Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj zahradnice ![]()
Na zahradě jsme vysadila levanduli- asi před měsícem. byla krásna. včera jsme jsi všimla, že vypadá najednou hrozně- trs je jakoby zpláclej- šedo hnědý. Čím to bude? den předtím byla úplně ok. děkuji
Ahoj a nemohla jí třeba počůrat kočka? Jinak zkušenost mám jenom s uschnutím, ale to není ze dne na den ![]()
Pokud to byla levandule motyli, tak ta mozna zmrzla. Ta je nachylna a choulostivejsi nez klasicke levandule. Mas ji v kvetinaci nebo v pude?
Taky myslím že zmrzla. Byly teď opravdu chladné dny a hlavně noci. Škoda!
Je vysazená v půdě. Takže myslíte mráz :think? Ale nic jineho není poškozené.
Jestli ji něco počůralo- no možné to je. Máme zahradu v pronájmu od CZS a parcely jsou odděleny pouze 0,5m plotem. Sousedka ma psa takže možná on ale přijde mi že tam nebyla.
Holky a myslíte že kdyby jsme ji ostříhala tak vyraší? nebo koupit novou?
Ahoj zahradnice, já se vetřu, jestli nevadí. Moc toužím po levanduli v květináčích. O víkendu se chystám do velkého zahradnictví…máme velkou nezastřešenou terasu, myslíte, že je tam levandule vhodná? a co, když pojedem cca na tři týdny pryč, není to náročné? Budu mít někoho na zalévání, ale nechci aby musel docházet kvůli levanduli každý den ![]()
Levandule vydrží dost sucho, já ji mám na balkoně, praží na ni slunce a ta kytka valí jako blázen
s mrazem to bude ale horší ![]()
Levandule vydrží sucho, miluje sluníčko a na mráz není moc náchylná - v květináči spíš, ale v zemi vydrží. Máme ji na zahradě a nikdy jí mráz neublížil.
@bessy Levandule protřebuje především sluneční světlo. Pokud je terasa osluněná, tak se jí tam bude dařit, čím víc slunce, tím líp.
Sucho snáší dobře, líp než přelití. Ale pozor, mám zkušenost, že levandule na zahradě vydrží třeba tři suchý tropický týdny v létě víceméně bez problémů, v květináčích je to horší. V něm je levandule víc háklivá na sucho i na přelití. Mně takhle odcházela levandule v truhlíku, tak jsem ji přesadila k mámě na zahradu a kvete a rozrůstá se o 106.
Ale myslím, že v pohodě přežije ty tři týdny, co budeš pryč, nějaký extra zalívání nebude potřebovat.
Tak to zkusim já mám problém v tom, že jak to není zastřešený a dlouhodobě prší, tak to mám všechno přemokřený…
Já právě mám terasu takže všechno v květináčích a truhlících
Podívej se na země, ve kterých je levandule běžná rostlina - skoro tam neprší, paří slunce, země vyprahlá a ta kytka tam jede jako plevel. Mně už levandule několikrát zašla, protože jsem ji přelila (zalívala jsem zároveň s ostatními bylinkami) musí se zalívat fakt až když je hlína vyschlá.
Tak to znamená při dlouhodobějším dešti stěhovat domů. Já to říkám pořád, že na terase mi jdou jen Afrikány ![]()