Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Jen tak ze zvědavosti - máte u klasických viróz vždy stejný průběh nebo na vás čeká pokaždé překvápko? ![]()
Já bývám nemocná hodně, nicméně nejčastěji mám virózky, které dotáhne domu dítě. Průběh je u mě vždy jako přes kopírák a i když mě štve, že často marodím, mám to nadávkované tak, že se to dá přežít, vždycky jeden příznak vystřídá druhý a zajímalo by mě, jak to mají ostatní: 1. den - únava, knedlík v krku, štípání nosohltanu, tvoří se mi hlen, bolest v krku (ten den je pro mě nejhorší, nezvládám bolesti v krku)
2. den - spouští se rýma, pomalu už to jde vysmrkat
3. Spouští se hodně vodnatá rýma, kýchání, slzí mi oči ![]()
4. Rýma houstne, je mi lépe, ale začíná nepříjemný suchý kašel
5. Den - rýma je skoro pryč, kašel už je produktivní
Dnes je to čtvrtý den, tak už se těším na zítřek ![]()
Jak kdy, jak co.. takhle přesně zmapované jako ty to nemám a pokaždé mě průběh spíš překvapí. Horší je, že zatímco probíhá virosa dětmi, já se držím, starám se, nespím, odbydou si to postupně všechny tři a mně to skolí vzápětí. Tedy děti už prakticky zdravé nebo v rekonvalescenci, nabité energií a já to dostanu v plné síle.
Ano, většinou mám stejný průběh. Začne to bolestí v krku a vetsinou se potom během dne přidá vodnatá rýma. Na teploty netrpim, na bolesti těla strašně. To, co začne jako typický zánět nosohltanu se během pár dní postupně mění na zánět průdušek kdy vykaslavam hleny, dusim se a umírám. Vždy to tak dopadne. Následují ATB a vše se završí zadní rýmou. Kašlu ovšem vždy tak měsíc, možná i déle. Stejný scénář prakticky od dětství. Vyjma covidu, to bylo úplně jiný a pri laryngitide jsem na cca 14 dní ztratila kompletně hlas. Jinak se mohu spolehnout na to, že to dopadne vždy stejně.
Mívala jsem to podobně, ale od té doby co chytám dětské bacily je to spíš nevyzpytatelné, dokonce někdy i nějak divně na přeskáčku nebo se stejný příznak po pár dnech ještě zopakuje… úplně nějak nelogicky.
Jinak den s pálením v nosohltanu a bolením v krku taky nesnáším, ale stejně mě štve i vodnatá rýma, někdy mi takřka nepřetržitě teče z nosu a nonstop kýchám, to mě strašně obtěžuje a unavuje…
Momentálně mám rýmu už přes dva týdny v dutinách a jen velmi pomalu se odtud spouští, taky skvělý.
Musím zaklepat. Bývám naštěstí minimálně nemocná. Když se stane, tak to ťafne pořádně, že jsem vyřazena chvilku mimo provoz. Jsem spíš asi ten přenašeč. Sama bacil nechytím, přestože cítím, že v práci kolují. Naše děcka taky nejsou lapači bacilů. Třeba starší dcera byla nemocná v první třídě (neštovice) a znovu v sedmé (měla covid). Mladší podobně. Ale pokud už je něco polapí. Tak je to výrazné. Taky je to chvilkově vyřadí. Oni přestanou jíst a taky furt spí, když jim něco je.
@Alinois2 píše: Více
Laryngitidy mě jeden čas taky pronásledovaly, to bylo hodně nepříjemný. Kromě ztráty hlasu ještě velmi hnusný kašel a pálení na hrudi ( asi to bylo i v průdušnici), a trvalo to docela dlouho…
Laryngitida byl problém u sestry dětí. Oni kolikrát skončili na pohotovosti.
Vždy noční pálení v krku, ráno voda z nosa, druhý den bolest krku, začínající kašel, prvne ale suchý ze kterého se pobliju a postupně přichází vlhky a ztrata hlasu s ukrutnou bolesti v krku a zelena ryma. Pak to seda níž a už hezky vykašlávám..
Nesnáším to.
Mám to úplně přesně jako ty. První den totální únava, pálení v nosohltanu, ještě jsem jak zmlacena. Nasazují hned sinupretu, páč je mi jasný, že druhý den přijde nos jak kapající vodovod. Od třetího dnes měním sinupretu za Erdomed, páč je mi jasný, že přijde kašel, ale chci tomu zabránit. Někdy se to povede, že to skončí jen chrapotem. Celkově mi přijde průběh trochu snesitelnější, když začnu od prvních příznaků vyplachování konvičku se silným roztokem, ab se to svinstvo vyplavilo.
@guineapig píše: Více
V dospělosti jsem ji měla naštěstí jenom jednou, ale bylo to šílené. Vydávala jsem zvuky jako když jsem spolkla píšťalku a ten kašel mě málem roztrhnul Opravdu děs ![]()