Co se bere jako rodina?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Záleží, kde bydlíš… pokud ve společné domácnosti s rodiči, jsou brány jako rodina i oni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se a kdybych náhodou měla trvalé bydliště u otce, ale teď zrovna u něj nebydlím, nebude se počítat jen on jako „rodina“ ?
- Citovat
- Upravit
Já si myslím, že u přídavku na dítě je rozhodným faktorem příjem rodičů a nějaké trvalé bydliště tam nikoho nezajímá. ![]()
- Citovat
- Upravit
bude se počítat tam,kde máš rtvalé bydliště.Každý kdo má trvko tam co ty,počítají se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak teď jsem na vážkách, ale pokud máte např nájemní smlouvu jinde, než v místě trv. bydliště, otec by neměl být posuzován.Ale 100% to nevim.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přídavek na dítě?
Já na něj mám nárok od narození prvního syna (2004) a ikdyž jsem měla jedne čas trvalé bydliště u rodičů(bydleli jsme tam se synem- otec dočasně jinde),tak jsem vždy!!!! udávala jen příjem můj a otce dítěte.Na úřadě věděli,kde bydlím,ale problém to nikdy nebyl…
Třeba naopak u dávky Příspěvek na bydlení jsem jim narovinu řekla,že já a syn máme trvalé bydliště u mojí maminky,ale nebydlíme tam a jestli si i tak ona může o dávku zažádat.Odpověděli,že u této dávky je jedno kde bydlíme,ale je důležité kde máme trvalé bydliště…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že celá domácnost…
Sestřenice tam musela uvádět i její matku, když ještě žila u nich v bytě ![]()
My máme dvojdomek se dvěma čísly popisnými a babička měla to druhé. Na sociálce její doklad o důchodu nechtěli, ale kdyby bývala měla v občance stejné č. jako my - započítávali by i ji ![]()
A k tomu rozdílnému bydlišti: někdo na to hřeší… ale já bych to neriskovala… Také máme s přítelem odlišné bydliště, ale žijeme spolu, takže bych ho uvedla i do papírů. Jiná situace by byla, kdyby s námi nebydlel a na spolufinancování se nijak nepodílel…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
Tak teď jsem na vážkách, ale pokud máte např nájemní smlouvu jinde, než v místě trv. bydliště, otec by neměl být posuzován.Ale 100% to nevim..
Nejsem na to expert,ale myslím,že u dávky Příspěvek na dítě se MUSÍ udávat příjem otce ať už s dítětem bydlí nebo ne.Pokud platí alimenty,tak jen matka doloží kolik…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzka1973 on právě semnou nebydlí, a pochybuju že na financování se bude nějak podílet -.-
- Citovat
- Upravit
Rodinou pro účely státní sociální podpory se rozumí soužití rodičů a nezaopatřených dětí ve společné domácnosti. Za nezaopatřené dítě je považováno dítě do skončení povinné školní docházky a dále, pokud se buď připravuje na budoucí povolání, nebo je zdravotně postižené, nejdéle však do 26 let. U příspěvku na bydlení jsou společně posuzovány všechny osoby, které jsou v bytě hlášeny k (trvalému) pobytu, podmínka společné domácnosti se nevyžaduje.
Nic víc ti neřeknu, je to jen výrok z http://www.mpsv.cz/cs/2 snad ti to pomůže.
- Citovat
- Upravit
Já osobně to chápu tak,že na kažou dávku se holt musí vyplňovat a udávat něco jiného.
Pokud jde o dávku pro dítě,tak povinnost živit dítě mají jen rodiče,ale pokud jde např. o dávku na bydlení,tak je jasný,že se musí udat všichni co v bytě bydlí(mají trvalé bydliště).
Ale jak říkám,na sociálce nedělám a tak píšu jen své zkušenosti.
Kolikrát se divím jak různé info dávají různé úřady v jiných městech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@martina.se a kdybych náhodou měla trvalé bydliště u otce, ale teď zrovna u něj nebydlím, nebude se počítat jen on jako „rodina“ ?
To ne, tam záleží, kde fakticky bydlíš, ale nesmíš s ním společně hospodařit. Jinak jako rodina se berou všichni, co s tebou žijí a zároveň hospodaří. Pokud s tebou nežijí a nehospodaří, jenom tam máš trvalý pobyt, tak se to tak nebere. Měla jsem TP u mámy celou dobu, co jsem bydlela s bývalým a posuzovali nás jako jenom spolu a malého, mamku a ségru ne.
- Citovat
- Upravit
Dobrý den, ohledně tohohle: Přídavek na dítě je základní dlouhodobou dávkou poskytovanou rodinám s dětmi. Nárok mají rodiny s příjmem do 2,4násobku životního minima.
Mám dotaz jestli se jako rodina, bere jen příjem rodičů, nebo celé domácnosti, třeba když bydlíme s rodiči.
Děkuji.