Propustka při noční směně

2891
11.2.16 15:42

Propustka při noční směně

Maminky, vyzná se tu některé v pracovním právu? Potřebuji jet se synem na vyšetření do Prahy. Jde o to, že tam máme jet v týdnu, kdy mám noční směny. Noční dělám do šesti do rána. V půl osmé mám být se synem v nemocnici. Do Prahy to máme 120 km. I kdybych se rozkrájela, za hodninu a půl nemůžu dojet z práce, připravit dítě a jet s ním 120 km. Nehledě na to, že nevyspalá po noční řídit dvě hodiny asi není nejlepší nápad. Vyšetření v nemocnici také není na deset minut, obvykle tam strávíme půl dne, pak domů a pak bych musela ten večer znovu na noční. Zažádala jsem si tedy o propustku, ale můj nadřízený mi ji nechce umožnit, protože tam nepojedu v pracovní době. Byla jsem v práci na personálním oddělení a vedoucí personálního mi řekla, že na to nárok mám, že mi to zařídí, nicméně můj nadřízený přímo na mém oddělění mi to umožnit nechce. Tak kdo z nich má pravdu? Popravdě ani nevím, kdo z nich má v tomhle větší slovo. Nevíte, zda mám v tomto případě na propustku nárok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
658
11.2.16 15:54

@Pájinka25 narok mate. Mamka si takhle bere propustky na brachu.. Ale vetsinou je nema na celou smenu ale treba ze muze jit z prace driv a nebo muze dojit do prace misto ve 14hod tak az na 17hod.. Ale rozhodne narok mate kdyz jdete s ditetem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101638
11.2.16 16:12

@Pájinka25 No, nárok na propustku máš, ale rozhodně ne na celou směnu, ale na dobu nezbytně nutnou, tedy když vezmu cca 2 hodiny na cestu plus nějakou rezervu, tak bych to viděla na odchod z práce ve 4 nejdříve. A teď jde o to, zda ti to musí zaplatit nebo ne, pokud to samé vyšetření je možno zařídit někde blíž, tak tě sice musí pustit, ale budeš to mít neplacené, pokud by k tomu bližšímu doktorovi stačilo vyrazit až po práci. A nárok na omluvení té další směny nemáš, to už je tvůj problém, že budeš nevyspalá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
11.2.16 17:05

@j.a.n.i1 ano já další směnu nepotřebuju, ale abych na ní mohla nastoupit, tak se po té první musím vyspat. Mě jde hlavně o to, že jedna osoba mi to umožní a ta druhá ne, akorát nevím, kdo z nich má větší slovo. Mě je to koneckonců jedno, pokud mi jí nedají, vezmu si paragraf, ale jde mi o princi, pokud bych na to měla nárok, tak to využiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
11.2.16 17:40

Jo jeste jedna vec. Bylo mi receno, ze pokud mam doktora mimo okres, mam narok na cely den a ne jen na nezbytne nutnou dobu. Tohle vysetreni opravdu nikde bliz neudelaji, delaji to pouze Praha, Brno, Ostrava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15091
11.2.16 17:45

A dovolenou ti dá? Já bych to asi řešila popřípadě tak, než se s ním dohadovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
11.2.16 17:54

Dovolenou by mi samozrejme dali, ale nechci si placat dovolenou kvuli doktorovi. Jak rikam, radeji si vezmu paragraf. Ale uz jsem se do toho tak nejak ponorila a zajima me ja to je. Nikde v zakoniku to nemuzu najit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101638
11.2.16 18:39
@Pájinka25 píše:
Jo jeste jedna vec. Bylo mi receno, ze pokud mam doktora mimo okres, mam narok na cely den a ne jen na nezbytne nutnou dobu. Tohle vysetreni opravdu nikde bliz neudelaji, delaji to pouze Praha, Brno, Ostrava.

Ne, rozhodně nemáš nárok na celý den, vždy pouze na dobu nezbytně nutnou, rozdíl je pouze v tom, že když to jinde nedělají, tak máš nárok na zaplacení celé té nutné doby, kdyby to blíže dělali a tys jela k vzdálenějšímu, tak tě sice taky pustit musí, ale tu dobu na delší cestu už ti nejsou povinni zaplatit, takže bys tu část měla neplacenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101638
11.2.16 18:40
@Pájinka25 píše:
@j.a.n.i1 ano já další směnu nepotřebuju, ale abych na ní mohla nastoupit, tak se po té první musím vyspat.

No, ale to už je právě to, co nikoho nezajímá… na čas na vyspání se žádný nárok nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
20.2.16 15:22

@j.a.n.i1 no tak nakonec mi to teda dali. Pravděpodobně má HR manažerka větší slovo než můj přímý nadřízený jelikož ten mi v pátek prostě předal propustku a hotovo. Mám na to na celý den, respektive nepůjdu zkrátka na noční a druhý den jedeme. A že mám nárok na zaplacení celé doby mi řekla sama personální, pokud prý jedu mimo okres. Každopádně díky za rady :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101638
20.2.16 17:12

@Pájinka25 Ze zákoníku práce na to nárok nemáš, ale mohou to mít v nějakých interních pravidlech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat