Prosím o radu účetní
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Faktury budete evidovat např. v Excelu, bude tam číslo faktury, částka, firma, splatnost-prostě klasická kniha faktur a to jak přijatých tak vydaných. Faktury budou v Kč?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dopravné je pro vás náklad a to stejné je i zaplacené poštovné při poslání zákazníkovi, tudíž obojí dvojí jsou výdaje, až dopravné zaplatíte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale postovne si zaplati zakaznik - napr koupi zboží za 1000 a balik bude stat 60, na muj ucet mi posle 1060,– tak jak to rozepsat?
- Citovat
- Upravit
Váš příjem bude 1060,– - tak jej vyfakturujete ( zboží + poštovné), výdaj bude 60,– poštovné + to, co jste za zboží zaplatila vy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivcinka jee, konecne to chápu, diky moc ![]()
a muzu ještě poslední dotaz: pokud mi zakaznik vrati zboží - podle zákona ma nárok vrátit nepoužitou věc do 14 dnu - ja mu vratim peníze - platbou na ucet, tedy vydaj, musim vystavit i doklad (fakturu nebo paragon)?
- Citovat
- Upravit
Nejsem učetní, takže to tak podrobně neznám, ale myslím, že se peníze vrací dobropisem ( jeho podoba je ale pro mne záhada
). V každém případě ale vrácené peníze jsou opět výdaj, který doložíte výpisem z účtu či třeba podací složenkou (v případě vrácení peněz v hotovosti vystavte výdajový doklad, který vám druhá strana podepíše), výdaj si zapíšete i do nějakého seznamu výdajů, který si vedete a bylo by dobré si k tomu poznamenat k jaké vámi vystavené faktuře (pozn. pokud nejste plátce DPH nemusíte vystavovat fakturu, stačí třeba paragon)se toto vrácení peněz vzhtahuje.
Podotýkám, že ale nejsem účetní, vedu jen daňovou evidenci manželovi ( vedlejší OSVČ), takže takhle postupuju podle selského rozumu - chtělo by to potvrdit raději účetní, nějaká se snad ozve, je jich tu dost
.
Jinak dobré stránky pro obdobně neznalé jako jsem já jsou jakpodnikat.cz.
Držím palce a přeju pevné nervy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na vrácení peněz bych napsala dobropis - stejný jako faktura, jen s minusovou částkou a nadpisem dobropis místo faktura. Evidovala bych to normálně do vydaných faktur.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na paragon bych napsala vratka zboží a minusovou částku, stejně jako když pises paragon na prodej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivuska23 a ten paragon musim postou poslat zakaznikovi? nebo jemu bude stacit jen poslat peníze na ucet? (predpokladam, ze postovne jde na me, takze vratka bude na peníze z a zboží + postovne?)
- Citovat
- Upravit
Ten paragon bych neposílala, zákazníkovi bude stačit poslat jen peníze. Podle mého vrátíš jen peníze za zboží ( 1000,–), poštovné, které zákazník zaplatil ( těch 60,–Kč), nevracíš - to jde na jeho triko, on si koupi rozmyslel. Jinak by to bylo, kdyby se jednalo o reklamaci a vracela by si peníze z tohoto důvodu, to by si vracela i s poštovným ( vada věci je k tvé tíži jako prodávajícího)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivcinka aha, jasny, mas pravdu, diky
no premyslim, jestli vůbec do toho jit, pripada mi, ze nebudu delat nic jiného nez aby mi vse sedelo kvůli danim ![]()
- Citovat
- Upravit
Prosím o radu jak fakturovat dobírku. Dělám tento druh práce poprvé a nikdo mi nic neřekne, protože jsem tam sama. Mám zboží zaslat na dobírku. Znamená to, že balíček donesu na poštu, nechám spočítat poštovné, které pak připíši jako doprava ve faktuře? Poté fakturu vložím do balíčku a odnesu na poštu? Cena dobírky se tedy rovná cena zboží plus poštovné? Ještě jeden dotaz. Zaměstnavatel má kartičku na poštu. Např. u doporučeného dopisu se nevypisuje podací lístek. Jak to bude v tomto případě s poukázkou na dobírku? Omlouvám se za neznalost, ale ani zboží na dobírku jsem nikdy neposílala. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Greenhorn
Já bych řekla, že toto není účetní problém, ale spíše záležitost interní domluvy, někdo kompetentní by ti měl sdělit, zda se poštovné bude fakturovat, nebo ne. Poštovné samozřejmě může jít i na vrub nákladů firmy. Takže to ti žádná účetní neporadí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosim o radu, zatím anonymne, nechci, aby me okoli veelo, ze se chystam „podnikat“ (privydelek k RD)
chci dovazet zboží z EU, tady prodávat, predpokladam, ze muj prijem za rok by mohl max 50tis
jakym zpusobem mam evidovat faktury?
dekuji moc za rady