Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mamka ji ma na okne vedle Phalenopsis a kvete ji kazdy rok. Nejak zvlast se o ni nestara, protoze nevi jak.
@Dadys Je to Dendrobium. Moc se o ni nestaram, jednou za cas prihnojim a kvete nadherne kazdy rok. Jen kdyz odkvete ostrihnu ten stonek, na kterem jsou kvety. Ten zeleny stonek mi zatim neuschl nikdy. Mam to na okne, kde je dost svetla, ale ne prime. Zalivam jednou tydne.
Kazdy rok vyroste novy zeleny stonek s listy a uprostred pak stonek s kvety. Nevim zda to popisuju spravne.
Prosím o radu..Nyní mi roste nový výhonek, nezalévám cca od konce listopadu.. Mám už začít znovu zalévat, aby naběhla na kvetení???
@pannda Zalévám jednou týdně tak, že naplním květináče a vodu po několika hodinách vyliju. Hnojím na list mino sezónu jednou za měsíc, od března do října jednou týdně
Na list? aha…Takže už můžu zalévat? Měla totiž období klidu v chladné ložnici, neměla moc světla ani..
@pannda píše:
Na list? aha…Takže už můžu zalévat? Měla totiž období klidu v chladné ložnici, neměla moc světla ani..
Prostředí nemění, jen zmírňuji to hnojení, přesto kvetou jak vzteklé. Počkám, až se otevřou všechny a hodím foto ![]()
Mám taky jedno dendrobium. Když odkvetla, nechala jsem cca 2-3 měsíce v klidu, to jest bez hnojení, ale „pitný režim“ nechala pořád stejný. Všechny orchideje jednou za týden sprchuji ve vaně a nechám dvě hodinky stát ve vodě.
Nezelévat úplně několik měsíců, to by mi uschly totálně a bylo by po nich.
Mám hodně phalaenopsisů a ty stojí na více světlých místech, miltonie a dendrobium mám v chladnější části bytu.
Dendrobium mi zašlo (pravda, dostala jsem ho v posledním stadiu s tím, že se mám pokusit ho zachránit), phalenopsisům se u mě dost daří, dokonce se mi samovolně množí. Okna na západ, žádná extra péče, přísun vody 1× za 14 dní, hnojení podle toho, jak si vzpomenu.
@neumisa nádhera. Mně teď kvetou 4, 5 má pupeny a dvě zachraňuji. Až mi to rozkvete, dodám foto. K té záchranné akci- vždycky, když je chci vyhodit, ukážou nový kořen nebo lístek
ano, i moje si zachraňují život tímto způsobem. Dendrobium u mě bylo krátce, takže to nevědělo. ![]()
Dendrobium mám stále v ložnici, je tak stále kolem 16st, protože tam mám otevřené okno, zavírám až večer. Phalenopsisky mám 3, kvetou stále všechny, mám je v kuchyni na okně. S těma není žádná práce..Ale tuhle Dendrobku mám od podzimu poprvé a neznám ji. Jde mi o to, co se ted bude dít, když mi po 3 měsících nezalévání vyrašil oddenek a bude se nejspíš olisťovat a růst. Staré výhonky ty suché mám uřezat? a začít přihnojovat a zalévat??
@pannda koukam, ze mas v kvetinaci cedulku, neni tam presne jmeno denrobia? Pokud je to d. Nobile to potrebuje zimni pauzu v chladne mistnosti. Pokud je to takove to klasicke dendrobium phalaenopsis tak to neni narocne, klidne jak phaly ale ne tolik hnojit. Dendrobium staci treba jednou za mesic i dele.
Pro nakveteni je dulezite i letneni. Ja je po zmrzlych strkam na zahradu a v podstate se o ne nestaram do zari. Pak mi celou zimu kvetou.
Stare uschle vyhonky nechej, driv jsem jich par vyhodila, ale casto u nich prave vyrostou nove a nebo primo na nich. Mela jsem porad pocit, ze o ne musim nejak pecovat, ale pak jsme byli v Asii a vydela jsem, jak to tam roste samo. S uschlych pahliz nove kvetouci. Nektere bych rekla, ze jsou uschle a oni tak krasne kvetly. Nejlepsi je se o ne zase tak moc nestarat. ![]()