Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím zkušenější o radu. Bydlím hodně let v nájem. bytě, na rok odjíždím. Byt bude obývat po tu dobu se souhlasem majitele budovy podnájemník. Podnájemní smlouvu pro něj mám, ale:
- Podnájemnice složí kauci atd. Ve smlouvě řeším jen jak uvést její trvalé bydliště - v OP má trvalé, o němž mi na rovinu řekla, že je to předchozí nájemní byt, kde už nebydlí (bydlí teď ve spolubydlení v jiném pronájmu, spolubydlení jí vzhledek k vyššímu věku už nevyhovuje, proto chce takto samostatný byt),v OP ho ale nechala. Jde mi o to, kde bych ji pak naháněla, kdyby utekla, něco zničila…Jak říkám, kauci složí, číslo OP i r. č. mám, ale je to cizí člověk, jistě chápete opatrnost.
Byt si v době trvání podnájmu průběžně přijedu zkontrolovat. Risk je to vždy - většinou nevíte komu pronajímáte.
Mám chtít nějaké spojení na ni do práce? Když nemá v OP trvalé funkční bydliště…
- Je ještě něco na co radíte dát ze zkušenosti pozor?
Pojištění odpovědnosti k bytu pro případ škody třetí osobě (vytopit byt pod námi atd.) uzavře, ve smlouvě je uvedeno výslovně, že trv. bydliště a podnikání tu mít nebude.
Děkuji. Omlouvám se za anonym, mám osobní důvody, mám tu známé, kteří nemusejí o pronajímání nic vědět.
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím zkušenější o radu. Bydlím hodně let v nájem. bytě, na rok odjíždím. Byt bude obývat po tu dobu se souhlasem majitele budovy podnájemník. Podnájemní smlouvu pro něj mám, ale:
- Podnájemnice složí kauci atd. Ve smlouvě řeším jen jak uvést její trvalé bydliště - v OP má trvalé, o němž mi na rovinu řekla, že je to předchozí nájemní byt, kde už nebydlí (bydlí teď ve spolubydlení v jiném pronájmu, spolubydlení jí vzhledek k vyššímu věku už nevyhovuje, proto chce takto samostatný byt),v OP ho ale nechala. Jde mi o to, kde bych ji pak naháněla, kdyby utekla, něco zničila…Jak říkám, kauci složí, číslo OP i r. č. mám, ale je to cizí člověk, jistě chápete opatrnost.
Byt si v době trvání podnájmu průběžně přijedu zkontrolovat. Risk je to vždy - většinou nevíte komu pronajímáte.
Mám chtít nějaké spojení na ni do práce? Když nemá v OP trvalé funkční bydliště…
- Je ještě něco na co radíte dát ze zkušenosti pozor?
Pojištění odpovědnosti k bytu pro případ škody třetí osobě (vytopit byt pod námi atd.) uzavře, ve smlouvě je uvedeno výslovně, že trv. bydliště a podnikání tu mít nebude.
Děkuji. Omlouvám se za anonym, mám osobní důvody, mám tu známé, kteří nemusejí o pronajímání nic vědět.
Uveďte trvalou adresu a korespondenční adresu. Dal bych chtěla vidět pracovní smlouvu. Pro tebe jen info, že zakazovat, aby si v bytě zřídila TP nemůžeš.
@Kockazvysocan proc by nemohla podnajmout byt, ktery ma v najmu?
Pokud s tim “jeji” pronajimatel vyslovi souhlas, je to ok, ne?
Tam bych fakt chtela bydlet. Muzes se k ni treba obden zvat na veceri, co?
Pronajem a podnajem je podnikani se specifickymi riziky, slabinou je napr. duvera v ciziho cloveka. Jestli na to nemas nervy, nedelej to. Ten clovek si plati tvy sluzby, jejichž nedilnou soucasti je soukromí (chodit si kontrolovat byt tvl
).
Obrat se spis na pravnika. Ses vynervovana, staci, kdyz tam zaneses nejakou nezakonnost a smlouva nebo jeji cast muze byt neplatna.
@AZ29 píše:
Tam bych fakt chtela bydlet. Muzes se k ni treba obden zvat na veceri, co?Pronajem a podnajem je podnikani se specifickymi riziky, slabinou je napr. duvera v ciziho cloveka. Jestli na to nemas nervy, nedelej to. Ten clovek si plati tvy sluzby, jejichž nedilnou soucasti je soukromí (chodit si kontrolovat byt tvl
).Obrat se spis na pravnika. Ses vynervovana, staci, kdyz tam zaneses nejakou nezakonnost a smlouva nebo jeji cast muze byt neplatna.
Kontrola bytu je běžná praxe, je to právo pronajímatele a dokonce i znak příčetnosti majitele. Když někomu svěřuješ majetek v hodnotě milionů, tak si, alespoň zezačátku, byt zkontroluješ.
@Kockazvysocan píše:
Tak zaprvé, v OP je vždy trvalé bydliště.
Za druhé, pokud ty sama bydlíš v nájmu, těžko můžeš pronajímat byt 3. Straně.
Za prvé, údaj o trvalém bydlišti je k ničemu, když je neplatný a občan si ho nenechá v OP změnit…
Za druhé, nájemník může se souhlasem majitele dál pronajímat - podnájem…
![]()
@AZ29 píše:
Tam bych fakt chtela bydlet. Muzes se k ni treba obden zvat na veceri, co?Pronajem a podnajem je podnikani se specifickymi riziky, slabinou je napr. duvera v ciziho cloveka. Jestli na to nemas nervy, nedelej to. Ten clovek si plati tvy sluzby, jejichž nedilnou soucasti je soukromí (chodit si kontrolovat byt tvl
).Obrat se spis na pravnika. Ses vynervovana, staci, kdyz tam zaneses nejakou nezakonnost a smlouva nebo jeji cast muze byt neplatna.
Nájemník si platí nájem bytu a služby, ale služby=energie, odvoz odpadu, úklid společných prostor, apod… Soukromí není služba, která by patřila k nájmu a neznám nikoho, kdo by poskytoval službu „soukromí“… S výjimkou hodinových hotelů, kam si můžeš jít bez identifikace diskrétně mimomanželsky zakukat se zárukou anonymity… Ale tam zase dvouhodinovej pobyt stojí víc, než pronájem bytu na týden…
![]()
Majitel nemovitosti má ze zákona právo na pravidelnou kontrolu pronajatého bytu/domu v přiměřené míře a po dohodě s nájemníkem, což znamená, že musí nájemníkovi oznámit, že přijde na kontrolu a nájemník mu to musí umožnit…
![]()
Chtěla bych vidět pracovní smlouvu, informovala bych se u předchozího pronajímatele o platební morálce podnájemníka a v neposlední řadě bych si zkontrolovala insolvenční rejstřík a na poště výpis o případných exekucích.
Trvalý pobyt nelze zakázat.
Doporučuju pojistit přímo nemovitost. Kdokoliv vytopí sousedy, měla by to pokrýt pojistka bytu. Dá se pojistit i vybavení.
Připrav se na možný problémy. Trvalý bydliště v cizím bytě je takový řekněme varování
Proč by měla být přihlášena na starým bytě po skončení nájmu?
Na druhou stranu, náš nájemce měl ve smlouvě adresu starýho nájmu, a pak tp v našem bytě
Po skončení nájmu jsem ho nepotřebovala kontaktovat, nevím kde. Škody v bytě od toho složil kauci. Ale beru to jako signál, že ten člověk to moc neřeší ![]()
Kauci případně prostě nevrátíš, když něco poškodí. Snad je dostatečná.
Podnájemní smlouva a kontroly po dohodě jsou možný a běžný. Jestli máš právo požadovat kontakt do zaměstnání, nebo pracovní smlouvu nevím, nejsem si jistá.
Příspěvek upraven 20.08.21 v 09:00
@Fiducia S trvalym bydlistem nesouhlasim. Taky jsem v podnajmu, a trvale bydliste mam. S kdykoliv jsem sla do najemniho nebo podnajemniho bytu, tak jswm chtela mit trvale bydliste v tom byte. Nebo jsem mela mit trvale bydliste napr u rodicu?
Proc? Jsem samostatna, bydlim v tom danem byte, tak tam chci mit i trvale bydliste. Nikdy s tim nikdo nemel problem. A celkove podnajemni smlouva je pro majitele mnohem vic vyhodnejsi nez najemni. Je totiz vic „omezena“ a pohlidana nez najemni. Sam pravnik mi to rikal, takze pro majitele je mnohem vyhodnejsi podnajemni smlouva, se kterou pomalu clovek nesmi zatlouct hrebik ![]()
Jo máte pravdu. Já včera byla mírně ovíněná, tak mi to moc nemyslelo. Vycházela jsem z toho, že já to svým nájemníkům zakázala. ![]()
@Kockazvysocan píše:
Jo máte pravdu. Já včera byla mírně ovíněná, tak mi to moc nemyslelo. Vycházela jsem z toho, že já to svým nájemníkům zakázala.
Všichni byli ožralí jako hov.ada, pan starosta měl špičku… ![]()
Všichni blili, pan starosta zvracel… ![]()