Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím vás. Chtěl bych se zeptat na váš názor. Před třemi týdny byl syn 7 let na píchání bubínku. Měl zánět středního ucha. Po propíchnutí dostal ab a ucho jsme vyplachovali.
Už ho to nebolí a slyší dobře. Ale stále se mu objevuje hnis (maličké kousky) při vyplachování. Při pohledu do ucha jde vidět jakoby díra v bubínku ( takové zacervenale místo) Je to normální? Je možné že zůstane díra v bubínku? Jestli to teda je Dubínek… Jde to vidět pouze pokud ucho natáhne a tím se zlepší přístup do ucha a posvitime tam baterkou..
Na ORL u nás jdeme až 15.12 a budeme řešit nosní mandle. Ale teď nevíme jestli aktuální stav je ok a nebo jed na pohotovost, když ho nic nebolí a slyší dobře ![]()
Nechceme ho už stresovat, tím že pojedeme na pohotovost a zase se chudák bude bát.
Máte někdo prosím stejnou zkušenost a jak to u vás dopadlo?
Já bych uši svému dítěti nenechala nikdy propíchnout. Jako malá jsem trpěla na opakované záněty někdy i v obou uších zároveň, mamka mi uši nechala propichovat a teď když mám rýmu, tak mi v těch uších jako by bodá a píchá.
@Pitřice díky za koment který vlastně nepřispívá nijak k tématu 🙄
@Pitřice píše:
Já bych uši svému dítěti nenechala nikdy propíchnout. Jako malá jsem trpěla na opakované záněty někdy i v obou uších zároveň, mamka mi uši nechala propichovat a teď když mám rýmu, tak mi v těch uších jako by bodá a píchá.
Bolest při zánětu středního ucha je velmi silná. Správným propichnutiˇ se uleví od bolesti. Nenechala bych dítě trpět déle než je nutne.
Dcera byla celkem nedávno na píchání a už druhý den byla v pohodě. Nic jí nebolelo, nic jí z ucha neteklo.Asi bych zavolala na ORL, zda nejít dřív. Nedokážu si představit, že bych s dcerou ten den na pohotovost nejela. I doktor řekl, že by to bez píchnutí do rána nevydržela. Hodně se trápila a nic nepomáhalo. Jen by se trápila, než by to prasklo samo.
K zakladatele: mam 3 děti, všechny v určite etapě trpěly na zánět stredousi. Do ucha jsem jinak nekoukala, dělali jsme to, co nám doktoři řekli (asi naposledy vyplachovali hermankem). Pokud nemá potíže, šla bych až na kontrolu. Dírka se proste musí zapojit a zacelit.
@Pitřice píše:
Poznala jsem kluka, kterého taky máma nebrala se zánětem k doktorovi. Už slyší jen na jedno ucho. Pokud to má prasknout samo, je tam riziko, že se to zjizví a poškodí sluch.
@Fiveone píše:
Dcera byla celkem nedávno na píchání a už druhý den byla v pohodě. Nic jí nebolelo, nic jí z ucha neteklo.Asi bych zavolala na ORL, zda nejít dřív. Nedokážu si představit, že bych s dcerou ten den na pohotovost nejela. I doktor řekl, že by to bez píchnutí do rána nevydržela. Hodně se trápila a nic nepomáhalo. Jen by se trápila, než by to prasklo samo.
Někdy z ucha nic neteče, záleží na druhu zánětu. Někdy se děla i kultivace.
Samovolně prasknutí - místo řízené malé ranky to muže byt velká prasklina a muže byt poškozen sluch.
@Tuhy_LU píše:
Někdy z ucha nic neteče, záleží na druhu zánětu. Někdy se děla i kultivace.
Samovolně prasknutí - místo řízené malé ranky to muže byt velká prasklina a muže byt poškozen sluch.
Jo, já jsem ráda, že jsme jeli, protože doktor řekl, že má v uchu velkou bouli a to by jen rostlo.
@Tuhy_LU právě, nijak ho to nebolí a slyší dobře… Zase ho nechceme nijak stresovat že pojedeme dnes na pohotovost a tam jim řekněme že nic ho neboli, ale zdá se nám něco… Asi by nás poslali do… A syn by měl zase jen stresy po cestě že mu budou něco dělat…
@PitSou Psychická pohoda při nemoci je velmi DULEZITA. Nechala bych ho v klidu doma. ![]()
@Tuhy_LU píše:
@PitSou Psychická pohoda při nemoci je velmi DULEZITA. Nechala bych ho v klidu doma.
Taky se k tomu přikláníme… ![]()
A to vás vzali na kontrolu až za takovou dobu? Nás pozvali hned po 3 dnech a pak znovu za týden. Po tom týdnu už to bylo zahojené. Pokud ho to nebolí, tak bych ho nikam nebrala, jen bych dávala pozor ať se tam nedostane voda. Aspoň nás na to doktor důtazně upozorňoval, že než se to zahojí, tak se do ucha nesmí dostat voda.
@zuza92 píše:
A to vás vzali na kontrolu až za takovou dobu? Nás pozvali hned po 3 dnech a pak znovu za týden. Po tom týdnu už to bylo zahojené. Pokud ho to nebolí, tak bych ho nikam nebrala, jen bych dávala pozor ať se tam nedostane voda. Aspoň nás na to doktor důtazně upozorňoval, že než se to zahojí, tak se do ucha nesmí dostat voda.
No právě… X krát jsem tam volal a sestra nekompromisně že prostě 15.12. dřív nemají čas… Je problém unas sehnat ORL kde mají prostor… No nám bylo řečeno že vyplachovat převařenou vodou… Tak teď nevím jestli ve vyplachování pokračovat nebo ne… ![]()
Už jsem četl někde v příspěvku že se tam není dostat voda, ale zase nám doktorka řekla vyplachovat převařenou vodou ze stříkačky pod mírným tlakem, aby z toho vyplaval hnis
@PitSou no první dcera měla velké problémy se záněty ucha, ucho jí píchali a asi 5× jí prasklo samo
. Nakonec jí brali i nosní mandli a to konečně pomohlo. Ale nikdy jsme ničím nevyplachovali. Mladší dceři píchali ucho teď před měsícem a také jsme nevyplachovali
. Ale snad by doktor neradil nic špatného.