Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Ve 12 uz normalne maly prsa holky mivaj, nebo minimalne uz zacinaji rust a byva to videt…
Dcera měla už v 10 letech prsa. Už nosila klasickou podprsenku.
No a jak jsi to měla ty? Dceři bude 11 a zatím tam taky nic nemá. Já nedávno koukala na nějakou svojí fotku ze 12 let a taky jsem prsa neměla vůbec. Ale já byla dlouho nejmenší ze třídy a vypadala jsem mladší než ostatní (a to jsem byla ve třídě spíš starší, protože jsem podzimní).
Já ve dvanácti už nosila podprdu. Zrovna včera jsme se bavila se šéfem o jeho desetileté dceři a říkal, že holce už prsa rostou. To mi přijde fakt brzo. Myslím, že není o co stát. Jak začnou růst prsa, začne brzo menstruace. Nijak bych se v tvé situaci nestresovala. Každý dospívá jinak. Není kam spěchat.
Ve 4 to začíná, v 5 třídě už holky prsa obvykle mají. Ale jsou samozřejmě individuální rozdíly. Stejně jako některá má ms od 11 a jiná od 15.
Dceři je 12 a prsa má docela slušný teda, její kamarádka stejně stará nemá žádná..naše holka není vychrtlina, je taková pěkně stavěná, ale ne tlustá, ta její kamarádka je šíleně hubenounka..taky asi záleží jestli už má měsíčky, naše holka je má od 11 a v tý době ji ty prsa začala růst
@Anonymní píše: Více
A co bys dělala, kdyby měla prsa už teď?
Nic.
Dceři je skoro 13 a prsa jí začala růst nedávno a zatím to na nějaký velký progres nevypadá. Ostatně mně prsa narostla až v těhotenství a i tak to dotáhla max na dvojky/trojky. Po ukončení kojení se zase zmenšila.
@Vada píše: Více
já jsem z toho pochopila, že zakladatelka se spíš bojí, jestli její dcera není nějak pozadu, když prsa ještě nemá
Je to strašně individuální. Někomu začnou od deseti, někomu i o dost později, totéž s ms. Každý dospívá jinak rychle. Když se rozhlednu ve třídě mého dítěte 12-13 let), rozhodně všechny holky prsa nemají. Otázka je, kolik z těch, kdo je nemají, to jednou dotáhne na bujné poprsí, ale určitě bych nedávala rovnítko mezi plocha ve dvanácti, plocha napořád.
Dceři teď bude 11 a je také hodně hubená a prsa jí akorát začínají růst. Zatím jde v podstatě jen o “nateklé bradavky”, pod tričkem to ještě ani vidět není, ale stěžovala si, že jí občas bolí. Některé spolužačky (spíš ty baculatější) už prsa mají.
Já bych ale neplašila ani v těch 12. Tohle má každá jinak
já sama mám fotku ze 7 třídy (bylo mi čerstvě 13) v takové té “lambádě”, jak se za nás říkalo
a nemám tam skoro nic.
Ahoj. Snad nikoho nepohorším tady. Dnes u nás byla 9 letá kamarádka mé dcery. Všimla jsem si, že ji začínají růst prsa. Moje dcera má 12 a zatím teda ani náznak. Uklidněte mě, že má ještě čas. Je teda hodně hubená, to je fakt.