Výpověď před těhotenstvím
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Prosba o radu
Dobrý den všem maminkám. Dnes jsem zjistila, že jsem těhotná a moc se z toho těším. Miinko bylo plánované, ale jsem v nepříjemné situaci. Firma ve které pracuji je v likvidaci a pokouší se nás vyhodit bez nároku na odstupné. Já jsem těhotná a potřebuji zůstat zaměstnaná abych dostala mateřskou, z úřadu práce toho moc nedostanu. Nevíte nebo nemáte někdo zkušenost s podobným problémem, jak ho řešit koho poprosit o radu a pomoc. Zatím jsem nepodepsala nic ani dohodu ani výpověď, jsem stále zaměstnanec. Ale nevím jestli mi zítra nedají výpověď a jsem teprve asi ve 3 týdnu a tak mi doktorka nemůže dát ani těhotenskou průkazku a nechat mě doma na rizikovku nebo tak to asi taky nejde.
Děkuji Vám za radu prosím spěchá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já si teda nejsem jistá, ale pokud oznámíš těhotenství zaměstnavateli, si v ochranné lhůtě a nemůže Tě pak jen tak propustit.. ale zas když je firma v likvidaci, tak tam je asi vše jinak
snad Ti tu někdo poradí, samotnou by mě to zajímalo..
přeji hlavně zdravé těhu!!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud je firma v likvidaci, tak s tím nic nenaděláš, proti výpovědi při rušení firmy nechrání ani těhotenství ani neschopenka. Ale zase pokud ti ji ještě nedali, tak než vyprší výpovědní lhůta, tak se pak vejdeš do ochranné doby pro mateřskou a nárok mít budeš. Jen se pak nebudeš mít kam vrátit a u druhého dítka bys už nárok na mateřskou neměla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, hele, ja jsem zazila podobnou situaci… akorat ja uz mohla jit na rizikove… ale byt tebou, tak jdu na neschopenku.. a pak bych presla na rizikove.. protoze kdyz jsi na neschopence a pozdeji na rizikovem, tak te nikdo vyhodit nemuze.. vim jak se citis, mela jsem v praci taky trosku peklicko.. Pokud mas normalniho gynekologa a reknes mu narovinu jak to v praci je, tak urcite na neco prijdete
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neschopenka od obvodniho zkus to.Pak se to predela na rizikove.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojda, to je nepříjemná situace. Taky bych to zkusila řešit zatím neschopenkou od obvoďáka. A jak jen by to bylo možné přejít na riziko. Drž se! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tamichita píše:
Ahojky, hele, ja jsem zazila podobnou situaci… akorat ja uz mohla jit na rizikove… ale byt tebou, tak jdu na neschopenku.. a pak bych presla na rizikove.. protoze kdyz jsi na neschopence a pozdeji na rizikovem, tak te nikdo vyhodit nemuze.. vim jak se citis, mela jsem v praci taky trosku peklicko.. Pokud mas normalniho gynekologa a reknes mu narovinu jak to v praci je, tak urcite na neco prijdete![]()
Není pravda, že by zakladatelku nemohli vyhodit, při likvidaci firmy mohou vyhodit všechny - těhotné, na neschopence, na mateřské i na rodičovské… ono je to i logické, pokud se ruší celá firma, tak tam dost dobře nemohou zůstat žádní zaměstnanci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Právě mám strach, že to dopadne tak že nedostanu nic a půjdu na pracák. Jak je to s mateřskou na pracáku kolik to asi je?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
zazila jsem uplne to same. Firma v likvidaci, musela jsem podepsat dohodu o ukonceni z duvodu likvidace (je dulezite, aby to tam bylo napsane, kvuli odstupnemu, mas narok na 5 platu). Smlouva mi koncila na konci ledna, ja v polovine nastoupila na nemocenskou. Materskou jsem normalne pobirala. Ona celkova likvidace chvili trva, takze asi je dobre nechat si kontakt na ucetni a s tou to pak vsechno resit.
Hodne stesti..
jana
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale v případě zakladatelky bych dohodu nepodepisovala, alespoň teď ne, protože ochranná lhůta pro mateřskou je 180 dní a to jí teď ještě nevyšlo, lepší je nechat si dát výpověď, pracovní poměr bude o ty 2 měsíce delší a pak už to v pohodě vyjde.
Jo a mateřská se ti bude počítat z platu z posledního zaměstnání, jen bych ještě udělala jednu věc, jak bude firma končit, tak si v předstihu vyžádej papír na mateřskou od doktorky a nech si tam v práci dopsat všechny údaje (vyplňují průměrný plat za poslední rok). Abys pak neměla problém, že sice nárok na mateřskou máš, ale nemá ti kdo uvést z jakého příjmu se má počítat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit