Provance nátěr na dřevěnou židličku
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Provance nátěr
Rozhodla jsem se, že pro naši malou zrenovuji dřevěnou jídelní židličku ještě po mě. Chtěla bych udělat nátěr ve stylu provance - fialový podklad a přes to bílá barva, aby tam zůstal jen nádech té fialové. Nevíte někdo jak na to? Moc děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj
nevím, jestli se to jmenuje přímo patina. Pod patinou si představuji nátěr, který vypadá jako starý, ale možná, že se to dělá stejně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Fialový podklad, po zaschnutí nanést (jedním směrem) na některá místa krakelovací lak (udělá praskliny, koupíš ve výtvarných potřebách), po době uvedené na laku přetřít bílou barvou jen v jedné vrstvě jedním směrem (jinak přetřeš ty praskliny. Nebo další možnost - fialový podklad, po zaschnutí vrstva bílé. Tam, kde budeš chtít, lehce přebrousit jemným smirkem, aby fialová vykoukla. Další možnost je natřít na bílo, po zaschnutí vzít hadr (plínu třeba) a namočit do zředěné (ideálně vodou ředitelné) fialové. Celou židli přetřít a hned utřít čistou plínou. Nakonec vždy přelakovat bezbarvým lakem. Pro ještě lepší efekt lze před lakováním ještě použít decoupage (ubrouskovou metodu), spousta návodů na netu, stačí lepidlo Herkules zředěné vodou, nemusí být speciální. Držím palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jee moc děkuji, už jsem ani nedoufala, že se někdo ozve
Takže jak taťka dobrousí a dosmirkuje (už to dělá asi měsíc
) tak se na to vrhnu. Vyzkouším to nejdřív na nějakých prkýnkách a co bude vypadat nejlíp, zkusím na židličku. Ještě jednou moc děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud budeš zkoušet na vzorcích, tak u posledního postupu chvilku počkej, než setřeš barvu čistou plenou. Čím později setřeš, tím víc barvy se chytne. Já tohle dělala na peřiňáku, na zahradě a v hicu. Každou stranu zvlášť. A jako první šla přední strana. Podklad bílá, navrch hnědá. No…málem jsem z toho tu hnědou nedostala vůbec, jak na to pražilo sluníčko
Další strany jsem už dělala svižněji
A na to nanesení zředěné barvy jsem použila ne plenu, ale obyčejnou houbičku na nádobí. Ale stahovat hadrem nebo plenou - když zůstane barvy moc málo, dá se to donekonečna opakovat, dokud nebudeš spokojená. Přeju hodně štěstí! A kdyby se ti nakonec nelíbil ani jeden způsob, zadej na internetu třeba „patina“, měla bys najít i další způsoby, třeba jako ten třetí, jen tu fialovou nanášíš skoro suchým štětcem. Ale to už asi chce trochu cviku, nebo jsem holt nemehlo
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit