Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, máme 3,5 letého kluka a je problém ho zabavit na celý den na 14.hodin. Celý den jenom vymýšlí to nechce a to se mu nelíbí, to ho zas nebaví..už vážně nevím jak ho zabavit. Pořád mi stojí za zadkem a celý den mraští až je to fakt napalici.
Co s takovým dítětem, už nevím s čím si s nim hrát když ho nebaví kreslit, nebaví si stavět kostky..prostě nic. A když jo, tak si hraje 10minut a já musím být u toho a dívat se na něj, ne si s ním hrát, to nechce, on si hraje sám, a já se smím jen dívat.
Do školky chodí přes týden, ale jen od 8-11.víc tam nezvládá. O víkendech je na mě těch 14.hodin s ním vydržet. Kdyby alespoň nebyl tak ufňukaný.
Jak trávíte dny s dětmi? Bydlíme na vesnici a kamarádky tady nemám. Jen zvířata a zahradu. V létě to bylo lepší, více možností venku, ale jak se blíží zima.. ![]()
I v zimě a na podzim se dá chodit ven, můžete teď jezdit na kole, pouštět draka, shrabovat listí, když prsi, tak navléct gumáky s skákat do kaluži, v zimě potom sáňky, nebo stavět sněhuláka. Když vyrazíte ven aspoň dvakrát denně, tak se dítko únavi a potom tolik nepotřebuje pozornost.
Příspěvek upraven 15.10.17 v 07:42
Tak pořád můžete trávit hodně času venku, chodit na výlety, na hřiby, co plavání? Ve vode se hodne unavi…
Jsme venku za každého počasí. Když je hezky, tak klidně celý den, když je hůř tak dopoledne tak 1,5 odpoledne 3. Jednou týdně chodíme na cvičení rodičů s dětmi, děti zapojuji do vaření, pečeni, úklidu, tvoříme…
Píšeš stavět kostky… To je pro prťata, co Duplo, puzzle, modelína
Chodit vrn. I kdyz je zima. Proste teple obleci.
Vesnice je na zimu spatna - my ve meste treba jeli busem nakoupit, nebo do knihovny nebo tak.
Doma zapojit do domacich praci - luxovat, utirat pribory, michat, krajet brambory…cokoliv.
Vymyslet „tvurci“ cinnosti -vim ze je to vzdy na chvili, holt stridat.
@LLenule111 a co ho zapojit do úklidu, vaření, péči o dům a zvířata? To mas hned par hodin denně…jinak ven můžete přeci i v zimě…
Jinak byt o vikendu cely den doma mebo pred barakem je spatne. Vyrazte na vylet. V tomhle veku se da vymyslet cokoliv. Hned dopoledne. Cast vam zabere cesta, cast nejaky obed a den rychleji utece. Placat se doma kdyz tam jste cely tyden je zbytecne.
@LLenule111 Chápu, mám podobný exemplář. Jak radí holky, být co nejvíc venku, doma zapojit. My těď obrážíme akce typu drakiáda, houby, výlety za babího léta. Zimy se taky trochu obávám (tam to jistí divadlo, kino, bazén, vnitřní herna- holt bez auta se neobejdeme), v létě jsme o víkendech pořád někde.
Nám teda výrazně pomohl sourozenec s malým věkovým rozdílem. Takže odpadlo alespoň to koukání na to, jak si hraje. K tomu mu stačilo mimino na dece nebo sedící batole na pískovišti. A z holkou už si teď i vyhrajou.
Náš je teda ve školce rád, právě proto, že tam má tu společnost, po které tak prahne.
A já osobně se docela těším, až bude moct chodit na návštěvy ke kamarádům ze školky/školy nebo kamarádi naopak k nám.
Při vaření ho nezapojuji, bojím se aby se opálil, jen s pečením mi pomáha např. válení těsta, natírání vajíčkem, ale to není pořád. Kostky ho ještě nedávno bavaly, teď už ani to ne..jsou to takové ty obrázkové kostky od 3 let. Ven chodíme denně třeba jezdit na kole, ale u všeho jen mrčí a slyším že ho to nebaví. Plastelína? ta u nás úplně propadla. Ještě co tak ujde je malování křídami na tabuli, ale u toho taky vydrží jen pár minut.Na výlety moc nejezdíme, všude jen mraští a dělá scény, kolikrát si říkám že jsme vůbec někde jeli..
@LLenule111 Jinak našeho kluk baví lego, dlouho vláčkodráha (poslední půl rok ale spíš leží v bedně), začali ho bavit takové ty sešity s úkoly pro předškoláky a vybarvování (taky tak poslední půl až třičtvrtě rok), hraní si s auty (k tomu si postaví z lega nebo kostek garáž apod. Pak si hraje na něco (policajt, hasič, obchod), ale tam už je interakce další osoby víc než nutná. Stejně tak společenské hry.
Už teda pochopil, že pokud máme nějakou práci v domácnosti, tak nás tolik neotravuje. Ale jakmile zmerčí, že „nemáme co na práci“, tak je jak osina v zadku. Na větu „Pojď si se mnou hrát. Já si nechci hrát sám“ jsem už alergická. ![]()
@LLenule111 Hele, už rok a půl staré dítě můžeš mít na židlu u linky a může házet nakrájené věci do hrnce, míchat, podávat, nosit suroviny (pokud jsou pro něj dostupné), solit/okořenit maso. Pokud si sáhne na horký hrnec, zas tak moc se nestane. Alespoň si bude pamatovat a bude opatrnější.
tříletý s klidem zvládne nakrájet třeba brambory na kostky (jen to trvá dýl a kostky nejsou zrovna podle normy).
@LLenule111 lítáme venku pořád, i když prší - les, louže jsou super. Doma pomáhají se vším možným, kopali se mnou brambory, včera jsme česali jablka. Hodně je baví kreslit, vláčkodráha a lego. Na podzim je spousta akcí - lampiony, drakiády, u nás i různé pohádkové a strašidelné stezky. Jinak jezdíme hodně na kole, koloběžce.
Mám děti dvě, 3,5 a 6,5. Taky občas mrmlají, že je něco nebaví, neřeším. Ale je fakt, že se každou neděli už těším do práce.
@LLenule111 jezdíme na výlety, syn ujde 15 km po horách, jezdíme na kole, doma si syn hraje sám - staví koleje, kreslí, krámuje, hraje s kostkami, pexeso, karty… Rozhodně jsem mu nikdy neasistovala u her, na to fakt nemám čas.
A ve školce by měl být minimálně do oběda, je už velký dost. Jak dlouho mu chceš stát za zadkem ![]()