V 5 letech brýle s 1 dioptrií

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
18.10.17 19:10

5-letá a brýle s 1 dioptrií?

Hezký večer,

zajímalo by mne, kdo máte zkušenosti u svých dětí… Před několika měsíci měla malá zánět spojivek a prasklou žilku v oku, byli jsme na očním a tam paní doktorka úplně náhodou zaznamenala, že malá vidí hůře na jedno očko - předposlední řádek. Zkoušela sklíčka, zda by to bylo lepší, což teda malá buď nedokázala říci, nebo to zkrátka lepší nebylo. Teď jsme šli na kontrolu znovu a opět, na jedno očko ten spodní řádek nepřečte, to písmenko E jí prý připadá jako černý flek. :) Když dala paní doktorka sklíčka, tak dcera tvrdí, že to lepší není. :nevim: Nicméně nám napsala brýle, na to jedno oko 1 dioptrii, plus máme to zdravé očko na 2 hodiny denně zalepovat. Teď ale moje otázka: Proč se 5-letému dítěti, které nechodí do školy a na zrak si vůbec nestěžuje, předepisují brýle s jednou dioptrií na jedno oko? A ještě k tomu napořád a nejen třeba na televizi, tabuli pak ve škole apod.? To zalepování očka chápu, že to horší se má snažit, ale na tohle, vlastně na tu podstatu jsem se jaksi zapomněla zeptat. V mém okolí, když dostali takto malé děti brýle, měli vždy dioptrie třeba 4 a na obou očkách.
Díky za zkušenosti :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15413
18.10.17 19:14

Brýle se dávají proto, aby se předešlo tupozrakosti. Pokud dítě vidí na jedno oko hůř, tak mozek ho jakoby vypojí ze svého vnímání a vlastně ho přestane používat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.17 19:31

Oční lékař ví co dělá, zkuste mu věřit. Pokud by neměla brýle, zrak by se jí průběžně zhoršoval. „Buďte rádi“ za jednu dioptrii, moje dcera začínala na třech, a to si také vůbec nestěžovala, že špatně vidí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.10.17 19:34

Jestli to tedy chápu správně, vlastně vůbec nejde o počet dioptrií, ale o to, že to jedno oko je horší než druhé?
Pak ale tedy nechápu, proč ani po nasazení těch sklíček to neviděla lépe. :think: I když věřit v tomto 5-letému dítěti asi taky není úplně OK. :nevim:
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.10.17 19:40

Naše dcerka má momentálně cca půl dioptrie, ale i astigmatismus. Někdy vidí/a přečte vše, jindy nepřečte písmena ani v půlce tabule. Ale já mám také období, kdy vidím lépe a kdy hůře.
Dcerka začínala na dioptriích okolo necelé jedné dioptrie, poté měla vyšší, pak se zase snižovalo, 2 roky brýle nenosila a nyní viz. výše.
Měla i tupozrakost. Ono to souvisí jedno s druhým. Laicky řečeno díky šilhání měla oči unavené a díky unaveným očím se zhoršovalo šilhání.

Buďte ráda, že se to podchytilo včas. Třeba později brýle potřebovat nebude.

• Citovat
  • Upravit
23966
18.10.17 19:58

Já dostala brýle taky v pěti letech. A to, že je špatné jen jedno oko je normální. To druhé za něj koukala celou dobu. Brýle má čím dál více malých dětí, protože se na to lékaři začali zaměřovat. Dřív se to řešilo až když mělo dítě problémy ve škole.
Buďte rádi, že na to doktorka přišla takhle brzo a řeší to.
Dítě si nebude stěžovat, že špatně vidí, protože mu to nepřijde divné. Je to pro něj normální situace.

edit. v rodině máme brýle všichni. A nikdo nemá na obě oči stejně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.17 20:20

@Netopirek
No to je přesně ono, vždycky jsem si myslela, že se dávají brýle, až když je třeba vidět na tabuli, že to prostě není jinak potřeba. :nevim: Ale asi tam má opravdu i vliv to, že to jedno očko je horší…

• Citovat
  • Upravit
26853
18.10.17 20:37

Bryle a okluzor nepodcenujte. Syn v 5 letech dostal taky 1 dioptrii + okluzor na 2 hodiny denne. Ted v 11 letech vidi tim slabsim okem paradoxne lepe nez tim puvodne zdravym. A bryle uz ma jen prilezitostne (aktualne 0,25 dioptrie). Ale uz v tech 5 letech Dr. odhadovala, ze se to zlepsi a casem bryle uplne odlozi. Vyslo to :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
18.10.17 21:17
@Anonymní píše:
@Netopirek
No to je přesně ono, vždycky jsem si myslela, že se dávají brýle, až když je třeba vidět na tabuli, že to prostě není jinak potřeba. :nevim: Ale asi tam má opravdu i vliv to, že to jedno očko je horší…

tím, že by jí brýle nedala. By se koukala jen přes to zdravé oko a to jedno by se zhoršovalo. Takže by pak měla rozdíl mezi očima klidně i několik dioptrií. Já měla třeba čtyři. Teď už je to jen jedna a půl ;)
Brýle se nedávají pro nic za nic. Kdyby ty dioptrie nepotřebovala, tak jí i z nošení hodně bolí oči, hlava a nenosila by je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.17 21:44
@Netopirek píše:
tím, že by jí brýle nedala. By se koukala jen přes to zdravé oko a to jedno by se zhoršovalo. Takže by pak měla rozdíl mezi očima klidně i několik dioptrií. Já měla třeba čtyři. Teď už je to jen jedna a půl ;)
Brýle se nedávají pro nic za nic. Kdyby ty dioptrie nepotřebovala, tak jí i z nošení hodně bolí oči, hlava a nenosila by je

Tak to ještě uvidíme, až je koupíme, jak je bude snášet. Jsem zvědavá… Díky ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.10.17 21:51

@Netopirek
Ještě mi prosím tě řekni, asi se v tom vyznáš, u nás nikdo brýle na dálku nikdy neměl, je normální, že jí to u té oční po přiložení sklíčka nepřišlo lepší? Že by už z toho byla zmatená? On je tam asi malinký rozdíl v té jedné dioptrii, že? :think:
Teď jsem našla, že tam má psaný i ten astigmatismus, jak tu někdo psal…

• Citovat
  • Upravit
23966
18.10.17 22:15
@Anonymní píše:
@Netopirek
Ještě mi prosím tě řekni, asi se v tom vyznáš, u nás nikdo brýle na dálku nikdy neměl, je normální, že jí to u té oční po přiložení sklíčka nepřišlo lepší? Že by už z toho byla zmatená? On je tam asi malinký rozdíl v té jedné dioptrii, že? :think:
Teď jsem našla, že tam má psaný i ten astigmatismus, jak tu někdo psal…

astigmatismus je, že má i problém na blízko. Ta jedna dioptrie je na zaostření, měla by vidět rozdíl. Ale kdo ví u tak malého dítěte. Měřila jí oči i přístrojem? Nebo jen pomocí sklíček a toho co řekla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí