Prosím, poraďte šijací stroj
- Otevřená skupina
Pro začátečníky i pokročilé, pro všechny, co si chtějí vyměnovat rady, tipy, střihy... A vůbec všechno kolem šití.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@Gabika ahoj já mám janome qxl 605 za 10 000 a jsem fakt spokojená má hodně funkcí a v příslušenství i dost patek takže jsem zatím ani žádnou nedokupovala je fakt namakaný a šije se s ním jedna radost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gabika mám Ladu SCM 986 s rozšířeným příslušenstvím, jsem s ní moc spokojená. Záleží, jestli chceš ozdobné stehy. Pokud ne, vyber spíš Janome nebo Brother kolem 5tis. a zbytek si schovej na overlock (stojí kolem 7tis.). Jestli chceš šít oblečení a pro děti zvlášť, brzy ho stejně budeš „nutně“ potřebovat jako my všechny ![]()
Oceníš plynulé nastavení délky a šířky stehu, pružné stehy, automatickou knoflíkovou dírku, volbu polohy jehly nahoře/ dole. Nad 4-5tis. už vyloženě špatný stroj nekoupíš a už jde spíš o ty vychytávky a stehy.
Z příslušenství nejvíc používám kráčející patku a patky na zip, skrytý zip, knoflíkové dírky a průhlednou na aplikace.
Další varianta je koupit lepší stroj z druhé ruky nebo repasovaný od prodejce strojů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jitu2 @winnyfred Diky! Co to presne je ta kracejici patka? A este ma zaujima pouzitelnost overlockovych stehov na normalnom stroji… Mate skusenost? Ak by som sila z pružných materialov, dá so to na normalnom stroji nejako rozumne (a pekne)? Co tie tutu suknicky, to sa sije z organzy, alebo coho? Na tom starom stroji by som sa z podobnych jemnych a klzkych materialov zblaznila, ako sa z toho sije na novom stroji, je treba spesl prislusenstvo?
- Citovat
- Upravit
@Gabika kráčející patka = patka s horním podáváním. Usnadňuje šití pružných materiálů, pomáhá, aby se vrstvy látek po sobě neposouvaly (např. při sešívání pruhovaných a károvaných látek, prošívání a pod.)
Ty pružné stehy jsou fajn, člověk si s tím na běžné šití vystačí. Akorát prostě brzy začne pokukovat po overlocku, pokud šije víc ![]()
Kluzké se šijí dobře, nic speciálního nemám, jen tu kráčející patku. Šila jsem tylovou spodničku, šlo to krásně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ešte mám otázku, ako dôležitá je dvojjehla? Čo sa s ňou šije? Patrí k normálnemu stroju, alebo to je k overlockovému?
- Citovat
- Upravit
A ešte - ako dôležitý a užitočný je automatický odstrih nite? Ako to funguje?
- Citovat
- Upravit
Ja mam brother inovis 10, jsem s nim moc spokojena, ale trochu mi chybi ozdobne stehy, myslela jsem si, ze je neuziju, ale ted mi pri siti na deti docela dost chybi. Mam jen dva, jeden se skvele hodi na siti lemu u krku, nebo na zakladani rukavu a spodku tricek.
overlockovy steh je super a da se s nim dobre sit uplety, vetsinou i dobre vypada, treba tricka detem siju jen s nim.
dvojjehlu mam, ale jeste jsem ji nezkousela
automaticky orez nite myslim nemam, jen u civky vespod, sikne se, ale mam navlikac nite a to vyuzivam furt a libuju si, ze se tam nemusim slozite trefovat.
co se tyce kracejici patky, ja jsem asi jedina, ktera ji nepouziva, moc mi to s ni nejde, siju vetsinu veci s obycejnou patku - dokud jsem nezlomila overlockovou, sila jsem i s toutou - chce to trochu cviku, ale jde to snadno.
ale overlock budes stejne desne nutne potrebovat
, sije se s nim jedna basen a dobre to odsejpa od ruky - co se tyce bezneho detskeho obleceni, brzo budeme nezavisli na kupovanem, tak se to i vrati ta investice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gabika automatický odstřih je vychytávka, ale není nutný. Když ho nemáš, musíš prostě vzít na konci stehu nůžky do ruky a šmiknout
Nemám, neschází mi, neplatila bych za něj
Patchworkářky ho, myslím, naopak hodně používají.
Dvojjehla je fajn na lemování olečení, kde chceš 2 rovné stehy vedle sebe (lemy triček, rukávů, sukní, nohavic atd.). Steh je trochu pružný, dobře vypadá. Dvojjehla stojí asi 40Kč, mají ji běžně v galanteriích a snad všechny moderní stroje s ní umí šít. Dobře vypadají klikaté stehy a vlnovky, když se šijou dvěmo různými barvami vedle sebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak som si vybrala Janome 603 DXL (http://www. sicistroje-shop. cz/janome-603-dxl)
Mám otázku, asi na @winnyfred, pretože máš podobný stroj. Pochopila som správne, že vôbec nemá pedál, ale iba tlačítko START/STOP? Ako sa s tým šije, nie je to nešikovné? Hlavne pri ukončení šitia, mám strach, že než nahmátnem STOP, tak mi to niekam utečie ![]()
Ešte ma zaujala funkcia "Funkce automatického zapošití (ryglování) " Ako to presne funguje?
No a ešte teraz dotaz na to, čo všetko vlastne k tomu dokúpiť…
Dostanem ho s týmto:
patka univerzální
patka pro všívání zipů
patka pro automatické obšívání dírek
patka obrubovací
patka pro slepý steh
látkový kryt stroje
sada jehel
cívky (3ks)
páráček
přídavný vertikální niťový kolík
malý a velký držák cívky štěteček pro odstranění nečistot
plstěná podložka cívky
pedál a standartní příslušenství pro funkci stroje
Je v tom dvojjehla? Čo je ešte šikovné k tomu dokúpiť?
- predpokladám, že ovelockovou patku (obyčajnú, alebo s orezom?)
- zrejme teda patka kráčející (s vrchním podáváním)
- čo patka obrubovací - lemovací? Máte niekto, ako sa s tým šije? Ja som ju tuším na starom stroji u mamky skúšala, ale trochu mi to ťahalo, a vo výsledku to bolo trochu zvlnené… Je to na Janome podobne?
- patka pro všívaní skrytých zipů - je to tá, čo je v príslušenství, alebo iná? Používate? Prípadne nejaká iná zipová, mám pocit, že ich je tam strašne veľa..
No a čo ešte potrebujem? Zrejme nožnice na látku, taký ten drevený meter, nite (aké vlastne používate?), kriedu, špendlíky.
Ozaj papier na strihy, aký používate? Ako vlastne prekreslujete strihy na látku? Používate nejaké to radielko? Kopírovací papier?
Uf, to je otázok.. ![]()
Vďaka za všetky rady!
- Citovat
- Upravit
Tak ke stroji dostaneš pedál žádný strach
já tlačítko používám jen když potřebuji honem něco ušít a motaj se mi děti pod nohama to si nastavím přijatelnou rychlost a šiju na tlačítko
automatické zapošití nemám tak s tím neporadím co si ale moc pochvaluji je odstřihj nitě ten je fakt bezva nemusim furt někde hledat nůžky. co se patek týče overlokovou používám hodně bez ořezu, určitě tu kráčející sama se jí chystám dokoupit, dvoujehlu si určitě kup pokud budeš šít oblečení a hlaVNĚ ÚPLETY. určitě si dokup ještě nějaké cívky těch podle mě není nikdy dost. křída, špendlíky to sou dost fajn věci přiznám se že já dodnes křídu nevlastním používám pastelku
metr mám klasický krejčovský a takový ten velký dřevěný ale ze začátku sem měla jen pravítko co sem nosila do školy
špendlíky si určitě kup ty se skleněnou hlavičkou jiné bývají tupé ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gabika obrubovací patku mám, ale nepoužívám. Nějak mi to s ní nejde. Overlockovou určitě, ale ta s ořezem mi přijde zbytečná. Prý to nic moc neořízne a rychle se to tupí. Patka pro skrytý zip se hodí. Taky rozhodně doporučuju kráčející patku. POužívám ji pořád, i když už úplety na obyč stroji nešiju (mám OL).
Metr mi nejvíc vyhovuje svinovací, co jsem kdysi dostala k časopisu o bydlení. A 50cm pravítko
Střihový papír se dá koupit za pár korun v papírnictví, není potřeba žádný speciální. Případně se dá použít nejlevnější pečící papír, balící papír na kytky… A když si vytvářím vlastní střihy, používám letáky z obchodů. Na třihy, které používám často (třeba na látkové plínky) mám šablony z tuhých papírů, co jsou v krabicích od banánů.
Vyplatí se řezací kolečko a podložka (mají např. ve strimě). Střih ymoc nepřekresluju, jen položím na látku a rovnou řežu kolečkem okolo střihu. Pokud není třeba hlídat každý milimetr, je to nejpohodlnější řešení. Mám křídu v tužce a mizící fix na textil.
Nitě mi nejvíc vyhovují Hagal Unipoly a Amann Aspo, do overlocku velké cívky Hard.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@winnyfred Díky, ten pedál, že tam je, to sa manželovi uľavilo!
Sa bál, že si chcem kúpiť nejaký šunt bez pedálu ![]()
@Jitu2 To s tým radielkom ma zaujalo. To tak dobre reže? Ako to robíš, čím látku na stole podkladáš? A ako to vlastne radielkom striháš, ako pridávaš na záševky? Alebo máš strihy i s prídavkami?
- Citovat
- Upravit
@Gabika mám řezací podložku, prodávají se v různých rozměrech. Já mám 45×60cm, šikovné jsou i 60×90, ale ta se mi sem nevejde.
KOlečkem řežu prostě cca 1cm od okraje střihu a mám to rovnou s přídavkem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Manualni regulace pritlaku patky
Ahoj, koukam, ze uz tady nikdo 2 roky nebyl. Ozivim diskuzi, ju?
Uz mesice vybiram sici stroj a stale nemam stesti - tedy hlavne diky domacimu rozpoctu. Chvili jsem mela janome 920 a nebyla jsem spokojena pri siti hunateho fleecu. Stroj nemel regulaci pritlaku a tak pruzny a mekky fleece tlacil pred sebou a natahoval, takze lem byl pak sirsi nez latka a zvlneny. Takze jsem se rozhodla, ze musim mit stroj s regulaci pritlaku… Jinze zjistuji, ze to neni vubec jednoduche! Puvodni vyber brother nv 15 za 6000 ma jen automatickou regulaci - zni to pekne, ale po nacteni podrobnosti jsem zjistila, ze stroj ma jen prednastaveny pritlak z vyroby na nejcasteji pouzivane latky -regulace zadna. Janome ma regulaci az u stroju kolem 8 tis a to je na me moc. Pak jsem nasla ladu q60b, jenze nemuzu najit zadnou recenzi skutecne svadleny, jestli je to opravdu dobry stroj. Je az podezrele levny. Ted jsem jeste nasla na bazaru pfaff hobby - ma sice regulaci, ale zase ma hrozne drahe prislusenstvi - patka kolem 350 kc- a taky je to takovy ten zakladni model hobby 1142 tusim.
Co byste mi poradily? Mam se na pritlak vyprdnout (ale planuji ted sit pruzny softshell) a jit do brotheru 15 nebo jit do te levne lady nebo zkusit ten pfaff?
Diky za rady a zdravim,
Tereza
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Beatka18 , 30.3.26 11:32
- dubjanka , 2.9.25 13:32
- Violass1 , 26.8.25 14:48
- Raddkaaa , 3.4.25 16:23
- Tydyna , 4.10.24 01:07
- Teerca1 , 16.9.24 21:53
- Julie93 , 29.4.24 06:22
- novinarka , 18.1.24 13:44
- Katciicek , 15.1.24 20:18
- pomněnka_m , 6.1.24 12:31
- Terrca , 5.1.24 17:18
- Winter garden , 5.1.24 14:16
- sebel , 5.1.24 11:10
- HankaHK , 4.1.24 20:04
- Bubu34 , 4.1.24 17:43
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- 101Marky
- ajaxis
- Amber03
- ANEBjája
- Angelak
- archer93
- Aroušek
- asha
- Aspera
- Baga023
- Barbulka
- BarunkaK
- Broučkovka
- Bubu34
- Capelucita
- chaarleene
- Chocolate
- claireg
- Cuddy
- Dencca
- E-Leena
- eginka
- eLena F
- Eli-No
- Elibau
- Elinečkaaa
- Emilie
- es-myska
- Etcetera78
- etny
- Evapka
- Evča Ef
- Evca333
- Evelina31
- Evelinie
- Eviiii
- evinax
- ewulebambule
- Famice
- Francoa
- GabuleP
- girlie sage
- hmvpapir
- horakyne
- ish
- ivetka79
- ivonne2
- ivus5
- ivuska.h
- JanaK88
- janakol05
- Janica22
- jankee
- jannie.23
- jasska
- Jitu2
- jolinarcz
- kacenka.malinka
- kiah
- klucibrcinka26
- krákora
- KvetinkaS
- lady11111
- lenous
- Lenulka31
- Lolinka_79
- Lulycka
- MarkyMM
- marrceela
- martina.se
- mawasek
- Medova
- miaPRG
- Monous007
- nespres
- nodysek
- Obludka
- optimistka85
- palošek
- peta90
- petronia
- pomněnka_m
- popletko
- pralalinka
- Skrivankovo13
- Sufik
- suik
- Teerca1
- terokac
- Tilia
- Týnuše1980
- Valentinka241
- vevpra
- vlak7
- winyanka
- xmobilka
- Ynka_18
- Yvon-ka
- Zorya
- Zuzee87
Nové diskuze
Autismus u batolat 2 roky
- 30.4.26 07:32
- Hanča1234
- 5
Hemeroid - hrozně se stydim
- 30.4.26 07:07
- arinecka
- 5
Selhání ledvin u kocky
- 29.4.26 22:55
- Hanča1234
- 4
Zkušenosti s Ovary Care - PCOS
- 29.4.26 22:22
- kudrata_indianka
- 3
Školák s ADHD
- 30.4.26 07:26
- Midaku
- 22
Jakou ZŠ zvolit pro syna?
- 30.4.26 06:59
- Midaku
- 7
Kam v Plzni na hematologické vyšetření?
- 29.4.26 21:23
- 884135
- 2
Da Vinci střední škola - zkušenosti
- 29.4.26 20:43
- Anonymní
- 1
Progesteron Besins 200mg - bolest v...
- 30.4.26 07:51
- Nimie
- 2
Klebsilia a E. coli v pochvě. Jaká...
- 30.4.26 06:03
- Anonymní
- 5
Nové příspěvky
Milenky sem nová diskuze
- 30.4.26 07:58
- tess50
- 102171
Doplatek alimentů - voják
- 30.4.26 07:57
- arinecka
- 209
Povinný sportovně turistický kurz
- 30.4.26 07:56
- Fazulina
- 489
Raději víc času nebo peněz?
- 30.4.26 07:55
- Snopy123
- 46
Co říkáte "kauze" prezidenta s Macinkou?
- 30.4.26 07:54
- Zumpa
- 3487
Progesteron Besins 200mg - bolest v...
- 30.4.26 07:51
- Nimie
- 2
Změna práce – Jsem učitelka a chci dělat...
- 30.4.26 07:46
- Trojlístek
- 24
Proč nemáte doma bidetovou spršku?
- 30.4.26 07:37
- eva.pass
- 42
Autismus u batolat 2 roky
- Hanča1234
- 5
TP prosinec 2026 - pokec
- jyne
- 51
Zdravím vás všetkých

)
Kamarátka mi poradila túto diskusiu, tak mi napadlo, že sa hneď spýtam na rady a názory
Moje šijacie skúsenosti: „za mlada“ som šila na mamkinom starom stroji, ušila si jednoduché šaty, košeľu… Lenže so strojom som pracovať nevedela, a on mi tiež nerozumel, nedala sa rozumne nastavovať niť, takže neustále plynule prechádzal od príliš uvolnenej nite k tomu, že ju tak utahoval, až ju trhal. Po čase som na šitie zanevrela, teraz by som sa k nemu chcela vrátiť, ale s novým strojom… A to je vlastne moja otázka, čo si mám kúpiť? Plánujem šiť hlavne oblečenie pre deti, šatičky, tutu sukničky, možno by som skúsila nejaké trenky, nohavice… Aké funkcie potrebujem, aby stroj mal? Aké patky? (Na stroj chcem minúť, max. cca 10.000 - až vrátia dane
Díky!