Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
tak pokud bych horově kupovala nemovitost vynaložila bych těch pár tisíc za svého právníka…
Anonymní píše:
Dobrý den,
předem se moc omlouvám za anonymitu,bohužel jsem chodí rodina a nechci,aby zatim věděla,že chceme něco kupovat.
Rádi bychom koupili nemovitost a to za hotovost.Problém je v tom,že to prodává realitka,která chce nejdřív zálohu a hlavní problém je ,že na domě je zástavní právo smluvní (asi ctvti
na ceny baraku).Podle realitky,bychom měli jim zaplatit zálohu a taky potom peníze,který budou mít oni u sebe a ze kterých zaplatí dluh a zbytek potom majiteli dá.
Jenže se nám to nějak nezdá a tak bychom chtěli vědět jak to chodí v praxi a čeho se máme vyvarovat.Moc děkuji za rady.
A jak potom ještě přinutit,aby se když bude vše naše majitel odstěhoval.
Taky doporučuju právníka, pokud nemáte někoho takového v rodině, tak ta cena za něj se určitě vyplatí. Bez právníka bych se bála - mám své zkušenosti (naštěstí právě s právníkem, takže jsme o nic nepřišli, ale vím, že bez právníka bych na tom byla o dost hůř).
Co se týká toho vystěhování, tak tohle se řeší smlouvou. My „kupovali“ družstevní byt, peníze jsme neposílali přímo jim, ale na účet realitky (ověřené, jinak bychom trvali na depozitní úschově nebo úschově u notáře) s tím, že jsme měli ve smlouvě podmínky, za kterých jim peníze budou z realitky převedeny na účet (tuším že část po podpisu smlouvy a část až se vystěhují). Současně jsme měli písemně ošetřené, že se musí do 30 dní po podepsání smlouvy vystěhovat, jinak by za každý den zpoždění platili pokutu (tuším že 1000 Kč za každý den). Právě proto dostali část peněz až po vystěhování, abychom ev. měli z čeho případnou pokutu dostat. Samozřejmě vše bylo konzultováno s právníkem.
koukala jsem na pořad o prodeji baráku a tam byla rada,že když člověk nechce naleťet podvodníkovi,může dát peníze(nebo uložit)třetí osobě,jestli je to právník už nevím…toť asi vše co vím ![]()
Nejlepší by bylo najít si právníka, vložit peníze do depozitu a uhradit postupně co je třeba.. každopádně na to zástavní právo pozor. A na právníka taky. Jde hodně peněz, takže bych volila někoho opravdu spolehlivého. (Cena není přímo úměrná kvalitě).
Těžko takhle radit.. jestli máš nějaké konkrétní otázky nebo bys ráda kontakt na nějakého odborníka v okolí, napiš sz ![]()
terdule píše:
koukala jsem na pořad o prodeji baráku a tam byla rada,že když člověk nechce naleťet podvodníkovi,může dát peníze(nebo uložit)třetí osobě,jestli je to právník už nevím…toť asi vše co vím
Může dát peníze do depozitní úschovy v bance, kterou si zvolí, nebo k nějakému notáři (samozřejmě je to zpoplatněno) s tím, že se s bankou (notářem) podepíše smlouva o depozitní úschově, kde je jasně uvedeno, za kterých podmínek banka (notář) peníze kam pošle. My jsme to tak původně chtěli udělat, ale pak jsem přistoupili na to, že peníze takto uschováme v bance, kde měla účet realitní kancelář (pro nás to tak bylo bez dalšího poplatku).
hkac píše:terdule píše:Může dát peníze do depozitní úschovy v bance, kterou si zvolí, nebo k nějakému notáři (samozřejmě je to zpoplatněno) s tím, že se s bankou (notářem) podepíše smlouva o depozitní úschově, kde je jasně uvedeno, za kterých podmínek banka (notář) peníze kam pošle. My jsme to tak původně chtěli udělat, ale pak jsem přistoupili na to, že peníze takto uschováme v bance, kde měla účet realitní kancelář (pro nás to tak bylo bez dalšího poplatku).
koukala jsem na pořad o prodeji baráku a tam byla rada,že když člověk nechce naleťet podvodníkovi,může dát peníze(nebo uložit)třetí osobě,jestli je to právník už nevím…toť asi vše co vím
jsem zas chytřejší…dííííkuji ![]()
Ahoj, já určitě radím zajít za právníkem a následně použít jeho schovatelský (depozitní) účet. Může ho mít pouze advokát a notář- na to pozor, ,,chytré" realitky tak mají nazvané své účty, ale podle našeho práva nemůžou plnit svůj účel= při krachu realitky nebo smrti majitele atd. peníze na tomto účtu jsou volně přístupné!! Bacha na to- advokátní či notářsky schovatelský účet podléhá smlouvě mezií všemi stranami a peníze na něm jsou přístupné pouze za podmínek ve smlouvě a pokud by se s majitelem účtu cokoliv stalo, peníze jsou stále chráněné! ![]()
Navíc- nevím o jak velké částky se Ti jedná, ale v hotovosti se smí platit pouze cca 300tis, pak už by se to mohlo projednávat jako trestný čin, či tak nějak (kvůli korupci).
Takže větší částky se mohou pouze převádět z konta na konto!!
Radím pevné nervy a určitě právníka! ![]()
Anonymní píše:
Dobrý den,
předem se moc omlouvám za anonymitu,bohužel jsem chodí rodina a nechci,aby zatim věděla,že chceme něco kupovat.
Rádi bychom koupili nemovitost a to za hotovost.Problém je v tom,že to prodává realitka,která chce nejdřív zálohu a hlavní problém je ,že na domě je zástavní právo smluvní (asi ctvti
na ceny baraku).Podle realitky,bychom měli jim zaplatit zálohu a taky potom peníze,který budou mít oni u sebe a ze kterých zaplatí dluh a zbytek potom majiteli dá.
Jenže se nám to nějak nezdá a tak bychom chtěli vědět jak to chodí v praxi a čeho se máme vyvarovat.Moc děkuji za rady.
tohle je zcela standartní postup při koupi nemovitosti přez RK.
Ahoj, obnovuji tuto diskuzi protože nás čeká obdobná záležitost.
Kupujeme nemovitost na které je v katastru zástavní právo smluvní. Makléřka nám sdělila že osoba na kterou je smluvní právo vedeno vlastní jinou nemovitost s mnohem vyšší hodnotou, tudíž se nemáme obávat, že brzy dojde k výmazu z katastru. Zaplatili jsme zálohu. Chtěla jsem se zeptat jestli je tento postup standartní, nebo se po nás jako kupujících bude něco vyžadovat? A jak dlouho trvá výmaz z katastru?
Omlouvám se za anonym
Taky bych potřebovala poradit, co se týká zástavního práva. Máme vyhlídnutý dům na koupi. Máme ale problém, že pán, který v něm bydlí, má na dům zástavní právo smluvní, ale majitelem je jeho nevlastní dcera. Ta mu zástavu (určitý podíl z kupní ceny) nechce vyplatit a tudíž to dala k soudu. Dům ale prodávají. Je možné takovou nemovitost vůbec koupit? A co pak se zástavním právem? Jak dlouho by mohl spor o zástavní právo trvat, než se bude dát nemovitost bez problémů koupit?
Děkuji
@zuzkub Takhle se dá těžko něco říct…nevíme jak přesně je to zástavní právo formulované apod. tohle je na právníka.
Já jen vím, že on chce vyplatit určitou částku (zástavní právo), ale ona mu to vyplatit nechce a proto to dala k soudu…
Asi bude ale potřeba počkat až si to mezi sebou vyřeší že?
@zuzkub Tak ale tam jde o to, že zástavním právem se pojišťuje nějaká půjčka, či tak něco a tedy závisí na znění smlouvy… a jinak tedy soudní jednání to může s přehledem řešit několik let. Takže pokud to fakt ona chce prodat a vy koupit, tak mi jako jediné rozumné řešení přijde, abyste se všichni dohodli a sepsali to u právníka.
Dobrý den,