Prosím poraďte, jak šetříte?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15820
10.8.23 08:19

Lidé neumí rozpoznat, co reálně potřebují. Pak utrácí za kraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
10.8.23 08:29
@Anonymní píše:
@klamonožka @Anais Brno ano, bohužel, hodně jsem za tyto věci utrácela, ale prostě co z nich mám? Ty peníze se mi úplně nesmyslně rozkutalely je mi to hrozné líto. Kosmetiku spotřebuju, hadry onosim a co mi zbyde? Nic… Zkusím prostě tu kreditku schovat sama před sebou.

Kreditku rovnou zruš, nech si jenom debetku, tam si nastav malý limit, peníze pošli na spořák hned po výplatě a pak hospodař s tím zbytkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8136
10.8.23 08:38

Ono je to jako s dietou, potřebuješ si to srovnat v hlavě. Pokud to budeš dělat na sílu, tak začneš na extrémním šetření a pak sklouzneš do utrácení. Na účtech máš možnosti různých obálek…tak si tam zkus přesunout každý měsíc rozumnou částku a pak až uvidíš, jak ti to tam roste, tak sama do toho nebudeš chtít sáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
10.8.23 08:38
@Karamba2020 píše:
Kreditku rovnou zruš, nech si jenom debetku, tam si nastav malý limit, peníze pošli na spořák hned po výplatě a pak hospodař s tím zbytkem.

Předpokládám (doufám), že „kreditkou“ myslí zkrátka běžnou debetní platební kartu (jasně, není to kreditka, ale spousta lidí tomu tak říká), jinak by kromě zbytečného utrácení ještě taky padala pravidelně do dluhů a to by byla zas ještě jiná úroveň problému…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
10.8.23 08:39

Nastav si krome inkasa trvalou platbu castky co chces usetrit, idealne na ucet v jine bance kterou k nicemu jinemu nevyuzivas a proste zapomen ze tam ty penize jsou. Nech si nejakou rozulnou mesicni castku na svoji utratu, protoze jinak to moc dlouho nevydrzis a i ty penize si ma clovek aspon trosku uzit a ne zit z ruky do huby za kazdou cenu abych usetril a za par mesicu Ti to ani neprijde ze Ti ty penize chybi a az je budes potrebovat na neco vetsiho tak jako kdyz najdes

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
10.8.23 08:40

Asi nejsem zrovna ta pravá, výdaje mám dle meho fin. poradce šílený, ale on mi alespoň pomohl finance odklánět na různé spoření a fondy, pokaždé mi pak ukáže jak to roste.

Osobně mi pomáhá i to, že mám ráda minimalismus a čisté plochy bez dekorací, takže nekupuju moc kravin do domácnosti. Například: moje kolegyně je ujetá na svíčky, já to brala jako lacinou věc, ale oni stojej raketu. Má nějakou oblíbenou drahou značku. Co na tom stojí tolik, nechápu. Jinak nemám moc oblečení ani bot, děti nemaj moc hraček. Zase se utratí za výlety, dovolený, ale pořád mi to přijde lepší než za věci.

Doporučuju toho fin. poradce, díky němu mi teď jede i pasivní příjem, který vytváří další rezevru, ke které není tak lehký přístup jako k plstební kartě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
10.8.23 08:44

Odstraň příčinu proč neuváženě nakupuješ, co tě vede do obchodu, jen tak si něco koupit pro radost, nebo marnit čas? Bezhlavé chození po obchoďáku je velký žrout času i peněz.
Máš nějaký problém, který se snažíš kompenzovat nakupováním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
10.8.23 08:48

Mám pokladnicku, která nejde otevřít, spis takovou plechovku. Tam hazu peníze, co vydelam navíc bokem, mám totiž ještě k prac. poměru takový “šolich”. Vzhledem k tomu, ze jezdím do zahraničí, plní se rychleji.
Manžel má také bednicku, kam dává jen padesatikoruny. Za necelý rok nasporil téměř 30 tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
10.8.23 08:53

Minimalismus doporučuji všem, ale není pro každého, někdo si zahltí prostor velkým množstvím zbytečností na který sedá prach. Plné skříně oblečení které se nenosí.
Nevím jestli mám dát zmínit, nebo citovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2388
10.8.23 09:00
@Anonymní píše:
@klamonožka mě napadlo si vést notýsek s účetnictvím… A i ty obálky by šli aplikovat. A tu kartu asi fakt schovám, protože to by tak do budoucna nešlo… Vím to, že nemůžu utrácet, ale pak prostě něco uvidím, hodně nad tím přemýšlím a nakonec si to koupím s tím, abych byla hezká jako ostatní ženy a abych se příteli líbila a pak dojdu domů podívám se na stav účtu a je mi ze sebe na zvracení prostě dojde mi, že život není jen o kráse. :zed:

Jsou na to appky, na to účetnictví. :palec: Za mně teda lepší navýšit příjmy, než dělat z nákupů pro radost nějaké hříchy. Jinak já dost věcí (oblečení, doplňky) vracím, pokud se k nim během té lhůty na ozkoušení nedostanu, což se mi stává, prostě člověk zjistí, že to zas taková pecka není, nebo že se to už nevejde do šatny. Na kosmetiku mi taky zahučí dost, ale co dělat, když ti člověk potřebuje vyzkoušet, a ne každá značka vede vzorky (ale u těch, co vedou, jdu po těch vzorcích, i si je klidně koupím - ono se to v součtu vyplatí). No, a teda moudřím věkem - takže zas na tvém místě bych to tak nehrotila, jestli je ti cca 20-25, nejsi úplně levá, tak během pár let budeš mít pravděpodobně dvoj a vícenásobné příjmy, najdeš si vlastní styl (tím se hodně ušetří na módě, když člověk nekupuje kde co, podle tzv. trendů)… To prostě přijde samo… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76537
10.8.23 09:03
@bílá barva píše:
Odstraň příčinu proč neuváženě nakupuješ, co tě vede do obchodu, jen tak si něco koupit pro radost, nebo marnit čas? Bezhlavé chození po obchoďáku je velký žrout času i peněz.
Máš nějaký problém, který se snažíš kompenzovat nakupováním.

no přesně, zakladatelka má nějaký šílený komplex, a i to tady párkrát napsala - musím si koupit šatičky a šminky, abych se vyrovnala jiným ženám a abych se líbila partnerovi, tohle není úplně normální, chlapům je přece úplně jedno, jestli máme třicet šatiček nebo dvoje, a normálnímu chlapovi se nejvíc líbí holka neoblečená :) - tady je zakopaný pes - v jejím malém sebevědomí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7336
10.8.23 09:10
@freeport píše:
Mám pokladnicku, která nejde otevřít, spis takovou plechovku. Tam hazu peníze, co vydelam navíc bokem, mám totiž ještě k prac. poměru takový “šolich”. Vzhledem k tomu, ze jezdím do zahraničí, plní se rychleji.
Manžel má také bednicku, kam dává jen padesatikoruny. Za necelý rok nasporil téměř 30 tisíc.

Jeee to jsme taky s mužem dělali.. musím koupít zase :) už jsem ji nikde dlouho v obchodě nepotkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
10.8.23 09:24
@Tomie píše:
Jsou na to appky, na to účetnictví. :palec:Za mně teda lepší navýšit příjmy, než dělat z nákupů pro radost nějaké hříchy. Jinak já dost věcí (oblečení, doplňky) vracím, pokud se k nim během té lhůty na ozkoušení nedostanu, což se mi stává, prostě člověk zjistí, že to zas taková pecka není, nebo že se to už nevejde do šatny. Na kosmetiku mi taky zahučí dost, ale co dělat, když ti člověk potřebuje vyzkoušet, a ne každá značka vede vzorky (ale u těch, co vedou, jdu po těch vzorcích, i si je klidně koupím - ono se to v součtu vyplatí). No, a teda moudřím věkem - takže zas na tvém místě bych to tak nehrotila, jestli je ti cca 20-25, nejsi úplně levá, tak během pár let budeš mít pravděpodobně dvoj a vícenásobné příjmy, najdeš si vlastní styl (tím se hodně ušetří na módě, když člověk nekupuje kde co, podle tzv. trendů)… To prostě přijde samo… :)

No nevím, to podle mě moc nefunguje. Mám pár takových případů v okolí - prostě jsou utráciví, žijí prakticky od výplaty k výplatě a to nehledě na výši příjmů, žili tak jako studenti, žili tak v době (nízkých) výplat z první práce a žijí tak i teď se slušným příjmem. Jen se zdražují ty věci, které si „pro radost“ dopřávají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2388
10.8.23 09:52
@klamonožka píše:
No nevím, to podle mě moc nefunguje. Mám pár takových případů v okolí - prostě jsou utráciví, žijí prakticky od výplaty k výplatě a to nehledě na výši příjmů, žili tak jako studenti, žili tak v době (nízkých) výplat z první práce a žijí tak i teď se slušným příjmem. Jen se zdražují ty věci, které si „pro radost“ dopřávají.

Tak tam je víc proměnných, ale nezavrhovala bych to - pokud si prostě řeknu, že chci měsíčně dávat 20 tis stranou, tak navýšení příjmů to celkem bezbolestně řeší. Plus taky člověk nemá tolik času na utrácení. :D

Zakladatelka třeba vůbec nepíše (nebo jsem přehlídla), kolik teď utratí - jestli ten problém je, že nic neušetří z 30 nebo 60 hrubého, to může být trochu rozdíl, taky jestli kupuje spíš kvantitu nebo i kvalitu, nakolik vyhledává luxus, nebo čistě jen nové hadříky…

Jen mi přijde celkem normální, že v určitém věku ta ženská nacpe skoro všechno do parády, z toho člověk vyroste. :nevim: Ono to není úplně bez logiky, prostě takovou parádu jak ve dvaceti člověk ve třiceti (čest výjimkám), čtyřiceti, padesáti - kdy už má peněz nazbyt - prostě neudělá, i kdyby se na hlavu stavěl… Samozřejmě, nic proti neparádivým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
272
10.8.23 10:21

Zkus do těch obchodů vůbec nechodit, což se asi snadněji řekne, než udělá… a myslím, že by ti mohlo pomoct dávat si časový odstup, tedy že i když si něco v obchodě vybereš, líbí se ti to, nekoupit to hned. Klidně si to „schovat“ u prodavačky ať ti to podrží do druhého dne. Jít pak domu a v klidu si za ten den rozmyslet, jestli to je opravdu nutný výdaj. V drtivé většině případů není (nemluvím o jídle samozřejmě, ale o oblečkách apod.). Takže se do obchodu pro to nevrátíš. To stejné s nákupy na netu, naházet si to klidně do košíku, ale počkat den dva s objednáním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat