Výpověď po ukončení RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Někdo asi poradí lépe a přesněji než já,ale zaměstnavatel Ti nemůže dát dělat jakoukoliv práci,ale jen tu co máš uvedenu v pracovní smlouvě(např.účetní nepůjde vyrábět na stroji jako dělnice).Přesčasy jsou také nějak zákonem regulované,kolik jich může být nejvíc,nevím kolik to přesně je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, nevím to přesně, ale mám pocit, že je to tak, jak píšeš ty… bud 2 měsíce v práci + 3 platy anebo 5 platů při okamžitém ukončení prac. poměru. Můžou tě převést na jinou práci, která ale odpovídá pracovnímu zařazení, jaké si měla před odchodem na MD. Já jsem např. byla vedoucí oddělení, tak mě můžou přeřadit na jakékoliv odd. jako vedoucí. Nemůžu ale dělat pokojskou nebo servírku (pracuju v hotelu).
- Citovat
- Upravit
koukni ještě na tento odkaz. http://www.mesec.cz/…ke-problemy/
je tam popsáno, jakou práci ti mohou dát.
jinak pokud dostaneš výpověď z důvodu nadbytečnosti, tak pro tebe práci nemají, tudíž to je překážka v práci na straně zaměstnavatele a máš nárok zůstat za plnou mzdu doma. řešila jsem tohle v práci s jedním problémovým podřízeným. je to ošetřeno v zákoníku práce, ale paragraf teď z hlavy nevím, tohle vyřizovala právnička na personálním. tak si to zkus v zákoníku dohledat.
je přece nelogické, že pro tebe nemají místo a přitom ti hrozí přesčasy a že budeš dělat cokoliv… a jinak pokud ti ty přesčasy nařídí, tak ti je i musí řádně zaplatit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za odpovědi. Já jsem personalistce řekla, že je to překážka v práci a tím pádem mám právo zůstat doma a ona mi řekla,že mi peníze nedají, když budu sedět doma, že to neexistuje. Pracuju/pracovala jsem v nadnárodní společnosti, takže financí mají neomezeně a dělají caviky. Zkusím si to ještě vyjednat, protože nevím, co bych tam dělala. NIC pro mě nemají (dělala jsem referentku obchod. oddělení - mám ve smlouvě uvedeno) a neumím si představit kam by mě jako dali, jestli mezi dělníky, do skladu nebo do archívu. Nechápu jejich chování, vždyť jim těch cca 40tis neublíží a mě pomůžou.
Napadá mě, že jedině zajít za právníkem, ale abych se pak doplatila
Nevím, ale jestli bude ještě možná nějaká domluva, když už jsme do dnes dojednaly.
- Citovat
- Upravit
Jen že mi bylo na ÚP řečeno, že pokud chci podporu v nezaměstnanosti počítenou z výdělku, tak že musím odpracovat alespoň 1 den, ale fakt být v té práci, ne mít překážku na straně zaměstnavatele. Může Ti tedy být útěchou, že díky odpracovaných dvěma měsícům budeš mít pěknou podporu.
Nejen že neměli právo obsadit tvé místo pracovnicí na dobu neurčitou, ale teď Tě diskriminují z důvodu, že máš malé dítě, protože nadbytečná nejsi zrovna ty, ale jedna z pracovnic z obch. oddělení. Otázka je, jestli se chceš soudit. Když jsi nadbytečná, tak by Ti měli dát překážku na straně zaměstnavatele, ale můžou prostě tvrdit, že mají teď víc dovolených a práce než obvykle a že Tě potřebují.
Povinností máš jako zaměstnanec hodně, většina zaměstnanců je porušuje a není až takový problém je za něco vyhodit… pozor na pracovní dobu a náplň práce z prac. smlouvy. Taky by Ti měli dát nějaký čas na hledání nového prac. místa, jestli to tedy nezrušili.
- Citovat
- Upravit
Pokud dostaneš výpověď pro nadbytečnost, tak je tam 2 měsíce výpovědní doba a to stále chodíš do práce - není pravda, že máš právo zůstat doma - jedině po dohodě se zaměstnavatelem.
Měli by ti dát tvoji práci nebo podobnou pozici - takže tě třeba zařadí do archivu a budeš zakládat papíry… ale určitě bys neměla jít dělat třeba do výroby.
Druh práce můžeš dělat jen dle pracovní smlouvy případně dle popisu tvého pracovního místa - takže pokud máš uvedeno „administrativní práce“ - je to i ten archiv, ale ne pásová výroba. Ve smlouvě máš také uvedeno,jaký hodinový úvazek týdně máš - ten se také musí dodržet.
Vlastně máš stejná práva a povinnosti, jako kdybys dala výpověď ty a běžela ti dvouměsíční výpovědní doba.
Možnosti : 1)dohoda + 5 platů 2)výpověď 2měs.výp. doba + 3 platy
Lenko JJ obsazení místa na dobu neurčitou jiným pracovníkem, na to právo mají…myslím, žejen ve státní správě to funguje tak, jak říkáš..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nech si dát tu výpověď pro nadbytečnosti, musíš dostat odstupné za 3 měs. Práci ti bez tvého souhlasu nemůžou dát jinou, než jakou máš uvedenou ve smlouvě. Takže žádný souhlas s kdečím nepodepisuj. Pokud by ji nenašli, můžeš být doma podle toho paragrafu o překážce ze strany zaměstnavatele. Ale to oni ji radši najdou… Míra přesčasů je limitovaná zákonem, víc ti dát nemůžou, a musí ti je zaplatit. No snad to ty dva měsíce přežiješ. O to větší pak budeš mít podporu, pokud ji budeš potřebovat. Jinak práva a povinnosti máte oba jako normálně. Nenech se zastrašit! Myslím, že vyhrožují, abys nakonec přistoupila na dohodu (pro ně by to bylo výhodnější, ne ale pro tebe).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lenkajjj, taky si myslím, že nemáš úplně pravdu. Zaměstnavatel má právo obsadit místo ženy na mateřský kýmkoliv, ale stále je vázán jí pak zaměstnat na odpovídající pozici.
O právu zůstat doma a brát peníze jsem teda ještě neslyšela, vždy vím jen o případech s vyplacením odstupného a podepsáním výpovědi, at už okamžitý nebo s výpovědní lhůtou.
- Citovat
- Upravit
Ono to není právo zůstat doma, ono je tam psáno, že pokud jsou překážky v práci na straně zaměstnavatele, tak je povinen platit ti plný plat i když budeš z důvodů těch překážek doma. Ale to on nějakou práci raději najde…
Tohle ustanovení se použije třeba v případě, že nejde elektřina a tudíž nejde pracovat a zaměstnavatel všechny pošle domů, ale ten den dostanou normálně zaplacený.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuju za všechny odpovědi. Půjdu normálně na dva měsíce do práce, jako referentka obchodu klidně příjmu třeba archivaci, když TEDA jinde není místo. Hlavně, když se jich pak „zbavím“, ať mám od nich klid. Velká firma a jednají s lidmi jako s podřadnými. Když jsem se ozvala za své právo, tak mě málem sežrali
Snad na mě nebudou nic dalšího zkoušet, nic nepodepíšu, na nic nekývnu. Udělám si svoje a tradáááááá. Je mi líto, že to tak zkončilo, těšila jsem se už od začátku roku, ale co se dá dělat. Doufám, že pokud řešíte stejný problém, vyřešíte ho ke svému prospěchu.
- Citovat
- Upravit
Jani, tohle je jasný,ale to není přece případ, když není místo výhledově a perspektiva pracovního místa je nulová. Aspon teda laicky si myslím, že místo výpovědi se to přijmout nedá. Protože minimálně tu výpověd se lhůtou a 3 pllaty odstupnýho přijmout musíš, nebo se pletu? Teda pokud pomineme tu obkliku přes nemocenksou atd., což teda já těžce odsuzuju
- Citovat
- Upravit
Ne, to je jasný výpověď se dvouměsíční lhůtou a 3 platy ti prostě dají, tam se nějaké přijmutí nebo nepřijmutí výpovědi neřeší, prostě ti ji pouze předají / pošlou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymní nevím, kdy přesně ti RD končí, ale výpovědní doba začíná běžet až od následujícího kalendářního měsíce, takže budeš v práci o něco déle než 2 něsíce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Končím RD 30.9. a už dneska chtěli podepsat výpověď s datem 1.10. Takže teď vlastně nevím, jestli mi výpověď běží od 1.10. nebo až 1.11.
Asi od toho října, dýl by mě tak asi nevydýchali. Už vidím, jak to bude, když tam příjdu v říjnu, to se na mě budou lidi dívat stylem: to je ta, co chce obrat firmu! ![]()
- Citovat
- Upravit
obrý den, dnes jsem se dověděla, že pro mě zaměstnavatel nemá volné pracovní místo. I když při odchodu na MD mi bylo řečeno, že je za mě druhá paní záskok, ale dnes jsem se dověděla, že má pracovní smlouvu uzavřenou na dobu neurčitou, tím pádem já nemám své pracovní místo a ani zaměstnavatel pro mě nemá jiné volné pracovní místo. Byla mi nabídnuta dohoda s 3měsíčním odstupným, ale já jsem žádala 5měsíční (2+3) z důvodu 2měsíční výpovědní lhůty. Zaměstnavatel na toto ale nepřistoupil. Proto dostanu výpověď z organizačních důvodu pro nadbytečnost. Vrátím se na dva měsíce do práce i když není jasné kam nastoupím, když je „plno“. Zaměstnavatele toto pobouřilo, že mi dohodou vycházejí vstříc, ale že já jsem je odmítla. Chci se tedy zeptat jaké mám práva a povinnosti ve výpovědní lhůtě a jaké povinnosti a práva má zaměstnavatel. Bylo mi řečeno, že budu dělat přesčasy, že budu dělat práci, kterou mi přidělí ať je to cokoliv! Předem děkuji za odpovědi