Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Když jsem byla já malá, snědla jsem kuličku. Doktorka nám tehdá poradila kysané zelí, jedla jsem ho a cca za 2 dny jsem kuličku vykakala. Bylo mi asi 5 let.
Asi bych na pohotovost nejezdila, ale zavolej si tam, oni ti poradí třeba něco ještě lepšího. Ale budeš pak muset kontrolovat hovínka, zda se kuličky dostaly ven.
@martina.se píše:
@Tajaa ne, nejela bych nikam - jsou malé, to projde.. jak je fakt snědl, tak bych počkala a sledovala..
Jo, a počítala. Což je u počítadla zase docela výhoda, protože asi víš, kolik jich chybí
Nezlehčuju to, ale tohle bude dobrý, projdou i větší předměty. Mimochodem, už jsem to v některé diskusi na podobné téma psala, lékaři říkají, že většinu věcí, které děti snědí, rodiče zaregistrují až v plínce, nebo si jich nevšimnou vůbec.
@Etcetera78 píše:
@želvička28 moje dítě jednou snědlo malé placaté baterky a ve špitále z toho teda bylo dost halo
Ale dřevěné kuličky z počitadla jsou opravdu nic proti ničemu. Jsme se učili, že do velikosti pětikoruny není potřeba řešit (pokud to není magnet, baterie, ostré atd)
No baterka je prý sakra nebezpečná… Tady cituji ten článek maminky (už tak je to dlouhé, tak tam není začátek):
Poslali je oba na rentgen, prvni sel na radu Filipek a ejhle baterka na snimku, boze, hlavou se mi honili ruzne myslenky, ale doktor rekl, ze je to uz ve strevech a vypada to, ze to vykadi…vratili jsme se na detsky a tam doktorka obvolavala ruzny doktory a nemocnice a nikdo nedokazal rict, co s tim, nikdo ho nechtel ani prijmout, tak nas nechali v nemocnici u nas, hned na tom prijmu jsem ji rekla, at mu da projimadlo at se to urychly, rekla mi, ze ne…v noci jsem nemohla zabrat, nedalo mi to a hledala jsem opat na netu, clanky typu, ze po spolknuti baterie po 4dnech holka umrela, me vydesili natolik, ze jsem si nadavala jaka jsem strasna matka, ze jsem vubec dovolila, aby se tohle stalo, no proste hruza…rano vizita, prosim znovu o projimadlo, NE! Dojde pouze ke zmekceni stolice, ne o vyvolani…nakonec jsem si vyprosila aspon cipek, dame cipek, Filipek samozrejme hned kadil, takze celej cipek venku, prosim o druhy ale NE! Nenecham se odbit a jdu rovnou za doktorkou, ze cipek hned vykakal, ze chci druhy, dostali jsme ho…dalsi kakani a baterka nikde…bezmoc, strach…nepreju to nikomu, predstava, ze se mu nekde ve streve placati baterka, z ktere se uvolnuji naky sra.ky a muzou mu zpusobit vazny problemy me zabiji…kontrolni rentgen, modlim se, aby se aspon hnula, vysldek? Stale je na stejnem miste, opet plac, nadavky, panika…cekam na ortel…prijde opet jinej doktor a rekne mi, ze baterka je na stejnem miste, ale ze se spojil s jinou nemocnici a zatim to resit nebudou, pockaj do pondelka, kdyz nevyjde, prevezou nas do Ol a odoperujou mu ji…to snad nemysli vazne, ze chce cekat do pondelka, na co? Az bude pozde? nic mu nedaj, dam mu sama, volam chlapovi, at doveze zeli a davam Fildovi pit stavu, po te se zarucene pose.re…Noc opet strasna, ne-li horsi nez ta prvni, rano pisu dalsi seznam, svestkovej kompot, pijem vodu, cpu mu svestky a cekam, musi to prijit a verim, ze bude poklad i s baterkou…po obede nas cekal dalsi rentgen, to uz jsem byla pripravena, ze pokud se to nehlo, ze volam do Motola a chci to resit hned…cekame na zadanku…slysim jak tlaci, nespecham a nabadam ho, at zatlaci poradne ne ja to nepreziju, pokud tam zase nebude…opatrne rozdelam plinu a uz tam koukam, okem nic nevidim, beru spachli a milimetr po milimetru se staram v ho.nech, aby mi opravdu nic neuteklo…aaaa…na neco narazim, zkoumam bliz a ono to asi slupka z tech svestek, nestracim nadeji a prohlizim zbytek…cink…ze by? Snazim se to dostat z obalu hov.inek a vidim stribrny…v jedne ruce pos.anou plinu v druhe pos.anou spachli rozrazim dvere a pres celou chodbu rvu na sestru je tam…
Kolik mu je? Sní Ti kysané zelí? A vodu ze švestkového kompotu? Projde to, jen Ty si budeš pár dní hrát na koprologa ![]()
Syn ve 2 letech spolkl 2,– Kč
Na pohotovosti udělal doktor rentgen, jestli se někde nesekla a jestli je v žaludku. V žaludku byla.
Druhý den opět rentgen, jestli se v žaludku nesekla a jde ven. Už byla ve střevech.
No a pak bylo 5 dní kakání na nočník a já se v tom přehrabovala, jestli už je venku
Pátý den tam byla. Žádnou speciální stravu mít nemusel.
Takže vyjdou sami.Ale pro klid duše klidně na pohotovost dojeď, ale kuličky jsou kulaté, tak se budou ve střevech dobře kutálet ven ![]()
@želvička28 Že jsou baterky nebezpečné, asi víme všechny. Tady se řeší kuličky, tak zbytečně nestraš. Navíc bych vsadila boty, že se ty kuličky najdou za pár dní někde zakutálené. Kamarádka takhle hledala nějaké prášky, nikde je nenašla, tak usoudila, že je sežral pes (bylo jich nějak víc a našla nějaké v pelechu). Vzhledem k tomu, že by ho to mohlo zabít, letěla na veterinu, na pohotovost, takže i slušně zaplatila. Za pár dní se prášky našly. Byly přesně tam, kde hledala předtím. ![]()
Příspěvek upraven 07.12.15 v 15:22
@želvička28 píše:
Já vím… Píšu to jako příklad, že ani s baterkami nic neřešili, natož s dřevěnými kuličkami - nechápu, proč se čertíš???
to je jen čertí smajlík
srovnávat baterky a dřevěné kuličky je celkem úlet. Mmchdm, kdyby ve špitálu neřešili baterku, ta si budu myslet, že jsou opravdu cvoci ![]()
@Gina108 píše:
@Etcetera78 proč vadí kov?
Jestli nemyslela magnetické, tam by byl velký průser..
@roksy25 píše:
Jestli nemyslela magnetické, tam by byl velký průser..
jo, magnet je průser a kov bych zkonzultovala. U jedné kuličky asi ne, ale jestli jich bylo víc, zavolala bych do nemocnice a zeptala se, jestli to může něco způsobit, nebo jestli mám vyčkávat. Já třeba netuším, z jakého konkrétního kovu se vyrábí případné kuličky do počitadel, takže bych se radši poradila. Teda pochybuju, že by sestra v nemocnici měla přehled o složení kovových kuliček v počitadle ![]()
@želvička28 ta matka mi prijde mírně vyschyzovana-v nemocnici je, ale na internetu jsou lepsi doktoři, tak hledá info tam ;-0 Narazí na zaručenou zprávu, ze dite umřelo na baterku(bych se nedivila, kdyby to byl hoax) a dal jsem to uz nemela sílu číst…
@martina.se píše:
to je jen čertí smajlíksrovnávat baterky a dřevěné kuličky je celkem úlet. Mmchdm, kdyby ve špitálu neřešili baterku, ta si budu myslet, že jsou opravdu cvoci
Proboha já to ale nesrovnávám - píšu to právě proto, že nemusí plašit, že s tím pravděpodobně stejně nikdo nic dělat nebude. Jen se to bude muset hlídat, aby vyšly ven. Ach jo - tady opravdu každý vše převrátí k obrazu svému a hlavně k tomu, aby si mohl rýpnout. A ten příběh s baterkama jsem zrovna nedávno četla, tak se mi to teď vybavilo a pekvapilo mě, že v tomto případě se také jen čekalo a nic nedělo. V žádném případě nechci strašit s kuličkama ![]()
@Rakosnicek1983 píše:
@želvička28 ta matka mi prijde mírně vyschyzovana-v nemocnici je, ale na internetu jsou lepsi doktoři, tak hledá info tam ;-0 Narazí na zaručenou zprávu, ze dite umřelo na baterku(bych se nedivila, kdyby to byl hoax) a dal jsem to uz nemela sílu číst…
Hoax to nebyl - psala to na fcb v jedné skupince, přidala i fotku z nemocnice a jako promiň, já v dnešní době bohužel také nemám stoprocentní důvěru v doktory a nemocnice. Naprosto chápu, že byla „vyschyzovana“ jak ty píšeš ![]()
@želvička28 chápu, že byla matka vyděšená, s těma baterkama to žádná legrace není. Ale je fakt, že když už byla baterka ve střevech, tak nejrozumnější bylo opravdu čekat - mně bylo vysvětleno, že ve střevech se obalí hovínkama a ty zabraňují uvolňování jedovatých látek. Jen kdyby dlouho uvízla na jednom místě, mohlo by to být nebezpečné. proto ty kontrolní rtg. Téhle mamince asi nic nevysvětlili, takže plně chápu, že byla zoufalá a připadalo jí hrozné, že doktoři nic nedělají
@Etcetera78 píše:
@želvička28 chápu, že byla matka vyděšená, s těma baterkama to žádná legrace není. Ale je fakt, že když už byla baterka ve střevech, tak nejrozumnější bylo opravdu čekat - mně bylo vysvětleno, že ve střevech se obalí hovínkama a ty zabraňují uvolňování jedovatých látek. Jen kdyby dlouho uvízla na jednom místě, mohlo by to být nebezpečné. proto ty kontrolní rtg. Téhle mamince asi nic nevysvětlili, takže plně chápu, že byla zoufalá a připadalo jí hrozné, že doktoři nic nedělají
No vidíte, to jsem také nevvěděla… Ano, vypadá to, že jí nikdo nic nevysvětlil (to se bohužel také často stává, že pacienti nejsou informováni, vím od sebe i z okolí
)