Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj,
mám skoro dvouletou dceru, která nesnese kočárek, ale taky se chce nosit. Od kamarádky jsem párkrát venku vyzkoušela nosítko Manduca a dcerka spokojená.
Akorát já bych ráda něco, co dám do batohu nebo kabelky a použiju v případě nouze. Typ nosítka jako je Manduca je pro mě nepraktický, protože ho nemám kam dát a přijde mi takový těžkopádný.
Prosila bych o radu, kdo se vyzná, protože na trhu je toho hodně moc a nerada bych sáhla jako laik po něčem nevhodném. Přemýšlela jsem například nad nějakým polovázacím šátkem, jestli existuje i pro starší děti a nebo třeba ring sling?
Dcera má asi 11,5 - 12 kg odhadem a kolem 85 cm.
Děkuju předem za jakékoli rady a hlavně tipy na konkrétní modely.
Můžeš mrknout po nosítku typu onbuhimo - je bez bederního pásu, tedy mnohem skladnější. Samozřejmě za cenu toho, že všecko táhnou ramena, takže to není na dvouhodinové nošení. V tomhle věku už určitě nosit na zádech, pro tebe je to výrazně pohodnější.
Ring sling jsem jako poponášedlo na chodce měla moc ráda, nosila jsem hozené přes rameno a bylo to hop nahoru, hop dolů, rychlovka. Akorát je to jednostranná zátěž a tu ne každý snese, taky to není na extra dlouhodobé nošení. Pokud máš možnost, radši vyzkoušej.
S oběma typy jsem na hranici svých sil dala maximálně hodinu, ale já byla trénovaná.
Na dlouhé nošení prostě nenajdeš nic lepšího než nosítko s pořádným bederákem (objemné), ovšem už to nebude Manduca, ale něco pořádného batolecího. Nebo vázací šátek, ten můžeš mít v krátké verzi hodně skladný, ale pořád je to dost motání a není to na takového toho polochodce nahoru-dolů.
Jinak já dítko částečně nosila na zádech do nějakých 3,5 let, samozřejmě ne pořád a ke konci už dost minimálně, ale umožnilo nám to podnikat delší a zajímavější výlety bez kočáru, když dítko bolely nožičky, tak se občasně poponeslo. Asi nejradši jsem měla ten krátký šátek na dno batohu, ale já byla zvyklá motat od mimina.
Ještě mě napadlo, že by tě mohlo zaujmout něco takového. Takový hybrid mezi nosítkem s bederákem a onbuhimem - tady je místo bederáku jenom popruh, který částečně tu váhu na bedra přenese, a přitom to pořád nezabere moc místa. Tuším, že jsem to někde zahlédla i od jiné firmy, ale už si nevybavuji od koho.
https://blog.vhadru.cz/…-horizontal/