Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím:D potřebovala bych s něčím poradit. Bude mi 20 let a otěhotněla jsem. S přítelem jsem dva roky. Ještě měsíc dozadu to bylo mezi námi poněkud kostrbatee. Ale vše jsme si vyrikali a poslední měsíc se cítím opravdu šťastná. Dnes jsem se dozvěděla ze jsem těhotná. A přemýšlím jestli není vhodnee jít na potrat. Samozřejmě to bylo neočekávané. Ale přítel má z toho radost. Je mu 30 let a na miminko už by si troufl. Ale nevím jestli já ano. Precejen jsem o 10 let mladší a bojím se ze nejsem připravena a ze už si v životě nic neuziju. Hlavní problém je ze nemám hotovou školu. Chyby mi jeden rok a nechci byt nevzdělana. Mamka by byla dost zklamaná. S uživením miminka by nebyl problém. Přítel má svuj byt ve kterém bydlíme. Dobre placenou praci. Zkratka je zabezpečeny.
Bojím se potratu, toho ze bych si to vycitala a všemožnaa rizika. Ale zároveň se bojím změnit svůj život tak, ze se můj svět bude točit několik let jen kolem meho miminka.
Mužů moc poprosit? mate s tím někdo zkušenosti? Jestli ano tak budu rada za názor a jakoukoliv zkušenost. Tak se mějte krásne a děkuji za zpětnou reakci <3
@Lenka322 píše:
Zdravím:D potřebovala bych s něčím poradit. Bude mi 20 let a otěhotněla jsem. S přítelem jsem dva roky. Ještě měsíc dozadu to bylo mezi námi poněkud kostrbatee. Ale vše jsme si vyrikali a poslední měsíc se cítím opravdu šťastná. Dnes jsem se dozvěděla ze jsem těhotná. A přemýšlím jestli není vhodnee jít na potrat. Samozřejmě to bylo neočekávané. Ale přítel má z toho radost. Je mu 30 let a na miminko už by si troufl. Ale nevím jestli já ano. Precejen jsem o 10 let mladší a bojím se ze nejsem připravena a ze už si v životě nic neuziju. Hlavní problém je ze nemám hotovou školu. Chyby mi jeden rok a nechci byt nevzdělana. Mamka by byla dost zklamaná. S uživením miminka by nebyl problém. Přítel má svuj byt ve kterém bydlíme. Dobre placenou praci. Zkratka je zabezpečeny.
Bojím se potratu, toho ze bych si to vycitala a všemožnaa rizika. Ale zároveň se bojím změnit svůj život tak, ze se můj svět bude točit několik let jen kolem meho miminka.
Mužů moc poprosit? mate s tím někdo zkušenosti? Jestli ano tak budu rada za názor a jakoukoliv zkušenost. Tak se mějte krásne a děkuji za zpětnou reakci <3
No…je to brzo. Budeš finančně závislá na partnerovi několik let. A je otázka, kolik energie budeš mít na dokončení školy. Tvé matce se vůbec nedivím. Taky bych zrovna nejásala. A taky je otázka, jak to ustojíte. Zda stačí měsíc krásného soužití jako základ pro trvalý vztah, spojeny s rodičovstvím. Nikdo ti neporadí. Musíš se rozhodnout sama. Příteli se nedivím. Má práci, má své bydlení, s děckem budeš doma ty. Jemu se až tak moc život nezmění. A jestli vztah nevyjde, on moc neztratí. On bude mít dál práci a byt. Ty budeš mít nedodělanou školu, žádné bydlení, žádnou práci a na starosti dítě.
Já byla v podobne situaci, stejny věk, taky o 10 let starší přítel, mamka moc nejasala, akorat jsem teda měla hotovou školu no. Ale dítě sem si nechala, vztah potom ztroskotal, ale nelitovala jsem toho ani jediný den. Syn má 8 let a i když to někdy bylo náročné, tak bych nemenila.
Takže vztah není úplně ideální, nemáš hotovou školu, nic odpracováno, našetřeno. Byt je přítele.
Když se cokoliv stane a zůstaneš bez chlapa z čeho budeš žít?
Moje maminka si sice dodělávala VŠ, když sem už byla na světě, ale měla „svoje zajištění“. Dle tvého popisu máš spíš holý 🍑 a tak bych do mimíska nešla
Ty nepoužíváš žádnou ochranu / chlap se nechrání?
@JancaS84 píše:
Takže vztah není úplně ideální, nemáš hotovou školu, nic odpracováno, našetřeno. Byt je přítele.
Když se cokoliv stane a zůstaneš bez chlapa z čeho budeš žít?
Daňový poplatník přece… 🤷🏻♀️
Otázka je, co si počneš, jestli (až) budeš s dítětem sama. V situaci co popisuješ, je ta pravděpodobnost mnohem větší, než že budete spokojená rodinka.
Pokud by šlo jen o to být mladá matka, určitě to má i výhody. Dítě bude jednou nohou z domu ve věku, kdy si jiné ženské pořizují první.
Až skončí mateřská, nebyla bys ocejchovaná tím, žes dlouho nebyla v procesu a K TOMU jsi už „stará“. Člověk je na tom uplně jinak s energií..
Jestli si to necháš, vydáváš se příteli na pospas. Minimalně bych trvala na tom, aby z něho do doby než se narodí byl manžel.
Ale to víš, těžko radit, nevíme, jak to spolu máte.
Skolu dodelas i s dítětem. Nebudeš první ani poslední. Přítel vás zabezpečí, těší se, na potrat se bojíš. Nevidím problém. S dítětem žádná svoboda nekončí.
Vzhledem k tomu, že nemáš nic odpracováno, tak nebudeš mít nárok ani na nějaké peníze. Staneš se závislou na příteli, a co si budem.. starat se o 2 lidi a 1 malé dítě z jednoho platu je na prd. Spíš si uvědom co budeš dělat až se na vás třeba vykašle. Budeš bez peněz, bez bytu a s dítětem na krku.. radši bych si dodělala školu a našetřila nějaké peníze do budoucna. Až budeš mít dost odpracováno pak budeš mít taky nárok na mateřskou a jiné finanční dotace.
Promysli si to😇
@Myšule101 píše:
Vzhledem k tomu, že nemáš nic odpracováno, tak nebudeš mít nárok ani na nějaké peníze. Staneš se závislou na příteli, a co si budem.. starat se o 2 lidi a 1 malé dítě z jednoho platu je na prd. Spíš si uvědom co budeš dělat až se na vás třeba vykašle. Budeš bez peněz, bez bytu a s dítětem na krku.. radši bych si dodělala školu a našetřila nějaké peníze do budoucna. Až budeš mít dost odpracováno pak budeš mít taky nárok na mateřskou a jiné finanční dotace.
Promysli si to😇
Bude mít rodičovský příspěvek.
Děkuji všem za názory. Moc si toho vážím. Abych to ještě lépe upřesnila. Studuji stále ale i pracuji. Mam dlouhodobou brigádu která je taky dobre placená. Takže mám měsíčně na účet 25 tisíc. Což si myslím ze není vůbec špatne. Auto mam své a peníze mam taky nasetrene. Kdyby byla nouze.
A co se tyce přítele. On není takový ze by se na mě vykaslalal. Vím ze on je srdcař a rodina je pro nej vše. Nikdy mu nedělalo problém za mě zaplatit. Bral to jako povinnost. Jen je hodně uzavřeny do sebe a jen těžko se s nim dá bavit o pocitech. Určitě to vy ženy znáte. Určitě má spoustu z vás poněkud natvrdleho chlapa pro kterého je dost těžké říct co cítí.
d
Takže tohle bylo jen pro upřesnění <3