Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. Nas syn (4 roky a pul)chodi jiz 2. rokem do skolky. Je trosku aktivnejsi ditko, nekdy si postava hlavu. Ale to snad kazde dite. Posledni dobou - cca tyden, vstava rano s tim, ze nechce do skolky. Vcera u nas byla babicka s dedou a hrali jsme.si, ze on je ucitelka a my deti. Zpivali jsme, on nas chvalil a at si zatleskame. Najednou se. zvedl a rika, Vojto *mysleno na dedu, predstavoval chlapecka ze skolky) ty netleskas, seber se a jdi za dvere uz te nechci nikdy videt. Ptala jsem se ho, kde to vzal a on na to, ze mu to rika ucitelka. Ze ho posle za dvere, kde sam sedi na lavicce. Nezda se mi to jako normalni postup u 4leteho ditete. Dneska rano se mi rozplakal, ze tam nejde. Potom, co jsem se ho zeptala, zda chce jinam do skolky, rekl ano a uklidnil se. Tak ja nevim, co si pod tim predtavit. Sam by i tohle. nevymyslel. Doma tohle opravdu nepraktikujeme.
Premyslime opravdu o prelozeni jinam. Bojim se, ze kdybych to resila, budou se mi mstit. ![]()
Nemyslím si, že se budou mstít, normálně bych to šla řešit.
@xnops Ale vubec, v jine skolce se objevi neco jineho. Normalne to res nejdrive s prislusnou ucitelkou, kdyby to nezabralo, tak s pani reditelkou. Chtela bych vedet, jak maji nad tim ditetem zajisteny dozor.
Opravdu to řeš a hned teď, dokud je to v počátku. Malý takhle plakal loni, byl to první rok, co byl ve školce. A že ho učitelka nutí jíst, dvakrát jsem to řešila ve školce s tím, že nechci aby ho k tomu nutila - jednalo se o jednu učitelku na zástup - ale bylo to pořád stejný, malý plakal že tam nechce, plakal ráno i večer, tak jsem zvedla telefon a zavolala jsem ředitelce a od té doby byl klid.
Určitě to res, klidně i písemne-oficialne dopis ředitelce. Já pracuji ve státním sektoru a všichni se bojí stížnosti a když už nějaká je, tak se to řeší a nezamete pod koberec. Kdyby nahodou vystrkovaly růžky a nechtěly záležitost řešit, zmiň se, že věc pozenes dal, klidně i na magistrát nebo radnici, nevím, kdo má vasi školku pod dozorem. Hodně štěstí a hlavu vzhůru. ![]()
Ahoj,
určitě se neboj si o tom ve školce promluvit, taky nemám ráda konfliktní situace (a kdo také má), takže chápu tvou nejistotu. Zkusila bych si promluvit rovnou s učitelkou, v klidu, bez afektu. Snad bude rozumná a komunikace někam povede.
Mě se třeba za netleskání také nelíbí vykázání za dveře (já bych si tedy netroufla vůbec dítě ve školce poslat za dveře, to by byl průšvih, kdyby se mu něco stalo). Školku mají děti většinou rádi a tak by bylo škoda, aby syn ní nějak trpěl a nebral ji jako chvilku s kamarády a kdy se tvoří a hraje.
Přeji ať se vše v klidu vyřeší a syn má zase radost ze školky.
![]()
A ta učitelka je jinak jaká, jak se chová k dětem a jak mluví s rodiči? Asi bych to s ní probrala a uvidíš, třeba ti řekne jinou verzi, asi nešlo o tleskání
když se to nespraví pak bych šla za ředitelkou, do jiné školky bych nešla jako první řešení. Můj je druhý rok ve školce a občas předvádí něco že se leknu, prý že to říkala učitelka, ale on to řekne prostě úplně jinak, dost si i vymýšlí
Do školky taky většinou nechce, ale když pro něj jdu odpoledne nechce se mu domů, s učitelkou si hezky hrají spolu, poslouchala jsem i chvíli za dveřmi než vejdu jak se k dětem chovají a jsou v pohodě. Zkusila bych se jí na to zeptat nejdříve.
Promluvila bych si s učitelkou, proč byl syn vykázán za dveře. Řekla bych jí, že říkal, že za netleskání, tak se ptáte k čemu tam došlo, že syn pláče a nechce chodit do školky. A uvidíte, co Vám řekne. Myslím si, že jen za netleskání to nebylo, mohl to syn špatně pochopit nebo to učitelka vyhodnotila nějak jinak. Ptala jste se syna proč netleskal, zda mu to nešlo nebo se mu nechtělo nebo jaký k tomu měl důvod?
Já bych řekla že to netleskání asi použil jen jako příklad při hře, že ve školce šlo o něco jiného, ale soudím podle mého
Třeba když se oblékají ven 20 dětí a syn začne skákat po skříňce a házet cizí věci po šatně, tak si umím představit že ho učitelka už oblečeného pošle na chodbičku jako za trest sedět na lavičce, ale mají otevřené dveře, prostě aby se tam nemotal a nezlobil než pomůžou ostatním. Doufám tedy že toto učitelce nedělá a zlobí jen mě
ale toto mě třeba napadlo. A to „už tě nikdy nechci vidět“ mohlo klidně být „běž už raději napřed na chodbu, ať nevidím jak zlobíš“. Samozřejmě může být i zlá učitelka, proto jsem se ptala jaká se zdá být učitelka jinak… a zajímalo by mě jak by na to reagovala. Já bych se trochu bála psát stížnosti a tak a pak by se ukázalo že to bylo jinak ![]()
@ibetula Naprosto souhlasím
Taky si myslím, aby za tím nebylo něco jiného, že to dítě špatně pochopilo a tak bych raději stížnosti nepsala a slušně si s učitelkou promluvila. Neutočila, ale ptala se a komunikovala. To je základ.
@xnops píše:
Ahoj maminky. Nas syn (4 roky a pul)chodi jiz 2. rokem do skolky. Je trosku aktivnejsi ditko, nekdy si postava hlavu. Ale to snad kazde dite. Posledni dobou - cca tyden, vstava rano s tim, ze nechce do skolky. Vcera u nas byla babicka s dedou a hrali jsme.si, ze on je ucitelka a my deti. Zpivali jsme, on nas chvalil a at si zatleskame. Najednou se. zvedl a rika, Vojto *mysleno na dedu, predstavoval chlapecka ze skolky) ty netleskas, seber se a jdi za dvere uz te nechci nikdy videt. Ptala jsem se ho, kde to vzal a on na to, ze mu to rika ucitelka. Ze ho posle za dvere, kde sam sedi na lavicce. Nezda se mi to jako normalni postup u 4leteho ditete. Dneska rano se mi rozplakal, ze tam nejde. Potom, co jsem se ho zeptala, zda chce jinam do skolky, rekl ano a uklidnil se. Tak ja nevim, co si pod tim predtavit. Sam by i tohle. nevymyslel. Doma tohle opravdu nepraktikujeme.
Premyslime opravdu o prelozeni jinam. Bojim se, ze kdybych to resila, budou se mi mstit.
Já bych to na tvém místě řešila. A kluka bych takovému psychickému týrání nedovolila vystavovat.
@chs.jasmin píše:
@ibetula Naprosto souhlasímTaky si myslím, aby za tím nebylo něco jiného, že to dítě špatně pochopilo a tak bych raději stížnosti nepsala a slušně si s učitelkou promluvila. Neutočila, ale ptala se a komunikovala. To je základ.
Může za tím být něco jiného, ale nemusí, jsou i případy týrání dětí ze strany učitelů.