Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Synovi (3roky) se to udělalo na levé ruce. pomalu se mu to dělá i na druhé ruce a krku, prvně to byla malinká tečka a nyní o hodně větší.
v pondělí pro jistotu pujdeme k dr ale at něco nezanedbáme, máme doma i 3měsiční miminko.
@mayecka ahoj, mne to prijde jako ekzem. Nemel neco drazdiveho (potravinu). Ted po Mikulasi treba nejake kysele bonbony, neco s jahodami, citrusy?
Ale treba i nejky lisej
Neprisel do stkyku s kockou?
@mayecka Zdravím, z fotky je to špatně vidět, je to jenom červené, nebo jsou tam i puchýřky? Bolí ho to? Trochu mi to připomíná impetigo, ze začátku to může vypadat jako spálené např. od koberce, pak se začne kůže olupovat (např. po koupeli). Radila bych než půjdete k mudr., aby rozhodla co to je, tak nekoupat, jen osprchovat tam, kde to nemá, pak určitě aby syn měl vlastní ručník, po každém dotyku s tím místem si vydezinfikovat ruce, nebo minimálně důkladně umýt. Kdyby to bylo impetigo, není to nic extra nebezpečného, ale je to strašně nakažlivé a špatně se toho zbavuje, tak abyste to nechytli všichni.
Ekzem. Dcera to ma v zime, v lete se ztraci. Hodne reaguje na mandarinky, citrusy. Ale u kazdeho to muze byt jine. Vyborne nam na to zabira Bioderma atoderm POzinc. Ze zacatku dvakrat, po par dnech jednou denne namazat.
Dcerka mívá něco podobného (pokud je to suché) po čokoládě. Jeden bonbon po taji od babičky se rovna dvěma měsícům léčení. Ale to může byt z tolika věci! Jak píšou holky, ekzém, aler. reakce, plíseň…
No, já vám přeju, aby to byl „jen“ ekzém, ale jestli se mu to takhle rozšiřuje, tak bych pro jistotu byla opatrnější. Protože přenos levá ruka - krk - pravá ruka (např. poškrábáním) mi připadá logický i na infekční onemocnění a zvýšenou hygienou přes víkend (častější mytí rukou, hlídání, aby se syn utíral jen do svého ručníku apod.) se určitě nic nepokazí. Takhle na dálku stanovovat diagnózu neumí ani zkušení doktoři.
Teda nepřeju vám ani jedno, ale snad mě chápete ![]()
Impetigo to nebude, to začíná vodnatým puchýřkem, zvětšuje se do stran a sloupe velice brzy. Ekzém, asi nějaká potravina.
Moc všem dekuju. V pondělí raději zajdem do doktorky. Moc dekuji
@Agnesita píše:
Impetigo to nebude, to začíná vodnatým puchýřkem, zvětšuje se do stran a sloupe velice brzy. Ekzém, asi nějaká potravina.
Já vycházela z toho, že zakladatelka psala, že to byla malinká tečka, která se rozšířila, proto jsem se v prvním příspěvku ptala i na puchýřky. To sloupání je hodně individuální, u syna to dva dny vypadalo dost podobně jako na fotkách, taky jsem to mazala s tím, že má nějaký ekzem a najednou měl po koupání přes celý loket sloupanou kůži, to jsem se fakt lekla.
@mayecka Tak snad to bude brzy v pořádku. A prosím, napište, jak jste dopadli ![]()
@xxpav.ka jj, nejdřív to byla tečka, to máš pravdu. Ale taková jako hodně masitej štípanec a velice brzy se nalila vodou. Já tehdy netušila, co to je a jak se to louplo, navíc v sobotu, málem mě švihlo. Bohužel samozřejmě na pohotovosti antibiotika. Ještě se mu udělalo maličký ložisko asi 15 cm od toho hlavního (na nožičce). Doteď tam má velmi bledé fleky, prý to zmizí za pár let úplně.
Ahoj, myslím, že je to kožní plíseň. Moje rodina ji chytla od morčete tchána a tchýně, které bylo zřejmě předtím chováno ve špatných hygienických podmínkách. Doteď nevím, jak jsem to mohla chytnout, když jsem se ho ani nedotkla - zřejmě od mého muže, který morče jednou držel… Takže pozor, ať se tvůj chlapeček s nikým moc netulí, nemá stejný ručník apod. Jestli je teda má diagnóza správná, tak se léčby nemusíš děsit, trvá asi tři týdny, kdy se na to kolečko aplikuje mastička, čímž se vlastě vytvoří stroupek - jediný problém je, že je svědivý
Hodně štěstí.
Jinak myslím, že ekzém nemá takové okraje. Ale doktor nejsem…
Syn měl něco podobného, ekzém to nebyl, ale nevím už, co to bylo… Impetigo to taky nebylo, tuším, že to byla plíseň
dostali jsme kortikoidovou mast a krásně to zmizelo