Prosím účetní - krácení dovolené

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101764
19.6.14 09:00

@Lana222 Ano, musí, pokud tedy nechtějí porušovat zákoník práce… legálně to obejít nelze, pokud budeš mít správně formulovanou žádost, o čerpání a budeš ji mít prokazatelně předanou zaměstnavateli a včas.
A jinak kdykoliv na RD výpověď dostat můžeš pouze kdyby se rušil či stěhoval zaměstnavatel, pro nadbytečnost ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
19.6.14 09:07

@j.a.n.i1
aha…ja myslela ze prave muzu dostat vypoved po ukonceni PN a PPM kdykoli…to dekuji za upresneni.
A jeste mohla bych zadost poslat spolecne s oznamenim na jak dlouho budu doma a musi to byt nejak casove urcene nebo mohu kdykoli behem tech 28tydnu?
A jeste by me zajimalo, kdyz napisi ze budu doma 2roky ale RP si necham rozpocitat na 3roky a do prace bych po tech 2letech nechtela nastoupit, jde si to prodlouzit o pul roku a pak treba zase ul roku nebo musim jit do prace? Nekde jsem vycetla ze az do 4let veku ditete ale posledni rok nejsou povinni drzet misto, cili do 3let veku ditete mam teoreticky pr. misto dal uz ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
19.6.14 14:25

@Lana222 Ano, mohla bys to libovolně prodlužovat do 3 let, déle už nejsou povinni, ale po dohodě jde neplacené volno, po tom 3. roce.
A jinak můžeš to poslat společně, kdykoliv v průběhu PPM, ale bacha na formulace, v návaznosti na PPM žádáš o čerpání dovolené a teprve od konce dovolené o RD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
19.6.14 14:46

@j.a.n.i1
a jak to mam udelat abych nebyla bez penez? Z prace mi zaplati tech cca 45dni v kuse a po 45tem dni dovolene bych nasledujici den byla na RD a vyridila si ji behem cerpani dovolene k datu abych mela po dovoleny? Jak je to s vikendy, mohou mi i na vikend napsat cerpani dovolene, nerada bych zustala bez penez :nevim:
a posle mi ucetni nejake vyrozumeni od kdy do kdy a kolik to bude? mam zamestanavatele 140km daleko a vse jde max po telefonu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
19.6.14 15:29

@Lana222 Nezaměňu čerpání rodičáku s rodičovskou dovolenou :-) jsou to 2 různé věci, rodičák můžeš vyřídit hned po PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
19.6.14 18:44

@j.a.n.i1
jeee tak ted nevim…a tak co tedy nesmim mit zaroven s dovolenou?
:roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
20.6.14 00:52

@Lana222 Rodičovskou dovolenou, to volno z práce, co je max do 3 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.15 16:23

Ahoj, prosím nějakou účetní…Byla jsem půl roku zaměstnaná na HPP..z toho jsem byla dva měsíce nemocná..za celej půl rok jsem měla nárok na 10 dní dovolené, přepočítali nám to na hodiny, takže 80 hodin, čerpala jsem 19 hodin za celou dobu, takže zůstatek by měl být 61 hodin, když to převedu, tak necelých 8 dní..zaměstnání skončilo koncem května, celej květen jsem byla na neschopence..takže mi teď přišla výplata a měli mi snad proplatit těch 61 hodin? ale proplatili mi dva dny, nebo se za dva měsíce neschopenky něco pokrátilo? na netu jsem se dočetla, že se to krátí až když ta nemoc přesáhne 100 dní, což dva měsíce je 60 dní…jak to prosím je? děkuju

• Citovat
  • Upravit
15814
16.6.15 16:33
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím nějakou účetní…Byla jsem půl roku zaměstnaná na HPP..z toho jsem byla dva měsíce nemocná..za celej půl rok jsem měla nárok na 10 dní dovolené, přepočítali nám to na hodiny, takže 80 hodin, čerpala jsem 19 hodin za celou dobu, takže zůstatek by měl být 61 hodin, když to převedu, tak necelých 8 dní..zaměstnání skončilo koncem května, celej květen jsem byla na neschopence..takže mi teď přišla výplata a měli mi snad proplatit těch 61 hodin? ale proplatili mi dva dny, nebo se za dva měsíce neschopenky něco pokrátilo? na netu jsem se dočetla, že se to krátí až když ta nemoc přesáhne 100 dní, což dva měsíce je 60 dní…jak to prosím je? děkuju

záleží na přesných datech. jestli se v tom dobře vyznám, tak měsíc jsi pracovala loni - tam ti nárok na dovolenou vzniknul jedině tehdy, pokud jsi odpracovala alespoň 21 dní. letos ti pracovní poměr trval do konce května, tedy 5 měsíců, z toho 2 měsíce jsi byla nemocná. pokud jsi letos odpracovala alespoň 60 dní, máš nárok na 5/12 výměry dovolené. pokud jsi odpracovala méně, tak máš nárok na 1/12 dovolené za každých 21 odpracovaných dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.15 16:44

@sagina poměr byl od 1.12.-31.5…prosinec jsem odpracovala celý, tam jsem si hned brala dovolenou 8 hodin, leden jsem pracovala normálně celý, pak jsem marodila nějak od půlky února do půlky března, duben jsem pracovala celý kromě posledního, kdy jsem nastoupila na neschopenku, během dubna jsem si vybrala 11 hodin dovolené..pak jsem byla nemocná od 30. dubna do 31.května..tak jak to tedy je :)

• Citovat
  • Upravit
15814
16.6.15 16:53

No, jak to je - bez přesných dat se to fakt nedá spočítat, ty to máš hodně natěsno, takže údaj „nějak od půlky února do půlky března“ fakt není vypovídající. spočítej si odpracované dny v letošním roce a budeš vědět, jak ti letos nárok na dovolenou vzniknul. pokud napočítáš alespoň 60 odpracovaných dní, máš nárok na 5/12 roční výměry. pokud napočítáš míň, bude ti to vycházet na na 2/12 (protože 2*21 dní jsi určitě odpracovala). plus za loňský prosinec 1/12 nároku a od toho všecho odečti to, co jsi už vyčerpala a vyjde ti, na kolik máš ještě nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.15 17:10

@sagina tak ta neschopenka byla 13.2.-13.3…počítala jsem ty odpracovaný dny a vychází to lehce přes 60..ale nevím jak to spočítat s těma dvánactinama, jsem na matiku úplný poleno :oops: :zed:

• Citovat
  • Upravit
65292
16.6.15 17:28

A můžu se zeptat, jak se krátí dovolená? Od kolika dní neschopenky a v jaké výši? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
16.6.15 17:30
@Anonymní píše:
@sagina tak ta neschopenka byla 13.2.-13.3…počítala jsem ty odpracovaný dny a vychází to lehce přes 60..ale nevím jak to spočítat s těma dvánactinama, jsem na matiku úplný poleno :oops: :zed:

Mně to vychází na cca 63 dnů, ale z nich jsi ještě pravděpodobně byla dva dny na dovolené, pak by to bylo úplně těsné. Zavolej účetní nebo personalistce a řekni jí, že podle tebe máš nárok na poměrnou část dovolené, protože jsi odpracovala více než 60 dnů, a nesedí ti proplacená dovolená, která odpovídá nároku bez těchto šedesáti odpracovaných dní, a jestli by ti poslali podklady, na základě kterých to takto proplatili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
16.6.15 17:30
@vokishka píše:
A můžu se zeptat, jak se krátí dovolená? Od kolika dní neschopenky a v jaké výši? Díky.

Za každých 100 dní nemoci o 1/12.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat