Výpověď po ukončení RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
jjelena: děkuji. Jasně, to mi nevezmou, na to mám nárok. Ono to nějak dopadne. A novou práci snad seženu, co už nadělám
taky přeju uspěchy v nové práci nebo při jejím hledání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lenka512 píše:Anielkha píše:Ano, je to jedno z řešení, jak obejít zákon.Lenka512 píše:U nas jsou smlouvy formulovane tak, ze tam neni cas ale jako na zastup po dobu materske dovolene. Docela mne to prekvapilo.
Lenko JJJ smí se to…
Představ si to obráceně…jsi zaměstnavatel a odejde ti nekdo na RD a vybere si tříletou lhůtu… a ty můžeš přijmout pracovníka na dobu určitou maximálně na 2 roky…tudíž musíš tomu člověku pak prodloužit smlouvu na dobu neurčitou nebo si zase najít někoho dalšího na další 1 rok, než se původní zaměstnankyně vráti z RD… a ona si pořídí třeba 2.dítě…Takže to lze na to místo přijmou někoho na dobu neurčitou.
Ale výpověď z nadbytečnosti mohou dostat oba - buď ta,co se vrací z RD nebo ten, kdo tam byl potom přijat..ta firma se prostě placení odstupného nevyhne.
Ale tohle není obcházení zákona, to je naopak naprosto správní a zákonné řešení, jak by se to mělo dělat.
§ 39 Pracovní poměr na dobu určitou
(1) Pracovní poměr trvá po dobu neurčitou, nebyla-li výslovně sjednána doba jeho trvání.
(2) Trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru; to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba alespoň 6 měsíců, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky se nepřihlíží.
(3) Ustanovení odstavce 2 se nevztahuje na případy, kdy dochází k pracovnímu poměru na dobu určitou
a) podle zvláštního právního předpisu nebo kdy zvláštní právní předpis stanoví pracovní poměr na dobu určitou jako podmínku pro vznik dalších práv,
b) z důvodu náhrady dočasně nepřítomného zaměstnance na dobu překážek v práci na straně zaměstnance.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:Lenka512 píše:Anielkha píše:Ano, je to jedno z řešení, jak obejít zákon.Lenka512 píše:U nas jsou smlouvy formulovane tak, ze tam neni cas ale jako na zastup po dobu materske dovolene. Docela mne to prekvapilo.
Lenko JJJ smí se to…
Představ si to obráceně…jsi zaměstnavatel a odejde ti nekdo na RD a vybere si tříletou lhůtu… a ty můžeš přijmout pracovníka na dobu určitou maximálně na 2 roky…tudíž musíš tomu člověku pak prodloužit smlouvu na dobu neurčitou nebo si zase najít někoho dalšího na další 1 rok, než se původní zaměstnankyně vráti z RD… a ona si pořídí třeba 2.dítě…Takže to lze na to místo přijmou někoho na dobu neurčitou.
Ale výpověď z nadbytečnosti mohou dostat oba - buď ta,co se vrací z RD nebo ten, kdo tam byl potom přijat..ta firma se prostě placení odstupného nevyhne.Ale tohle není obcházení zákona, to je naopak naprosto správní a zákonné řešení, jak by se to mělo dělat.
§ 39 Pracovní poměr na dobu určitou
(1) Pracovní poměr trvá po dobu neurčitou, nebyla-li výslovně sjednána doba jeho trvání.
(2) Trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru; to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba alespoň 6 měsíců, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky se nepřihlíží.
(3) Ustanovení odstavce 2 se nevztahuje na případy, kdy dochází k pracovnímu poměru na dobu určitou
a) podle zvláštního právního předpisu nebo kdy zvláštní právní předpis stanoví pracovní poměr na dobu určitou jako podmínku pro vznik dalších práv,
b) z důvodu náhrady dočasně nepřítomného zaměstnance na dobu překážek v práci na straně zaměstnance.
Omlouvám se, že jsem to takto nazvala - obcházení zákona to není, ale prostě to jde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jojo, jde to
a defacto by se to správně mělo použít vždy, protože tím je opravdu to místo drženo a zároveň zaměstnavatel vlastně i ušetří, neb tomu zástupu nemusí platit žádné odstupné.
Akorát, že spousta zaměstnavatelů chce raději někoho bez dětí a proto raději zaplatí odstupné. Ono je to těžké, já to zase z pohledu zaměstnavatele mnohdy chápu… tady je nutné, aby se změnilo myšlení na obou stranách… a to bude na dlouho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani a můžeš mi vysvětlit, proč ty matky s dětmi zaměstnavatelům tak strašně vadí? A do kolika let dítěte tak moc vadí? Třeba pětileté - vadí jim už méně?
To se opravdu nepřenesou přes pár paragrafů?
Z pohledu zaměstnavatele to nechápu, většina žen se po MD do práce těší a navíc ví, že jiné místo bude hledat těžko, takže se snaží sekat latinu. To nelze říci o bezdětných, po kterých poptávka je a snadno mohou jít za lepším.
Kromě toho je to neskutečně sprosté - bez dětí jsi nám byla dobrá, s dítětem se poflákej. Najít nového zaměstnavatele s dítětem je teprve oříšek, a když už se najde, jde se do cizího prostředí, do nové práce… kromě toho je diskriminace nezákonná. Jen mi není známo, že by se kvůli tomu někdo soudil.
- Citovat
- Upravit
No, jednak mají větší práva daná zákoníkem práce, není to tedy nic moc, ale potenciální zdroj problémů vždy, ono i ty paragrafy mohou být pro některé zaměstnavatele problém, práce už u nich není na prvním místě…
Dalším problémem je tu všeobecný názor, že o dítě se stará matka… pak se zaměstnavatel bojí, že pokaždé, když dítko bude nemocné, tak s ním bude doma ona a on bude muset řešit její absenci a ono to tak většinou i je, málokdy je s nemocným dítkem doma muž, kdyby to bylo častější, tak je i diskriminace menší.
A k tomu souzení se kvůli diskriminaci… ty bys do toho šla? Já tedy ne, blbě se to dokazuje a s našimi soudy je to jak sázka do loterie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty paragrafy v zákoníku práce matky nevytrhnou a zaměstnavatel by se s nimi měl být schopen vyrovnat. Dyk jde hlavně o ty služební cesty, a co jsem poznala já, tak o služebky se všichni spíš poprali, než aby se vymlouvali na děti.
A že děti stůňou - to ano a jsou s nimi doma matky. Ale vždyť ty děti nejsou přece nemocné pořád. Na doléčení bývá většinou někdo v záloze, hlídání se dá sehnat. Marodit může i dospělý, že jo, nebo prostě pracovat hůř než žena s dítětem.
Jestli není u matek práce na prvním místě … to je na vážnou diskuzi. U mě práce na prvním místě nebyla zrovna, když jsem byla bezdětná - věděla jsem, že si snadno najdu jiné a nejspíš i lepší místo… a nepotřebovala jsem tolik peněz.
Jinak si myslím, že je škoda, že se ženy bojí soudit. Protože kdyby se soudily, dost možná by tyto spory vyhrávaly a zaměstnavatelé by si pak dali na takovéto výpovědi pozor. Není to náhodou zaměstnavatel, kdo musí dokazovat, že nedošlo k diskriminaci?
- Citovat
- Upravit
Přesně tak,zaměstnavatel je povinnen v případě soudu dokázat, že nešlo o diskriminaci. Je špatné, že u nás je to takhle. Třeba já to mám tak, že dítě mi pohlídá tchýně. Pokud by bylo nemocné, tak se dá s tchýni domluvit na tom, že by třeba od pondělí do pátku by byla u nás. Bude ráda, protože jinak sedí sama doma a vnuka si vyloženě užívá. Ale na to se zaměstnavatel prostě neptá. Sice jsou matky, co se nemají kam obrátit nebo co mají opravdu často nemocné děti, ale jen proto se prostě všechny matky po RD neřadí do pytle „špatně zaměstnatelné“. Nikdo se tě nezeptá na řešení hlídání atd. Přitom kdo potřebuje více financí, než matka nebo rodina s dítětem? Jsme produktivní jen když nemáme děti, pak když děti máme, tak nás nikdo nechce a nakonec to dopadne tak, že nad 40 let už je žena zase hůře zaměstnatelná. Celý život se setkávám s diskriminací. Prvně to je, že nemám praxi, pak že mám dítě. Pořád něco, přitom pracovat CHCI! Jestli si seženu práci, tak jsem připravena ji plnit na 110%, protože pokud to bude dobrá práce, tak si nemůžu dovilit, aby mi dali výpověď nebo abych odešla. Mám kolem sebe hodně kamarádek, co se nemají po RD kam vrátit. Taky už teď řeší, jak to bude vypadat s prací. Je to nefér. Přitom každá žena u nás v práci má děti i ta hrozná ředitelka a nikoho to nezajímá. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak je jasné, že všechny matky nejsou stejné, ale ta obava tam prostě je, ale zase na druhou stranu, ani všichni zaměstnavatelé nejsou stejní, někteří neřeší jestli je to muž nebo žena a jestli má nebo nemá děti.
A že se tě nikdo nezeptá na hlídání je jasné, to by přesně byla ta diskriminace, která se nesmí… takže se raději nezeptá a vezme toho, u koho tipuje, že děti nemá… a diskriminaci mu jen těžko někdo dokáže, protože pokud nemá horší kvalifikaci a o dětech nepadla ani zmínka, tak si prostě jen vybral.
Neříkám, že s tím souhlasím, jen je to prostě fakt a pokud se na to člověk nezaujatě podívá, tak i pochopitelný. Ale na druhou stranu, pokud se někdo zaměstnavateli osvědčí, tak mu to místo podrží a dost často mu i umožní nějaký částečný úvazek, aby z toho nevypadl. Ono je totiž krásné být 3, případně i více let s dětmi doma, ale nezaujatě řečeno, takový zaměstnanec je pro zaměstnavatele na podobné úrovni jako čerstvý absolvent.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím o radu.
Před nástupem na MD jsem byla zaměstaná jako recepční - vedoucí recepce u jedné firmy, smlouva na neurčito, předpokládala jsem, že se po skončení RD vrátím - což teď vím, že byla blbost
. Ale majitel firmy v sídle mého zaměstnání skončil a přestěhoval se na jiné místo, kde recepční nepotřebuje. V říjnu mi RD končí, vracet bych se ani nemohla kvůli směnám a práci o svátcích a víkendech, proto budu hledat práci novou. Ale jak to vyřešit se zaměstnavatelem?
Musí mi nabídnou jinou pozici? Nebo dá výpověď on mě, nebo já jemu? A z jakého důvodu?
- Citovat
- Upravit
Ahoj jestli v tvůj zaměstnavatel změnil sídlo a tvou pozici zrušil tak by ti buď měl nabídnout jinou pozici nebo propustit pro nadbytečnost a to je ze zákona s odstupným, měla by jsi s ním komunikovat o svém plánovaném návratu, nečekat až na první den nástupu do práce, každopádně bych chtěla návrh na řešení od něj, sama bych s dohodou nechodila a výpovědí uz vůbec ne, to bys pak mohla mít v problémy na up kvůli případné podpoře…tak ať ti to dopadne ve tvůj prospěch!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičovskou jsem měla do 3 let dítěte. Nyní mám neplacené volno. Rodičovský příspěvek jsem si nechala prodloužit do září s tím, že nastoupím v září, popř. od října. Ještě nevím jistě, jestli nastoupím zpátky do práce, kde jsem pracovala nebo do jiné firmy. Každopádně co teď? Pokud nastoupím do stejné firmy, tak 3. září přijdu do práce a nic se papírově neřeší? Lze to pobírat rodičovský příspěvek a zároveň už být v práci? Pokud nastoupím do jiné firmy, tak odkdy mám mít uzavřenou smlouvu? Od 1. září nebo až od pondělí 3. září? A kdy se nová smlouva podepisuje? Může se podepsat dříve nebo až první den? Jak je to s ukončením v původní práci?
- Citovat
- Upravit
Jo, rodicak muzes brat i když pracujes, smlouvu muzes podepsat i dopredu a v puvodni praci se dohodni, zda budou souhlasit s ukoncenim dohodou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Snad se na ukončení v původní práci dohodneme. K jakému dni to mám ukončit? Pokud bych to ukončila dříve, třeba k 2.8.2018, budu do konce srpna nezaměstnaná. Co pak? Nahlásit se na úřadu práce? A odkdy uzavřít tu novou smlouvu? Co potřebuji za doklady z původní práce při ukončení?
- Citovat
- Upravit
Kdyz to ukoncis kdykoliv v srpnu, tak up nemusis resit, pokud tedy nechces tech par korun podpory. A doklady nepotrebujes zadne, ty potrebne ti vyrobi zamestnavatel, max od tebe bude chtít napsat dohodu o ukonceni, ale casteji to stvori persolnalni, kdyz se člověk bprijde osobne dohpdnout a schválí to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit