Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, můžu se také zeptat? Mého bratra teď čeká soud o výživné na jeho dcery. Manželka po něm žádá výživné za 3 roky zpět + budoucí. Rozvedeni zatím nejsou. Že bude muset platit výživné je jasné, ale má manželka nárok chtít to 3 roky zpětně? Myslíte, že s tím může uspět?
@blaba obvykle pokud zpětně, tak od doby kdy se od sebe odstěhovali, přestali sdílet domácnost. Jinak ano, nárok má dítě až na tři roky zpětně, ale nebere se to automaticky, ale obvykle od určitého data změny.
@blaba uspět může pokud manželka dokáže že spolu už ty 3 roky nežijí, pokud předtím sdíleli společnou domácnost tak ne, vymáhat může jen za to období co spolu nejsou. Pokud spolu nežili to jako bratr celé 3 roky neposlal na dítě ani korunu? Pokud spolu žili ona má smůlu.
@blaba no tak záleží na tom, jak reálně financují tu domácnost a dítě. My jsme se rozváděli když jsme ještě bydleli spolu, a bylo to tak, že on platil bydlení a proplácel mi nákupy pro děti ( větší položky). Takže když došlo na soud a řešilo se odkdy alimenty chci, tak jsem řekla že od dalšího měsíce po soudu. Ale reálně je ex začal platit až když se odstěhoval. Do té doby se jen více než dřív podílel. Když spolu dva ještě žijí a už se řeší péče, alimenty a rozvod, bývá to trochu komplikovanější.
@Kriss Tina To nevím. Vím jen, že brácha platil v baráku veškeré energie a holkám kupoval nějaké dárky. Ale jestli platil víc nebo ne, to nevím. Ještě vím taky, že švagrová si už několik let stěžovala, že ho živí. Že jídlo kupuje jen ona.
@blaba tady pak bude těžký dokazování, ve společné domácnosti se ty výdaje většinou dělí napůl, jestli jeden plati nájem a energie a druhý jídlo tak se to zas nedá brát že jeden živí druhého
musela by nějak soudu dokázat že opravdu většina výdajů hlavně na děti šla z její kapsy, ale nějak si nedovedu představit jak by to dokazovala ![]()
@blaba píše:
@Kriss Tina To nevím. Vím jen, že brácha platil v baráku veškeré energie a holkám kupoval nějaké dárky. Ale jestli platil víc nebo ne, to nevím. Ještě vím taky, že švagrová si už několik let stěžovala, že ho živí. Že jídlo kupuje jen ona.
Tak v tomhle případě soud posoudí, podle toho co oba k soudu doloží, jestli se bratr podílel adekvátně a případně doměří výživné zpětně. Taky jsme to tak měli (žádala jsem zpětně), soud dopočítal adekvátní částku a započítal to jako dlužné výživné. Ex ho pak po určených částkách splácel společně s běžným výživným. Nemusel platit celou částku najednou.
Mě to teprve čeká, snad se ptát na důvody nebudou, nechce se mi vykládat, že mě opustil k vůli jiné ženě.
@maminka32 tak tehle odpovědi bych se zrovna nebála
nejsi v tom sama. Taky mě to čeká a jsem prudce nervózní i když dle ostatních nemám z čeho. U mě ten problémový je můj ex. Ale i tak je to nepříjemná situace se kterou jsme vůbec nepočítali ![]()
Mě se ptali akorát na bydlení, (byla u nás i kontrola že sociálky), majetek, příjmy, pak jak spolu dlouho nejsme, důvody je nezajímaly, kdo se o dítě stará, jestli na něj otec něco přispívá, jeho se zeptali na totéž, jinak sme se už dokázali v klidu domluvit, odkejval že souhlasí že budu mít v péči já, navrhnul adekvátní výši alimentů což sem zas odkejvala já a za 20 minut bylo po soudu, takže se vážně není čeho bát
pokud jste schopni se předem domluvit, nedělat tam scény tak to jde raz dva a bez ostudy
Ozivuji:),
Maminky, jak probiha soud, kdyz nejsme dohodnuti? Penize nemame urcene, styk asi na nasi domluve, svereni do pece ke me, ale pouze v pripade, kdyz se prestehuju zpet do mesta (momentalne jsme u prarodicu jinde a relativne daleko),duvod odstehovani: hadky, fyzicke ataky, ponizovani, slovni napadani? Mam mit pravnika? Mam si neco sepsat -budu mit rec?
Co se tam bude probirat? I nas vztah, nebo veci jen okolo ditete, komu bude sverena a vyse alimentu, atp a bude to hned za nama, nebo se to povlece?
Dekuji za Vase zkusenosti!
Mě si pozvali na sociálku tam se mnou sepsali jak se otec vida s dítětem, jaký mám náklady na dítě a udělali šetření u mě i u něj. Dohodnutý jsme nebyli. U soudu jsem právníka neměla a byla tam pracovnice ze socialky. Přečetla tam svoji zprávu a pak soudkyně vyzvala jeho aby vstal a pokládala otázky hlavně ohledně majetkových poměrů a dítěte. Když skončila s ním tak vyzpovidala mě. Pak nás poslala na chvíli na chodbu a když nás zavolala zpět vynesla rozsudek. A jen dodám že dohodnutý jsme nebyli a on vyhrožoval že mi dceru vezme. Když se soudkyně zeptala jestli souhlasí aby byla dcera v mé péči odkyval to, u těch co vyhrožují to jsou většinou jen silný řeči
![]()
@Ravedd dekuji, i me je vyhrozovano, stridavkou je me vyhrozovano.Jak mate styk, prosim?
Tenkrát jí byl rok a měl sobotu 9-17,o rok později od soboty 9:00 do neděle 18:00 plus prázdniny týden v červenci a týden v srpnu s tím že jí nemá víkendy. Okolo 4 let jsme to po dohodě už bez soudu změnili a od ty doby jí může mít od pátku odpoledne podle toho jak končí v práci(někdy okolo třetí jindy okolo šestý) a domů jí vozí v neděli 18-19 ale ne vždy toho využije. Teď je jí 10 a už si to víceméně řídí sama přece jen už chodí ven s kamarádkama takže už ani nedodržujeme konkrétní víkendy ale jedeme tak že když on má volno a chce si ji vzít tak jí zavolá a zeptá se jí co ona na to. Ale je fakt že on to s tím zájmem moc nepřehání teď je u něj na víkend po dvou měsících kdy se neozval a ani k narozeninám jí nepopřál takže tam je i ten vztah mezi nimi takový všelijaký