Prosím poraďte, jak šetříte?

Anonymní
9.8.23 23:05

Prosím poraďte, jak šetříte?

Zdravím,
prosím poraďte mi, jak zvládáte šetřit peníze? Já potřebuji šetřit na budoucnost, co to dá. Má to ale háček a to ten, že jsem baba utrácivá. Vždy si něco koupím a pak toho lituji. V ten moment to vždy strašně potřebuju tu věc a doma mi dojde, že to nebyla nutná koupě. Už jsem došla do takové fáze, že kreditku nechám doma prostě už fakt nevím. Potřebuji teď šetřit každou korunu, za chvíli totiž máme s přítelem v plánu pracovat na společném bydlení. Vždy si něco koupím na sebe, nebo nějaký make-up s tím, abych se líbila a doma mi dojde, že to nebylo zase tak nutné si to koupit. Ženy doufám, že mě chápete a prozraďte mi vaše finty, jak šetříte?
Fakt už přemýšlím, že prostě kreditku někde doma schovám a bude…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9148
9.8.23 23:16

Normalka vim, co je fakt dulezity a co nepotrebuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
9.8.23 23:24

Hodne pry pomahaji obalkovy metody… na kazdy tyden dat urcity obnos penez, ktery jsem ochotna utratit a co z daneho tydne zbyde dat stranou… to bud pridat ke sporeni a nebo prave za ty penize si neco koupit pro radost.
Celkem mam 30000,–
Vydaje na bydleni 10000,–
4× 3000,–… 12000,–
Zbyde mi 8000,– ukladam - neutracim
Usetreno 8 + to co zbyde z obalek.

Ale popravde ja je nikdy nedelala, ale hodne jsem o tom cetla jak to maminky delaji. Nebo si rozplanovat vareni, vic chodit pesky…min tankovat. Pak zalezi take jestli jsi na rodicaku a nebo bezdetna, financni situace a vydaje. Kazdy to mame jinak no. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
9.8.23 23:27

Prostě nekupuju kraviny a celkově věci, co nepotřebuju, vždyť to sama víš, v čem je ten zakopaný pes. :nevim: Když mám cukání koupit si nějakou zbytečnost, nekupuju ji hned, ale dám si třeba 3 dny, kdy si promyslím, jestli by mi to opravdu udělalo radost, opravdu by se mi to hodilo a upotřebila bych to - a pokud si i takhle s odstupem říkám, že jo, tak pak teprve si to koupím.
Navíc mě celkem brzdí moje ekologické smýšlení, takže moc dobře vím, že nějaké zavalování se novými věcmi by mi nepřineslo dobrý pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.23 23:30

Tak co je a není nezbytně nutné je snad jasný.. A nezbytně nutné je fakt jen nezbytně nutné a je to naprosté minimum.

U jídla - nakupovat v akci, to co se jí / pije pravidelně nabrat ve velkým v akci do zásoby, brát jen základní potraviny, nechodit do restaurací, když tak si vybrat nejlevnější jídlo na lístku, kupovat jen co se sní ať se nevyhazuje, maso třeba vybírat ty menší levnější balíčky.. pít vodu z kohoutku, ono se dá stáhnout úplně všechno a nezbyde ti prakticky nic, za co nějak utrácet. Nejlevnější jsou sacharidy - brambory, rýže, vločky..

Sprcháč se dá koupit v dm za 19 kč, celkově kosmetika Balea je velice levná. Řasenka od Essence Lash Princess za asi 60 kč a řasy dělá boží, pudr koupíš nejlevnější asi za 70 myslím taky essence, makeup taky vybereš ze všech stojanů ten nejlevnější..

Nad každou položkou se zamyslet, jestli je to opravdu nutný nebo ne, zjistit si jestli se to nedá koupit někde levněji, vybrat nejlevnější variantu té věci atd.

A pokud nedokážeš rozeznat, co je nezbytné a co ne, tak to už je potom jiný problém.. K přežití ti stačí trocha jídla, mít sprcháč, šampon (v dm levný alverde třeba), trochu levné kosmetiky, trochu oblečení který mají tady všudemožně levný (kik, pepco..). Dá se ušetřit hrozně moc na všem, když je potřeba.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.23 23:35

@klamonožka mě napadlo si vést notýsek s účetnictvím… A i ty obálky by šli aplikovat. A tu kartu asi fakt schovám, protože to by tak do budoucna nešlo… Vím to, že nemůžu utrácet, ale pak prostě něco uvidím, hodně nad tím přemýšlím a nakonec si to koupím s tím, abych byla hezká jako ostatní ženy a abych se příteli líbila a pak dojdu domů podívám se na stav účtu a je mi ze sebe na zvracení prostě dojde mi, že život není jen o kráse. :zed:

• Citovat
  • Upravit
68941
9.8.23 23:37

Já mám mnohem radši hotovost než jenom pípání kartou. Když jsem fakt potřebovala šetřit, vybrala jsem jednou měsíčně určitou částku, rozpočetla ji na týdny a pak přesně věděla, kolik v peněžence mám a co si můžu dovolit.
Na účtu mám příkazy na základ jako bydlení, energie apod. A kdybych chtěla šetřit, rovnou si nějakou částku odešlu na účet, kam tak snadno nemůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.23 23:37

@Siskysmakem moc děkuju za informaci s obálkama. Vyzkouším to. Jako je mi samotné ze sebe na nic. Musím to vše napravit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.23 23:39

@ugluk Je pravda, že mi přijde, že to placení kartou je takové zrádné, že to vlastně člověku ani nedochází ta hodnota peněz, než když je drží v ruce.

• Citovat
  • Upravit
6664
9.8.23 23:40
@Anonymní píše:
Tak co je a není nezbytně nutné je snad jasný.. A nezbytně nutné je fakt jen nezbytně nutné a je to naprosté minimum.

U jídla - nakupovat v akci, to co se jí / pije pravidelně nabrat ve velkým v akci do zásoby, brát jen základní potraviny, nechodit do restaurací, když tak si vybrat nejlevnější jídlo na lístku, kupovat jen co se sní ať se nevyhazuje, maso třeba vybírat ty menší levnější balíčky.. pít vodu z kohoutku, ono se dá stáhnout úplně všechno a nezbyde ti prakticky nic, za co nějak utrácet. Nejlevnější jsou sacharidy - brambory, rýže, vločky..

Sprcháč se dá koupit v dm za 19 kč, celkově kosmetika Balea je velice levná. Řasenka od Essence Lash Princess za asi 60 kč a řasy dělá boží, pudr koupíš nejlevnější asi za 70 myslím taky essence, makeup taky vybereš ze všech stojanů ten nejlevnější..

Nad každou položkou se zamyslet, jestli je to opravdu nutný nebo ne, zjistit si jestli se to nedá koupit někde levněji, vybrat nejlevnější variantu té věci atd.

A pokud nedokážeš rozeznat, co je nezbytné a co ne, tak to už je potom jiný problém.. K přežití ti stačí trocha jídla, mít sprcháč, šampon (v dm levný alverde třeba), trochu levné kosmetiky, trochu oblečení který mají tady všudemožně levný (kik, pepco..). Dá se ušetřit hrozně moc na všem, když je potřeba.

Zas nevím, jestli v případě zakladatelky zacházet do takového extrému. :think: To je jak kdyby někdo, kdo se stravuje ve fastfoodech chtěl změnit životní styl a bylo mu doporučeno přejít na makrobiotiku. Zakladatelka - z toho, co píše - je prostě utrácivý typ, který si „pro radost“ co chvíli kupuje hadříky, šminky a podobně - a bylo by na místě v tomto směru zapracovat na nějaké změně a troše sebeovládání, bojím se, že skočit takhle do stavu extrémního šetření, tak jí to vydrží pár dnů a pak se vrátí do starých kolejí. Ale zkusit to může, o tom žádná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
9.8.23 23:44

Nekupuji co nemusím, většinu věcí ve výprodeji ( teď jsem si obnovila botník, 500 Kč za kožený boty beru jako dobrou cenu).
Mám na měsíc vybrané peníze, které mám k dispozici.
Plus teda si každý měsíc sledujeme, kolik jako rodina utratime. Toho se víceméně držíme. Já e asi na dnešní dobu minimalisti, ale nevadí nam to..
Když mi přijde výplata, hned určenou částku posílám na spořicí.
Koukám, aby mi ty volné peníze vydělávaly dál…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.23 23:44
@Anonymní píše:

Zkusím přesně na tomto zapracovat. Naštěstí teď mám kosmetiky ještě zásoby :zed: :zed:, ale pak budu kupovat, jak píšeš jen tu nejlevnější z dm. Děkuju moc za všechny rady všem. Hodně mi to otevřelo oči. Já se snažím hodně teď myslet na budoucnost. Mám v okolí lidi ve stejném věku jako já s přítelem a ti na budoucnost ještě nezačali myslet žijí takovým bohémským životem, ale to je jejich věc. Já už to teď vidím, že ty peníze budu potřebovat v blízké budoucnosti na to bydlení, než je jen tak vyhodit za kraviny.

• Citovat
  • Upravit
6664
9.8.23 23:46
@Anonymní píše:
@klamonožka mě napadlo si vést notýsek s účetnictvím… A i ty obálky by šli aplikovat. A tu kartu asi fakt schovám, protože to by tak do budoucna nešlo… Vím to, že nemůžu utrácet, ale pak prostě něco uvidím, hodně nad tím přemýšlím a nakonec si to koupím s tím, abych byla hezká jako ostatní ženy a abych se příteli líbila a pak dojdu domů podívám se na stav účtu a je mi ze sebe na zvracení prostě dojde mi, že život není jen o kráse. :zed:

Ano, to je určitě důležité, mít přehled, za co utrácíš. Mně vyhovuje prostě tabulka v Excelu, kde si vedu všechny příjmy a výdaje (ne do úrovně, že bych psala každý rohlík, ale třeba „9.8. - nákup potravin - 263 korun“. Na konci měsíce se dívám, jak se pohybují částky za různé kategorie (jídlo, cestovné, bydlení atd.).

A nedokážeš si prostě aspoň říct, že si ty šaty koupíš, ale až druhý den? Protože tak by ti, řekla bych, do druhého dne, převládly ty racionální myšlenky, že už máš takových hader dost a byl to prostě jen spontánní nápad, když jsi je viděla v obchoďáku. Ono je to asi svým způsobem závislost, tento způsob utrácení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.8.23 23:47

Nejvíc se dá ušetřit na jídle. Takže kupovat v akci a vařit si doma.
Já to mám obráceně, jak mám peníze v peněžence, tak mám pocit, že mizí rychle. Pak jsem naštvaná. Jak je mám na kartě, tak jsem křeček a škudlím víc. Takže v peněžence mívám zdechlou myš cíleně. Max. drobotinu a šrot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.23 23:48

@klamonožka @Anais Brno ano, bohužel, hodně jsem za tyto věci utrácela, ale prostě co z nich mám? Ty peníze se mi úplně nesmyslně rozkutalely je mi to hrozné líto. Kosmetiku spotřebuju, hadry onosim a co mi zbyde? Nic… Zkusím prostě tu kreditku schovat sama před sebou.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat