Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
zdravím všechny maminky, prosím o radu ohledně nosítka/klokánky Infantino Front-2-Back rider - máte někdo zkušenosti s tímto popř. prosím komentáře která klokánka je lepší. moc děkuji ![]()
Nejlepsi klokanka je zadna klokanka a poradne ergonomicke nositko. Pokud mas sve dite rada, tak mu nenic zada a nos ho kvalitne.
V soucasne dobe je obrovsky vyber ruznych druhu ergonomickych nositek, ktera nezatezuji pater. Jen namatkou manduca, ergo, bondolino, beco, liliputi, patapum… Aspousta dalsich.
Mrkni na www.nosenideti.cz, projdi tamni diskuze, udelas si obrazek o tom, jak zdrve nosit.
Žádná klokanka není dobrá, mrkni na ty stránky jak říká Gladys o o nošení si kdyžtak něco přečti, nebo se klidně ptej tady, rády poradíme. ![]()
Jen pro ty, co jsou líné hledat, cituji z uvedeného odkazu myslím to nejdůležitější:
Klokanky
Klokanky jsou u nás velmi oblíbené, především kvůli ceně a dostupnosti. Lze v nich nosit miminko v sedě. Klokanky však bývají omezeny váhou dítěte (většinou kolem 10kg), takže dle výrobců jsou určeny pro děti od 3 do 12 měsíců. Ačkoliv zatěžují klokanky obě ramena, často se maminkám těžší děti nenosí dobře - těžiště je příliš daleko od těla nosící osoby a klokanka není přitažena ani v pase. Hlavním problémem klokanek je ale jejich zúžení v oblasti rozkroku miminka, což pro něj není ani pohodlné ani zdravé. Nožičky visí dolů, kyčle nejsou ve správném úhlu a jsou tak zbytečně zatěžovány. Proto nošení v takových nosítkách nemohu doporučit.
Zkrátka v klokance dítě visí za rozkrok.
Nikdy jsem se o tyhle věci nezajímala, ale po to co jsem koukla na klokanku a třeba na tu manducu tak hned na první pohled je vidět značný rozdíl!
Kdyz bylo synovi 1,5r, tak jsem koupila Manducu. Chtela jsem neco rychleho a hlavne na noseni na zadech. Satek i babyvak jsme od malicka uzily doooostatecne. Ted, kdyz jsou synovi 2 roky, je to super. Nekdy, kdyz je unavena i 4leta dcera, pouziju Manducu i pro ni. A kdyz jdu vencit psa a potrebuju pobihat a nechci synacka porad premlouvat ci poponaset na ruce, je to naprosto super reseni misto kocarku… Jinak pro mala miminka nositka zasadne nedoporucuju!
Luciště: můžeš zde prosím napsat, proč zásadně nedoporučuješ nosítka pro malá miminka? Nebo myslíš nošení obecně?
Saxana22 píše:
Luciště: můžeš zde prosím napsat, proč zásadně nedoporučuješ nosítka pro malá miminka? Nebo myslíš nošení obecně?
A taky prosím upřesni pojem malá miminka.
Není Manduca už na 1,5 a víc roční dítě krátká mezi nožičkama?
Manduku bude mít čtyřleťák mezi nohama jako 2 měsíční mimi klokanku. ![]()
My jsme manduku vymenili v roce za blue bear, protoze mi prislo, ze uz mu nohy dost visej. Sice ten siroky ergo posed uz neni u sediciho ditete tak stezejni, ale slo mi hlavne o to, aby pri delsim noseni to bylo pohodlne i pro nej.
Ale verim, ze jako nouzovka poslouzi manduka i pro vetsi dite, porad lepsi, nez ho nest vyhradne na rukou ci samostatne na zadech.
Pro mala miminka jsou vhodna nositka jak ktera. Treba Ergo nebo bondolino moc ne, jsou moc siroke a pro dite muze byt dost neprijemne mit natolik roztazene nohy. U manduky to resi ta novorozenecka vlozka, tam bych se noseni od narozeni nebala (v kvetnu vyzkousime
)
Ale satek je satek, nejlip se prizpusobi i malemu mimcu.
lucie.t píše:
a co noseni miminek v zime?
Nošení miminek v zimě je úplně v pohodě, lepší než celý kočárek. Na trhu je dnes mnoho vymožeností, co se týče funkčního oblečení, tak že když je dítě dobře oblečeno a použije se pak přes něj nosící kapsa, či přímo nosící bunda, tak je miminku podstatně více tepleji než v kočárku. Navíc dítě ještě hřeješ ty svým tělem, kočárek ho opravdu moc nezahřeje.
článek o nošení v zimě
a ještě jeden
Nosit v zimě mimčo je daleko jednodušší než nosit batole a má to i dost výhod - nemusíš mimči tak navlíkat a zateplovat v kočárku, hřejete se navzájem, víš, jestli mu není teplo nebo zima…
Ještě doplním, že k Ergu se dá dokoupit novorozenecká vložka a dá se použít od narození. Zdá se mi lepší, než integrované vložka v Manduce.
Použití nosítek od narození je diskutabilní, výrobci zpravidla uvádí použití hned od začátku, ale mě osobně se zdá na novorozence lepší šátek.