Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím vás o váš názor. Syn je od malinka hodně vztekací a výbušné dítě. Je také dost tvrdohlavý. Poslední dobou má problém i s jídlem. Např. jeho oblíbené jídlo, když si „tucne“ nejí. atd. Dnes měli ve školce špagety. Prý ho paní učitělka upozornila ať jí lžící, párkrát špagety strčil lžící do pusy, ale pak pokračovat a špagety do pusy strkal zase rukou, když ho napomenula nekolikrát, začal se vztekat. Tak mu jídlo sebrala a posadila ho na „tuc“ židličku. Kydž jsem přišla a ona mi to říkala, v zadu jsem u stolu viděla holčičku, která klidně seděla a jedla si špagety rukou, lžíci absolutně nezapojovala. Tak jsem jí to řekla, jestli vidí co dělá holčička, a můj syn sedí kvuli tomu na „tuc“ židličce. A ona na to, že si holčička dá občas i lžící do pusy. Což jsem neviděla za tu celou dobu. A učitelka na to jen řekla holčičce: vždyť jsme si říkal, abys jedla lžící. Můj nazor na to je, že je holčička klidná a neupoutává na sebe pozornost, jako můj syn.
Špagety jíst lžící bych teda taky nezvládla. Ty se snad odjakživa jí vidličkou. Co je to učí?
Chování učitelky je pro mne absolutne nepřípustné, sebrat jídlo a vyhnat od stolu malé dítě ve skolce jen proto že nejí přiborem špagety?! Špagety se přiborem ji špatně i mnohem starším dětem.
Nechápu, co je předmětem stížnosti - chování syna nebo učitelky?
Mmch. dávat dětem ve školce špagety a nechat je to jíst lžící je na pěst učitelkám ![]()
Tříleté děti se vztékají, snad všechny, moje příšerně. Ale to by měly učitelky zvládnout.
Kluka je potřeba srovnat a s učitelkou si v klidu promluvit.
Mě by se nelíbila koncepce „truc židličky“. Dítě si má nést zodpovědnost a důsledky svého chování, ale nemělo by být ostrakizováno si ponižováno posíláním na hambu a podobně. Nicméně prostě stolování má svá pravidla a pokud je dítě nerespektuje (což může být jeho volba), tak ať nejí. Doma to provozuji stejně, pokud mají děti jiný názor na společenské konvence.
Myslím, ze základ je to slovo klidně. Pokud tvůj syn vyvadel jak divy, tak se nediv. Mamka taky učí ve školce a někdy je to fakt o nervy. Navíc jeden vztekloun dokáže strhnout šest jinak hodných dětí, pokud ho neoddelis včas
Ano -holčička umí ve školce fungovat tak, že nemá konflikty- Je tedy zcela zbytečné se s ní zabývat.
to co potřebujete řešit je že jste nepomohli svému synovy, aby se naučil zvládat svůj termperament a už s tím narážíte a budete narážet dál, zejména pokud vás bude zajímat všechno okolo a čí je to vina, než výchova vlastních dětí.
Teď se to ještě dá zvládnout vcelku dobře, ačkoliv ideální by bylo, aby se naučil se svými emocemi, pravidly a hranicemi pracovat před nástupem do školky.
Čím déle ho v tom necháte plácat, protože je to přece dítě a přece je takový a co já s tím nadělám, tím horší problémy z toho bude mít, tím zafixovanější ty vzorce chování bude mít a tím náročněnjší bude případná změna, až konečně naznáte, že takhle to fakt dál nejde.
Proto je rozhodně jednodušší začít co nejdřív.
Pro začátek
https://blog.linkabezpeci.cz/…jeho-rodicu/
https://blog.linkabezpeci.cz/…ekle-batole/
https://blog.linkabezpeci.cz/…u-potrebuje/
šikovná je i knížka
http://www.knihcentrum.cz/…van/d-96688/?…
v případě, že by jen doplnění interakcí nestačilo na to, abyste zvládli proměnit nefunční výchovné vzroce v nějaké efektivní, tak na to je pak výborný vieotréning interakcí
http://www.spin-vti.cz/…-vti-trenera
Když to čtu a představím si dceru jak jí špagety lžící asi by také jedla rukama. To bych neuměla ani já. A měřit dvojím metrem? Myslím, že učitelka je na pěst. Jen tak se dětí nezastávám, ale tohle mi přijde přes čáru.
Jejda…a mamince jsou take tri roky, ze situaci resila ukazovanim prstikem a „ale ona to taky dela“? ![]()
Jinak mě tak napadá, že ve škole nám špagety lámali, takže se to nedalo vůbec namotávat vidličkou, ale pouze jíst lžící.
Nicméně bych se zaměřila na hledání řšešení než obvińování a hledání viníků, případně které dítě bylo v dané situaci horší. Takže pokud to dítěti nešlo jíst lžící, proč není vedeno říct si o vidličku nebo o nějakou pomoc (např nakrájet dlouhé špagety, aby se tou lžící jíst daly)? Jedení rukama prostě vhodné není a chápu, že pí. učitelka s tím nesouhlasila.
@nelamh píše:
Jejda…a mamince jsou take tri roky, ze situaci resila ukazovanim prstikem a „ale ona to taky dela“?
Pokud u toho dostal následně histerák, tak prostě šel tam, kde u jídla neruší a případně neohrožuje ostatní. Ale zvládnutí pomocí „tuc“ židle a dvojitý přístup by se mi teda nelíbily. A to mám dítě, co občas musí ze třídy komplet.
@carsa Protože je tam spousta dětí, co umí jíst jen tou lžící a dneska kolikrát při nástupu ani to, tak se špagety ve školkách podávají často nakrájené. No a ty pidi kousky v omáčce se vidličkou jíst nedají.
@Svistice píše:
Takže pokud to dítěti nešlo jíst lžící, proč není vedeno říct si o vidličku nebo o nějakou pomoc (např nakrájet dlouhé špagety, aby se tou lžící jíst daly)? Jedení rukama prostě vhodné není a chápu, že pí. učitelka s tím nesouhlasila.
A proč to nenapadne samotnou paní učitelku, když vidí, že to dítě jí rukou ![]()
@nelamh píše:
Jejda…a mamince jsou take tri roky, ze situaci resila ukazovanim prstikem a „ale ona to taky dela“?