Aspergerův syndrom u tříleťáka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4336
13.10.17 21:47

Aspergův syndrom u tříleťáka

Ahojky!
Je tu někdo, kdo má doma prcka okolo tří let s Aspergovým syndromem? Dá se vůbec toto u tak malého dítěte diagnostikovat? A jaké jsou projevy?
Díky za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
121
13.10.17 23:13

Mám zkušenost pouze z práce. Měli jsme žáčka s aspergerovým syndromem.

Diagnostikovat se to v tomto věku nedá. Tomuto chlapci ho diagnostikovali právě až v průběhu první třídy a vím, že diagnoza nebyla dlouho jasná. Můžou ale být příznaky - špatná hrubá i jemná motorika, hodně omezená potřeba fyzického kontaktu, nepřiměřeně hlasitá řeč s nesprávnou intonací, opakování jedné věty neustále dokola, výborná paměť a trvání na tom, co druhý řekl, chápání věcí doslovně… Je toho hodně a těch poruch autistického spektra je tolik a hodně se překrývají. Na druhou stranu, ani kdyby mělo dítě příznaky, nemusí to znamenat, že bude mít v budoucnu PAS. Děti se vyvíjejí a okolo tří let mají rády pevný řád, své zvyky a rituály, na kterých lpí, jsou lépe, či hůře motoricky zdatné… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6749
13.10.17 23:13

@pampalin ahoj :D já mám doma aspergera. Myslím ale, že diagnostikovat ti to můžou pokud už máš i nějaké zkušenosti ze školky a s jinými dospěláky. Ve třech letech si hrál samostatně, už uměl abecedu a četl spztky, kostky skládal podle tvarů a barev, dřív mluvil než ostatní, dodržoval svuj jakoby režim, nikdy se nechtěl ušpinit, nezničil ani nerozbil nějakou hračku, uklízel po sobě. Teď je mu sedm, má ve škole asistenta a docela to zvládá, pokud není zrovna přestávka nebo výlet, v pěti letech plynule četl, nechce jíst nic nezdravého a sladkého, nechce dostávat dárky ani k narozeninám. Ve školce by ti měli říct a doporučit návštěvu nějakého dětského psychologa ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
14.10.17 02:13

Mám dost netypického aspíka, ve třech letech nemluvil, takže se předpokládal autismus, na aspergra se to přediagnostikovalo až před zápisem do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
14.10.17 06:44

Holky, díky. Nejde o mé dítko, mám kamarádku a její chlapeček se nám zdá prostě trošku jiný než ostatní děti, tak zjišťuji, jaké máte zkušenosti a jak se děti právě ve věku 3 let buď s PAS nebo s Aspergovým syndromem projevují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
14.10.17 06:46

To slůvko „jiný“ není myšleno nijak zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
14.10.17 08:01

@pampalin tak ať se objedná..buď to potvrdí nebo vyloučí.
Aspik má s autismem základní rys a to je sociální interakce a představivost.
Pokudate dojem že s lidma nevychází, neumí si hrát a má problém se změnami tak by mohl mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
14.10.17 08:18

@Malike @Malike Tak tohle je přesný - problém se změnami, neumí si hrát a téměř vůbec nereaguje na jakýkoliv rádoby příkaz, i sama maminka mi včera řekla, že jí přijde, že neslyší. Slyší, ale nereaguje. Teď už asi víc jak 2 měsíce nejí, resp. pije jen ráno a večer mlíčko, ale klasické jídlo nee, buď jen olízne lžičku nebo si s jídlem hraje, ovoce a zeleninu také jen olízne a vyplivne. Jediné, co musí mít denně, jsou Tik-Tak, s těmi chodí všude, dá je do pusy a pak vyplivne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
14.10.17 09:46

@pampalin tak bohužel to je autistický rys.Tam by už měl jít na diagnostiku aby mohli se hnout dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
14.10.17 10:17

@Malike Co přesně je autistický rys - to, že „jakoby“ neslyší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
14.10.17 10:34
@pampalin píše:
@Malike Co přesně je autistický rys - to, že „jakoby“ neslyší?

taky… jde o to, jestli na jednoduchý pokyn nereaguje nikdy, nebo jen někdy - jestli tomu nerozumí, nebo to ignoruje, protože se mu třeba nechce.
Ten omezený jídelníček je taky jeden ze znaků, ale musí se to posoudit komplexně, protože autistické rysy se v určitém věku objevují u většiny dětí - prostě zjednodušeně i zdravé dítko může být nimra v jíde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
14.10.17 10:43

No, mně právě přijde, že někdy prostě zareaguje, ale stejně to nejde udělat, takže se mu nechce. Ale právě mě zarazila maminka, když mi řekla, že jí přijde, že " dělá hluchýho".

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
14.10.17 10:55

@pampalin to co jste popsala celkově..ono to nikdy není o jednom..vždy tam je toho víc.
Každý dítě s autismem je jiné ale ten základ tam je. Ukazatel autismu tvoří triáda i když u aspika a atypickeho autismu je to tam menší..
Dál to musí posoudit psycholog a doporučuji ať maminka nečeká. Ono je to celkem na dlouhé lokte.
Tohle byli otázky pro jednu maminku..okopírovala jsem tak to přeposílám vám..

Má oční kontakt?
umí si sama hrát
když na ni zavoláš, reaguje?
chápe co jí říkáš?
má nějaké obcese? Zavírání dvířek dokola, stavení do řad, podle barev, vypínání a zapínání světel do kola,..
6 ) má problém se změnou? Venku musí chodit stejnou trasou, doma musíte dělat podobné úkony?

jí dokola stejne jídlo a ostatní odmítá?
8 ) čuchá je všemu? Zejména k jídlu?

je agresivní?
snáší lidi? Děti? Nebo má záchvat v jejich přítomnosti..
zacpava si uši?
jaká je její kresba? Zvládne namalovat konkrétní věc? Nebo jsou to čmáranice?
predstavuje si? ( Třeba že je princezna, nebo postavý hrad a hraje si s barbinou..Nebo že dvě panenky jsou kamarádky..
dokáže poslouchat i jednoduché povely? Třeba i na 10 řeknutí.
vnímá tě když mluvíš?
U každé otázky ano nebo ne

A uvidíte..dejte to kamarádce přečíst a třeba pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
14.10.17 11:01

@Malike Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
14.10.17 11:21

Ještě se zeptám na jednu věc - může něco znamenat to, že když nemůže usnout - což tedy podle mého prostě neumí, tak otáčí hlavu ze strany na stranu? Toto dělají i absolutně zdravé děti nebo ne? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí