Propad během brání antidepresiv

Anonymní
21.1.24 08:58

Propad během brání antidepresiv

Omlouvám se za anonym, ale je mi příjemnější o těchto problémech mluvit bez přezdívky.

Poslední rok a půl jsem si zažila strašně stresových událostí - nejdříve vztahové problémy s přítelem, kdy jsme se různě hádali, rozcházeli, dávali dohromady a pak to skončilo definitivním rozchodem. Potom mi umřela babička, kterou jsem měla moc ráda a měla jsem k ní velmi blízko, pak jsem 3× změnila práci, kdy ta předposlední byla extrémně stresová (zákaznická podpora jedné dovážkové služby) a do toho se přidalo ještě spousty dalších věcí. Do toho mi bylo diagnostikováno PCOS minulý rok a řečeno, že děti nejspíše nepůjdou. Což jsem jako hodně rodinné založeny člověk nechtěla slyšet.

Tak rok a půl zpátky, po tom rozchodu, jsem skončila na RIAPSU v Praze a odnesla si nějaké léky na spaní a úzkost, ale pomohlo to asi jen na týden, dva. Pak se to postupně rozjíždělo. Prakticky od minulého března jsem se začala propadat do úzkostí, deprese a dalších psychických problému. Špatně jsem spala, budila se s úzkostmi, přestaly mě bavit všechny koníčky, nechodila jsem do práce, do školy, myslela jsem na nejhorší. Z práce me vyhodili. Nakonec jsem v květnu skončila v Bohnicích v centru krizové intervence, kde mi předepsali nějaké léky a doporučili si najít psychiatra a začít docházet na psychoterapie. Uplynul měsíc, žádné zlepšení, skončila jsem zase v Bohnicích, protože jsem si málem šáhla na život. Opět léky a doporučení najít si psychiatra a psychoterapie. Přes léto jsem si našla psychiatričku, v září jsem dostala individuální studijní plán ze zdravotních důvodů a posunulo se mi plnění předmětu a státnic do dalšího roku, i když psychiatrička doporučila spíše přerušení studia aspoň na půl roku a v říjnu mi naordinovala nové léky.

Necítila jsem ale žádné zlepšení, další měsíc a něco jsem se v tom plácala, dostala jsem tedy jiné léky v listopadu. Reálně jsem začala cítit náběh až v prosinci, po zhruba 6 týdnech, co jsem je brala. Našla jsem si novou práci, kde jsem ale pořádně nebyla, ale jsou tam hodně vstřícní a můžu docházet jak se cítím a pracovat z domova v případě čehokoliv, začala jsem chodit na psychoterapie, ale pak přišla ta střelba na FF UK a i když to nebylo na moji fakultě, tak to se mnou hnulo docela, protože jsem tam měla známé. A potom postupně následoval propad a ted v lednu se zase cítím mizerně. Do práce nějak chodím, ale vůbec nezvládám školu nebo cokoliv jiného.

Zítra jdu za psychiatričkou a nejspíše mi bude zvyšovat dávku nebo měnit léky. Psychoterapii mám dvakrát do měsíce a řešíme to tam.

Chci se zeptat, je toto normální? Že bych měla takto najednou propad i přes to, že beru léky? Zlepší se to někdy? Je to beh na dlouhou trať určitě, ale chci spíše vědět, za jak dlouho bych měla být už lepší a zvládat věci?

Já chci hlavně teď dodělat školu, chybí mi tam už jen dva předměty a státnice, ale vůbec nevím, co dělat, když se teď cítím tak mizerně a za celý semestr jsem tu školu vůbec nezvládala :,( :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2366
21.1.24 09:59

Možná jít na hospitalizaci na terapeutickem oddeleni nebo stacionar (dochází se, bez hospitalizace).
Rozdíl je v tom, že během hospitalizace se muzou upravovat léky.
Ve stacionáři obvykle zustavas v péči u své psychiatricky.

Píšeš o Praze, kde je velký výběr terapii.
https://www.nudz.cz/ mají terapeuticke oddeleni jedna. Stejný program je v nabídce stacionáře. Oddeleni dva je pro deprese a bez strukturovaného terapeutickeho programu.

https://www.cdr-akeso.cz/
Beroun taky budou mít terapeuticke oddeleni a stacionáře. Zatím pouze ve zkušebním provozu. Otevírají postupně. Čekala bys dlouho.

V Praze najdeš více. Můžeš se zeptat u své psychiatricky.

Školu nevzdávej. Můžeš natahovat, prerusovat a prodlužovat. Jenom pozor za delší studium se platí vysoké poplatky, ale v případě prodloužení studia ze zdravotních důvodů bývá možné se odvolat s potvrzenim od lekare. Poplatky se sníží nebo zruší.

Po hospitalizaci nebo jako alternativa hospitalizace se jezdí do lázní (na psychiku Jeseník, Karlova Studánka, Dolní Lipova). Lehčí diagnozy na 3 týdny a s moznosti prodlouzeni na 1 týden. Přes pojišťovnu.
V lázních se medikace neupravuje.

Můžeš si nechat udělat psychologické vyšetření u klinického psychologa, které upresni diagnozu a zjistíš, na co se máš v terapii zaměřit. Vyšetření je přes zadanku od psychiatra.

Kdybys přerušila školu, nejsi student. Mela bys jít do evidence na UP, abys nemusela sama platit zdravotní pojištění přes 2000 měsíčně. Zdravotní je povinné.
Když jsi v evidenci na UP, nemusíš si sama platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1577
21.1.24 10:36

Ahoj, není dobré ty léky tak často měnit.. Chvilku trvá než začnou působit. Ty jsi díky té časté změně vlastně neustále na začátku lečby..
Tohle je asi první věc, která mě napadla..

Taky jsem si prošla depresí, úzkostmi.. Byl to pěknej hnus..
Ale jak to přišlo, tak to odešlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2366
21.1.24 10:41
@Malvína86 píše:
Ahoj, není dobré ty léky tak často měnit.. Chvilku trvá než začnou působit. Ty jsi díky té časté změně vlastně neustále na začátku lečby..
Tohle je asi první věc, která mě napadla..Taky jsem si prošla depresí, úzkostmi.. Byl to pěknej hnus..
Ale jak to přišlo, tak to odešlo

Proto by mohla být nejlepší hospitalizace na psychoterapeutickem oddeleni. Otevřené oddeleni s volnými vychazkami a víkendy.
Intenzivní terapie každý den a úprava medikace. Dva v jednom ;)

Terapie dvakrát do měsíce je málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.1.24 16:24

@jejjej děkuji za komentář. Hospitalizace mi už nabízena byla, jak když jsem skončila v Bohnicich, tak i v září mojí doktorkou, ale měla jsem za to, že to zvládnu sama. Ale moc jsem to nezvládala. Zvládala jsem jakžtakž práci, ale to jen díky tomu, že je to na home office a nemusím do ní skoro nic dělat, je to hodně na pohodu práce a jsou tam velmi flexibilní a vstřícní. Školu jsem nezvládala, měla jsem sociální úzkosti z toho chodit mezi větší skupinu lidí, šla jsem na první přednášku a utekla jsem z budovy, měla jsem panickou ataku z toho počtu lidí na chodbě a tak. Kolikrát pro mě bylo náročné vstát z postele a nějak fungovat. Najíst se, osprchovat se a jít do práce. Utratila jsem strašně peněz na Bolt a Uber, protože jsem měla strach jezdit metrem/tramvají a byt mezi větším množstvím lidí. Pokud jsem mohla, jezdila jsem autem všude a zásadně. Hospitalizace by pro mě asi byla nejvhodnější a měla jsem na ní nastoupit v tom říjnu, ale myslela jsem, že mi ty léky rychle zaberou a vyhrabu se z toho, ale očividně ne :( uvidím, co mi řekne zítra.

Asi zkusím napsat těm vyucujicim a domluvit se, zda ty předměty, které jsem v tomto semestru nezvládla, zda nemůžu ještě splnit v letním semestru…nebo zda nepřerušit a nezkusit se s z toho nějak vyhrabat a pak dokončit. Ale bojím se jejich reakce, co když mě budou mít za blázna, simulanta nebo nějakého lajdáka, co na to kašlal. To mi asi způsobuje další úzkosti, že se bojím jejich reakce.

Každopádně se poradím zítra a uvidím, co mi doporučí doktorka. Jinak psychoterapie mám teprve od konce prosince a nevěděla jsem, jak často mám chodit, zatím to mám dvakrát za mesic, ale muzu chodit i jednou týdne, pokud chci, ten psychoterapeut je hodně vstřícný v tomto.

@Malvína86 Asi je to tak, jakože asi jsem to špatně formulovala, ona mi ta doktorka neměnila kompletně všechny léky, ale jen některé. Na depresi jsem měla Eliceu, na úzkosti Atarax a na spaní Mirtazapin od května do září, během léta jsem dostala ještě Rivotril v jednom období, ten mi pak vysadila, v říjnu mi vyměnila Eliceu za Zoloft, protože měla pocit, že mi to úplně nesedlo a pak v listopadu po silných panických atakách mi předepsala Lexaurin a potom ještě vyměnila Mirtazapin za Tritico. Takže ona to měnila tak postupně, neměnila všechno najednou, ale někdy vyměnila to a potom zase to. Že spíše tu kombinaci tak měnila. Ale teď mám pocit, že konečně mám tu správnou kombinaci, ale měla jsem teď ten propad psychicky a tak asi čekám, že mi zvysi dávku. Ale děkuji za komentář.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.1.24 16:43

Jo stalo se mi dvakrát, že jsem měla dlouhodobější propad a jeden teda fakt až sebevražedný hloubky po dobu braní AD. Jednou to bylo virózou, úplně se mi léky jak kdyby vyply a do takový snesitelný hladiny to šlo až po měsíci. A pak z nespavosti, delší dobu jsem spala 5 hodin a méně. U toho prvního propadu jsme navyšovali stávající AD + přidali bupropion a ten teda pro mě je dost nakopávací. U toho druhého z málo spánku jsme přidávali Trittico na spaní a teď ho sezónně beru a pár dní před úplňkem taky. Mně hospitalizaci psychiatrička nedoporučila, že mám ještě ADHD, takže jiný než „můj“ režim, by mě podkopal ještě víc. Takže obojí jsem prošla ambulantně a nakonec si nemusela brát ani neschopenku, jen pár dnů sick day jsem vybrala.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.1.24 17:14
@Anonymní píše:
Jo stalo se mi dvakrát, že jsem měla dlouhodobější propad a jeden teda fakt až sebevražedný hloubky po dobu braní AD. Jednou to bylo virózou, úplně se mi léky jak kdyby vyply a do takový snesitelný hladiny to šlo až po měsíci. A pak z nespavosti, delší dobu jsem spala 5 hodin a méně. U toho prvního propadu jsme navyšovali stávající AD + přidali bupropion a ten teda pro mě je dost nakopávací. U toho druhého z málo spánku jsme přidávali Trittico na spaní a teď ho sezónně beru a pár dní před úplňkem taky. Mně hospitalizaci psychiatrička nedoporučila, že mám ještě ADHD, takže jiný než „můj“ režim, by mě podkopal ještě víc. Takže obojí jsem prošla ambulantně a nakonec si nemusela brát ani neschopenku, jen pár dnů sick day jsem vybrala.

Právě něco podobného cítím teď, respektive první propad jsem měla někdy v listopadu a to mi měnila ty léky, pak další propad byl kolem Vánoc a trvá tak nějak doteď, respektive zítra mi psychiatrička asi zvýší dávku těch současných AD, ale nevím, čím to může být. Jako uvidím, zda se zítra pobavime o té hospitalizaci, zatím se necítím úplně nejlépe, ale je fakt, že je to o chlup lepší než třeba týden zpátky…tak uvidím, co mi řekne zítra doktorka.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex