Prosím poraďte, jak šetříte?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
Zkusím přesně na tomto zapracovat. Naštěstí teď mám kosmetiky ještě zásoby![]()
, ale pak budu kupovat, jak píšeš jen tu nejlevnější z dm. Děkuju moc za všechny rady všem. Hodně mi to otevřelo oči. Já se snažím hodně teď myslet na budoucnost. Mám v okolí lidi ve stejném věku jako já s přítelem a ti na budoucnost ještě nezačali myslet žijí takovým bohémským životem, ale to je jejich věc. Já už to teď vidím, že ty peníze budu potřebovat v blízké budoucnosti na to bydlení, než je jen tak vyhodit za kraviny.
Ale i ty slevy jsou zrádné. Zas by asi nebylo ideální se přeučit na zvyk, že kupuješ věci (které nepotřebuješ), jen proto, že jsou opravdu výhodné a laciné…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@klamonožka zkusím to taky, ale asi v nějakém notýsku. Podle mě by mi to mohlo otevřít oči, to vidět vše pohromadě. Ono to nějak vzniklo z toho, že jsem se chtěla líbit, vyrovnat se vrstevnicim.
- Citovat
- Upravit
@klamonožka snad ne, to by mi ještě tak chybělo. Jsem sama ze sebe fakt zklamaná. Mám ještě nějaký čas, než ty peníze budu dávat nějakým způsobem s přítelem dohromady, tak fakt musím zatat zuby a snažit se. Přítel je úplný opak mě a já ho za to obdivuju.
- Citovat
- Upravit
@Anais Brno také mám spořicí účet. Je to dobrá věc. Jen si na něj musím posílat víc peněz, než těch pár susnu, co mi zbyde.
- Citovat
- Upravit
1. Ujasni si priority.
2. Já jsem si nastavila že mi každý měsíc odchází x peněz na spoření..
3. Je to i o silné vůli… Sama uznáváš že to není správné.. I kdyby sis měla zezačátku dávat stranou pár stovek.. ASPOŇ NĚCO.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@klamonožka mě napadlo si vést notýsek s účetnictvím… A i ty obálky by šli aplikovat. A tu kartu asi fakt schovám, protože to by tak do budoucna nešlo… Vím to, že nemůžu utrácet, ale pak prostě něco uvidím, hodně nad tím přemýšlím a nakonec si to koupím s tím, abych byla hezká jako ostatní ženy a abych se příteli líbila a pak dojdu domů podívám se na stav účtu a je mi ze sebe na zvracení prostě dojde mi, že život není jen o kráse.
To já jsem opak, kolikrát se mi nechce koupit ani to, co potřebuju
A musím se přemluvit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo - začala jsem nakupovat online a po zralé noční úvaze jsem 85% svých zbrklých nákupů poslala nazpět. Po čase mě začalo ono neustálé vracení velmi obtěžovat (neustále něco někam donést-dovézt, znovu zabalit…), že jsem našla jakési obrysy disciplíny a teď si prostě udělám téměř každý měsíc nějakou radost, ale už to pečlivě promýšlím. Prostě vím, že si budu kupovat kosmetiku, tak si 10k odložím. Vím, že pojedu na pracovní cestu, obrazím aboutyou za 30k (později 3/4 vrátím). Krásná komoda na westwingu, kterou rok sháním, 50k. Prostě promyslet.
A nějaké toulání po DMku, cárání po Václaváku, Vaňkovce (dosaď si cokoliv), jsem omezila na absolutně nutné minimum.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Anais Brno také mám spořicí účet. Je to dobrá věc. Jen si na něj musím posílat víc peněz, než těch pár susnu, co mi zbyde.
Musíš tam přesunout určitý vyšší obnos hnedka po výplatě a hospodařit se zbytkem.
@Anonymní píše:
@klamonožka zkusím to taky, ale asi v nějakém notýsku. Podle mě by mi to mohlo otevřít oči, to vidět vše pohromadě. Ono to nějak vzniklo z toho, že jsem se chtěla líbit, vyrovnat se vrstevnicim.
No musíš to vést poctivě, jinak to nemá smysl. A pak rázem uvidíš po pár měsících, kde ti a kolik peněz mizí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já mám tabulku excell… píšu si vždy veškeré výdaje co se platí ten daný měsíc. K tomu příjmy.. vyjde částka co zbývá… Nechávám na jídlo, drogerku, benzín, nějakou útratu atd… tak nějak rozumně… vím že záři je třeba nechat třeba více… bude se platit děckam obědy, srpš, družina. A zbytek fičí na spořící účet..muž má výplatu různě takže každý měsíc jde jiná částka.
Plus na spořím mám obálky na auta a dovolenou. na obě jde každý měsíc 5tis… pak se z té autové hradí pojistky na auta, opravy, technickék atd… je tam pořád v plusu v té obálce. A na obálka na dovolenou se pak utratí v létě létě a od záři znovu
.
Kolik spoříš? Kolik máš už našetřeno zakladatelko?
- Citovat
- Upravit
No mi přijde, že si tím něco kompenzuješ…a teď je otázka co?
Fakt je to o té potřebě líbit se příteli? Proč? Protože chceš anebo se bojíš, aby ho neodlovila jiná?
Jinak pomáhá platit penězi a ne kartou. Na nákup chodit se seznamem. Plánovat jídlo dopředu. Nevyhazovat zbytky, ale zpracovat. Moje zkušenost je ta, že člověk má celkem dost oblečení i obuvi, takže na nějakou dobu zkrouhnout i to. Zkus si z toho udělat takovou soukromou soutěž…jak vydat co nejméně peněz. Nebo si zkus dát díl, že během měsíce ušetříš/ neutratíš třeba 5000…a uvidíš, jak se ti to povede.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravím,
prosím poraďte mi, jak zvládáte šetřit peníze? Já potřebuji šetřit na budoucnost, co to dá. Má to ale háček a to ten, že jsem baba utrácivá. Vždy si něco koupím a pak toho lituji. V ten moment to vždy strašně potřebuju tu věc a doma mi dojde, že to nebyla nutná koupě. Už jsem došla do takové fáze, že kreditku nechám doma prostě už fakt nevím. Potřebuji teď šetřit každou korunu, za chvíli totiž máme s přítelem v plánu pracovat na společném bydlení. Vždy si něco koupím na sebe, nebo nějaký make-up s tím, abych se líbila a doma mi dojde, že to nebylo zase tak nutné si to koupit. Ženy doufám, že mě chápete a prozraďte mi vaše finty, jak šetříte?
Fakt už přemýšlím, že prostě kreditku někde doma schovám a bude…
nelozím do obchodů, když danou věc nepotřebuju
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já hned na začátku po výplatě vezmu 10 tisíc a pošlu na spořící ( tam s tím pak pracuji dál). Zbyde mi to co mám. Z toho odcházejí i další spořící částky na různé finanční produkty. Pak doma hospodaříme do konce měsíce a všechno, co zbyde ve výplatní den zase vezmu a pošlu zase mimo. Ta částka se mění podle toho, zda se kupují boty dětem, spotřebič nějaký. Nebo je větší výdaj za pojistky na auta apod. Mám tabulku, kde si pak zápišu tyto výdaje a protože jsou rekurentní, tak předem další rok vím, že v ten a ten měsíc chodí platit to a to navíc.
Třeba tento měsíc jsem já za sebe ušetřila na ten vedlejší účet 24 tis. Nepočítám částky co chodí trvalákem na spořící produkty.
Taky ráda nakupuji, hlavně boty a hadérky a kosmetiku na vlasy, na tom si zakládám. Ale už si umím v daný měsíc říct, teď ne…je toho k placení víc a chceme na wellness, boty počkají. Upozorňuji, že bot mám tolik, že je vůbec nepotřebuji, prostě jen chci. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neplatím kartou…jen hotovost…každé pondělí si dám do peněženky určitý daný obnos a vím teda, kolik můžu utratit…co zbyde, dám do ušetřených a dám si tam v podělí další peníze na další týden…pokud bych to utratila za kraviny, nebudou peníze na jídlo…
já teda šetřit nepotřebuju, ale tohle mi vyhovuje…u karty jsou to pro mě virtuální peníze a ty bych roztočila raz dva…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V době covidu jsem se odnaučila nazdařbůh courat po obchodech, když něco potřebuji, zhodnotím to v klidu doma a objednám na netu. Takže nehrozí, že bych měla zrovna nákupní horečku a vykoupila půl OCéčka
Tobě bych radila brát si na nákupy jen předem stanovenou částku (hotovost), kartu si nebrat. Kde nic není, ani smrt nebere
A to, co zpětně vyhodnotíš jako kravinu, můžeš pořád vrátit, starší věci zkusit prodat, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit