Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer maminky,
ráda bych se zeptala, jak moc mluví vaše čerstvě 3leté děti? Zejména teda chlapci?
Umí třeba pojmenovat jakékoliv zvíře? - Kráva, žába, slon, slepice…
Jak jste uspěli, co se mluvy týče, na 3.leté preventivní prohlídce?
Děkuji za odpovědi ![]()
@Sněženka25 Je to strašně individuální. Můj syn mluvil ve třech letech v gramaticky správných souvětích, měl velikou slovní zásobu, uměl argumentovat. Na druhou stranu je mu teď přes čtyři roky a stále má plenu na noc. Kamarádky syn ve třech letech skoro nemluvil, ale byl neuvěřitelně šikovný a mrštný na hřišti.
Mladšímu byly v dubnu 3, ještě v květnu a červnu to bylo sotva pár slov, najednou přes prázdniny se rozmluvil a teď skládá jednoduché věty a až se divím, jakou má slovní zásobu, třeba u těch zvířat umí i žirafu, krokodýla a další. Dej mu čas ![]()
@Sněženka25 malymu jsou 3r a 1m a povida hodne. Obcas mota sklonovani, ale nic hrozneho. A rika treba oblibene detske kepuc (kecup) nebo misto ptacek rekne tapcek, gabr (bagr)
Do 2 let umel 6 slov, takze mi prislo vtipne na 18m, zda spojuje slova. Ale uderem 2.roku zacal povidat a pralticky hned skladat vety, to slo hodne rychle. Co se stykame s jinymi detmi, tak ty treba mluvily driv nez on, ale neni jim moc rozumet jeste ted, to bych rekla, ze je rychle dohnal a predehnal. Zvirata pojmenovava uz dlouho, ucim ho i jak dela a co nam to zvire dava.
Můj bude mít 4 roky a stále šíleně šišlá, takže mu skoro nikdo nerozumí. Slovní zásobu má dobrou, ale ta výslovnost je strašná.
@Sněženka25 syn 3 roky 4 měsíce. Používá aktuálně 60 výrazů. Kromě slov počítám i zvuky a citoslovce. Domluví se skvěle i ve školce. Učitelka je z něj hotová, jak je ukecaný. Na tříleté dostal pochvalu za spolupráci, ale řešíme to už od 2 let, protože to měl problémy s porozuměním, které už odezněly.
Starší syn ve 3 letech mluvil ve větách, časoval, skloňoval.
@Sněženka25 3r v srpnu. Mluví v souvětích, pojmenuje vše v okolí. Vypráví co, kde dělal, s čím si hrál. Neumí r, ř a občas mu ujede skloňování, ale opraví se.
Řeč a její vývoj je velmi individuální. Syn umí mluvit dobře. Řekne vše, co potřebuje v souvětích. Zvířata umí česky i anglicky. Umi počítat ani nevím do kolika nad 10 bez toho, aniž bych ho to učila. Abecedu, pojmenuje vše v knihách, co má. Řekne co chce, co nechce, co se mu líbí, co kde viděl a dělal, koho potkal, na co má chuť k jídlu. Po telefonu se prarodičů vyptává na různé věci a je schopen telefonovat dlouho. ALE vůbec nemaluje, na noc má plínu a kdyby mohl, ješte by se kojil. Už jsem to utnula na 2 letech a 4 měsících.
@sediza píše: Řeč a její vývoj je velmi individuální. Syn umí mluvit dobře. Řekne vše, co potřebuje v souvětích. Zvířata umí česky i anglicky. Umi počítat ani nevím do kolika nad 10 bez toho, aniž bych ho to učila. Abecedu, pojmenuje vše v knihách, co má. Řekne co chce, co nechce, co se mu líbí, co kde viděl a dělal, koho potkal, na co má chuť k jídlu. Po telefonu se prarodičů vyptává na různé věci a je schopen telefonovat dlouho. ALE vůbec nemaluje, na noc má plínu a kdyby mohl, ješte by se kojil. Už jsem to utnula na 2 letech a 4 měsících.
Jeste jsem zapomnela napsat, ze synovi budou 3 v prosinci.
Slovní zásobu má neuvěřitelnou, zvířata, barvy, počítá do 12, teď se hodně zajímá o písmenka. Na druhu stranu mluví šíleně, někdy mám s porozuměním problém i já. Taky je to kopýtko co se pohybu týče, neustále padá, oblékat se začal sám až v průběhu září, neumí se přikrýt, pastelky a nůžky jsou pro něj španělská vesnice.
Plen na den se zbavil ve dvou letech a devíti měsících, na noc o dva měsíce později a prakticky hned bez nehod. ![]()
@Sněženka25 píše:
Dobrý večer maminky,ráda bych se zeptala, jak moc mluví vaše čerstvě 3leté děti? Zejména teda chlapci?
Děkuji za odpovědi
Někteří kluci jsou línější a to se stalo i u nás, mluvil svou hantýrkou a vydržela jsem asi do 3,5 roku, když už jsem nevydržela a honila se po doktorech. Tak ještě skus vydržet a on se rozmluví. Na preventivní prohlídce bylo řečeno, že ještě má čas. Po mém zákroku mi pediatrička řekla, že jsem ho uspěchala. A částečně měla pravdu. Ale u každého dítěte je to jiné. ![]()
A jak u vás?
Synovi budou take v prosinci tri. Umi akorat ahoj a papa. Pak zvuky zvirat, snad vsech.. Nechce mluvit, vse mi ukaze neverbalne. Byli jsme na vysetreni na neurologii a na foniatrii, vse je ok. Proste se rozmluvi. Vse chape a kdyz umi rict dokonale Ahoj, tak jednou rekne i ostatni. Takze bych se tim nestresovala, tedy nic jineho mi nezbyva. Hodne doma zpivame, v pisnickach mu to jde, rika konce slov, texty si pamatuje.
@Sněženka25 píše:
Dobrý večer maminky,ráda bych se zeptala, jak moc mluví vaše čerstvě 3leté děti? Zejména teda chlapci?
Děkuji za odpovědi
Pokud je dr. rozumný, bude toto posuzovat s nadhledem
Máme sice holky, ale ta mladší (3,5roku) špatně mluví, když jsem jednou na nějaké návštěvě tvrdila dr, že dítko špatně mluví, zaměňuje písmenka. Chtěla jsem žádanku na logopedii.
Dr. se snažila si to ověřit a s dcerou pohovořit, ale neuspěla. Dcera se šprajcla a nevydala ani hlásku. Žádanku jsem dostala.
Na tříleté prohlídce ho doktorka změřila, zvážila, prohmatala, zeptala se, jestli vidí a slyší dobře a nashle. ![]()
Mne mluvil kluk od 2,5let ve slozitych vetach. Krome r a ř vyslovoval vsechny pismenka krasne ciste.Ted jsou mu 4 a r, ř neumi porad, ale mele jak kolovrat stale ![]()