají pozemkové úpravy. Smlouvu na méně než 2 roky u pozemků ani nelze sepsat
, o dotace na půdu se žádá rok dopředu, také pokud na ty pozemky zasejí třeba řepku ozimou, tak tu sklizeň provádí také až za rok…
Jinak my jsme měli na výběr buď smlouvu na 10 let za 1500,– /ha, nebo na 5 let za 800,–/ha (podhorská oblast, u hranic s Neměckem, nebo v okolí Prahy to bude asi několikanásobně víc). K některým pozemkům máme podle map přístupové cesty, ale některé jsou uprostřed půdních bloků a tam to fakto okopávat nepůjdu a pokud to přístupovou cestu nemá, není šance to ani nikomu jinému pronajmout. Nevím jak u vás, ale tady je krajina vcelku pěkně udržovaná, nemám důvod pronajmout někomu jinému. Spíš se tu teď množí zájemci o prodej, spekulanti, možný odkup nabízí i místní zemědělská firma, které pozemky pronajímáme.
Tak většina vlastníků chce pronajmout za stávajících podmínek. Jsme rádi, že se o pole někdo stará a platí pár korun.