Mám koupit starý barák se zahradou ve špatném stavu?

1581
7.7.15 09:49

Prosím o radu - zahrada

Ahoj holky,

obracím se především na zkušené zahrádkářky. Koupili jsme si starý barák se zahradou v celkem špatném stavu. Respektive byla to buš. Byl tam jeden „záhon“ který jsem totálně rýčem vytrhala, nechala jsem tam jen stromky a křovíčka a kolem toho jsem to hráběmi uhrabala, ale v zemině je šíleně moc kořínků a půda je hrozně suchá a prašná - takže dotaz číslo jedna - co teď? Koupila jsem mulčovací kůru a textilii - můžu do takové půdy ještě něco sadit a mulčovat? Nebo tam mám nasypat novou zeminu? Nebo mohutně zavlažit a pak mulčovat a sázet? Vůbec si nevím rady. Jsem holka z paneláku, takže o zahrádkaření nemám vůbec páru :D

Další můj dotaz je ohledně thújí - původně majitelé měli altán a za ním vysazený živý plot, altán jsme shodili a thúje byli úplně prorostlé břečťanem a na straně, kterou se opíraly o altán, jsou úplně vyřízené. V podstatě to jsou holé větve. Vypadá to, že tam uschly a celkově jsou v hrozném stavu. Je lepší je posekat nebo se časem zotaví?

Dotaz číslo tři je na tvorbu nového záhonu. Chtěla bych si vytvořit bylinkový a zeleninový záhon v rohu zahrady, jak doporučujete začít? Trávu vysekat a nasypat zeminu? Dát laťky na procházení mezi druhy? Připadám si Neználek, ale tak…od toho tady ty fóra jsou, že jo?! :D :andel:

Hledala jsem všude možně na netu, ale nikde jsem nenašla info o tom, zda zastíněné tůje mají možnost se ještě vzpamatovat a to samé o takovém stavu záhonu jsem nic nenašla. Proto snažně prosím o vaše rady.

Předem moc děkuji :mavam: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanka1
7.7.15 10:19

V tvem pripade bych si zaplatila odbornika, aby ti zahradu zkouknul a poradil co a jak, pripadne dal i nejaky plan, co kde osadit a zasadit a ceho se zbavit.
Proste zahradnika. Takhle se akorat sedres a vysledek bude nijaky.

• Citovat
  • Upravit
2889
7.7.15 10:50

Souhlas s @Hanka1. My si zahradnici zaplatili a dost se to myslím vyplatilo. Ušetřila mi myslím dost pokusů a omylů. Vyptala se, co chceme, jak budeme zahradu používat, kolik tomu chceme věnovat času a navrhla, co s tím. Něco jsem nakonec udělala trochu jinak, ale za ty základní rady jsem fakt ráda. Poradila, co s trávníkem, co na naší zahradě poroste a tak. Jasně, můžu se koukat v okolí a ptát se, jak se co jmenuje, ale to by byla práce snad na roky :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
7.7.15 12:44

Záleží, co chceš vybudovat. zas aby za zahradníka nedala balík a přitom chtěl zahradu jen na pár bylinek.
tůje rostou relativně rychle, staré bych zlikvidovala a vysázela nové. staré stejnak reznou, opadávají a jsou nehezké. takle dobité jen tak snadno nezresuscituješ.
záhon- chceš klasický nebo nějaký vyvýšený? Jak velký, my dělali ohrádku, naházeli do toho částečně zetlelý komplost a frčí tam jak zelenina, tak bylinky.
co si představuješ po tím NĚCO - můžu do té zeminy něco zasadit? představuješ si trvalky, bylinky, zeleninu, keříky nebo co? NĚCO tam určitě přežije. jde o to, jestli by to odpovídal tvým představám.
nejprve si udenoť, co od té zahrady očekáváš - chceš mít pěknou, útulnou zhradu načančaný anglický trávním nebo chceš pěstovat zeleninu, kompostovat. Kolik do toho chceš investovat jak finančně, tak času, sil… Jak tam chceš trávit čas - odpočinek, aktivnně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
7.7.15 12:56
  • Thuje schnou pokud nemají světlo, většinou zaschne ta zastíněnná část. Zkusit to omladit řezem, ale raději až na podzim a nebo na jaře kdy bude více vlhko.

Samozřejmě odstranit příčinu stínu.
- Na záhon je nejlepší to přikrýt kartonem, nechat pár týdnů, tímto se odstraní vegetace a jdeš to pak snáze porýt. Lze vytvořit i nadzemní záhony, ten kdo nechce rýt, případně vytvořit z kamení či prken pyramidu na jejíchž jednotlivých patrech se budou bylinky pěstovat.
- S tím obnovením starého záhonu asi to samé, lze přidat zahradnický substrát, piliny, písek atd. vždy záleží na původním složení půdy a co tam chce člověk pěstovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí