Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Proč anonymně? Dělala doktorka stěry? Nejřív bych se snažila přijít na to, proč průjmuje (třeba jen něco olízl) a pak teprve při přetrvávajících problémech řešila mlíko.
Jinak mě tedy doktorka říkala, že u kojených dětí normálně kojit, ale u dětí na UM je to jinak - dieta s rýžovým odvarem.
Edit: Ty kojené taky pijí na průjem rýžový odvar (20-30 ml před kojením). Rýžový odvar se mi osvědčil. Odvar rehydratuje a staví, smeckta neutralizuje toxiny ve střevě, ještě jsou dobrá probiotika na obnovení mikroflóry.
Mě by v první řadě zajímalo, proč má z ničeho nic průjem a dokonce už 4den.
Stěry doktorka brala, nenašli tam nic. Přisuzuje to asi k alergii na kravské mléko, prý to může být jeden z příznaků a pokud né tak prý mu nesedí značka nutrilon, koupila jsem mu to mléko alergy care ale to do něho nedostanu. za chvíli bude vstávat a ja nevím co mu dát! smectu? rýžový odvar? nebo mi dali v lékarně ORS 200?
Dávala jsi ten rýžový odvar celý první den a nemělo to žádný vliv? Jinak možná to špatně chápu, ale pokud jsi dala smectu a ten odvar jen jeden den, nemusí se to hned projevit. Podle mě jsi přerušila „terapii“ v podstatě hned jak jsi začala.
Já dávala odvar asi 3 dny (pak jsem vysadila, protože začal mít pro změnu opravdu tuhé bobky), účinek jsem viděla už během prvního dne (nekadil co 30 minut), smactu jsem dávala asi 5 dní, dokud se neupravil zápach, pak byl ještě několik dní na probiotikách, dokud se barva i konzistence nevrátila do normálu.
No takto mi to dokrotka vůbec neřekla
! řekla jeden den, vývar a smectu. ors200 a na večer už mlíčko to ale nechtěl, ráno jsem mu koupila sunar ten jsem mu ještě nedávala. tak že dostane rýžový odvar a smectu..jestli to dobře chápu! rýžový odvar jsem teda dělala tak že jsem uvařila cca 30g rýže + koj. voda a rozmixovala a dolila trochu vodou aby to nebylo tak husté. A co ten nápoj ors 200? tam je zase psáno dát jednu dávku a pak už mlíko ![]()
Udelej mu mleko na ktere je zvykly, ale misto vody pouzij ryzovy odvar. Jak dlouho to mleko pil, nez se vysktly problemy? Smecta a lactobacily samozrejmost.
@Anonymní Tvoje dítě už je poměrně velké, takže mu můžeš dát ten rýžový odvar tak jak jsi dávala (misto mlíka, mlíko na průjmy fakt není to nejlepší). Nebo jak psala @BellinkaX UM do rýžového odvaru (to je fakt jen voda s takovým rýžovým šlimem - recept by měl být 1 lžíce rýže na 1 l vody, vypařenou vodu na konci vaření dolít).
Já bych ho asi klidně jeden den nechala jen na té „rýži“ a smektě + probiotika.
ORS 200 je rehydratační roztok. Nic s ním nezkazíš, ale průjem jako takový jím nezastavíš.
My meli ted v 6ti mesicich rotaviry… ale i jeste nez se zjistily z vyteru, tak jsme meli mleko bez laktozy (Nutrilon, my meli od Nestle), ryzovo-mrkvove odvary a rehydratacni roztok (toho jsme do ni dostali trochu). Jinak vic tekutin-caje, ale ne ty instantni. A v tehle dietce ksme pokračovali i po diagnóze rotaviry. O Smecte nepadlo ani slovo a to nas prohlizeli celkem tri pediatricky (nase a dve na pohotovosti). Ale asi by ses mela ridit radami tve dr. Mozna to bezlaktozove mleko bych zkusila-pry to hodne odlehčí trávení.
@Svistice ještě když se teda blbě zeptám, tobě děti vydržely na tom rýžovém odvaru 3 dny? neměly hlad??ja jsem mu ted dala smectu, a ten nápoj ors200 - ten mu chutnal, ale vypil ho skoro celý a ještě by si klidně dal. ja nevím jestli ho udržim jen na tom rýžovém vývaru třeba den!
Nemuzes mit decko jen na ryzaku!
Udelej z nej to mliko. Plus smecta plus kdyz rak rehydratacni roztok. Nebo pridej mrkvove pyre, od 4 mesicu muzes prikrkovat a mrkev stavi.
@Anonymní píše:
@Svistice ještě když se teda blbě zeptám, tobě děti vydržely na tom rýžovém odvaru 3 dny? neměly hlad??ja jsem mu ted dala smectu, a ten nápoj ors200 - ten mu chutnal, ale vypil ho skoro celý a ještě by si klidně dal. ja nevím jestli ho udržim jen na tom rýžovém vývaru třeba den!
Já kojila a měla jsem mladšího, když měl průjem. Takže toho odvaru jem dávala jen pár ml před kojením (doporučenou dávku jsem do něj nikdy nedostala). Ale tvoje dítě už je ve věku, kdy se může trochu přikrmovat. Takže bych mu prostě udělala z té rýže takovou tekutou kaši. To by ho mělo zaplácnout, co se týče hladu. Samozřejmě ho nemůžeš nechat úplně o hladu, ale prostě to pojmout trochu dietněji.
Zkusila bych nechat ho min. do večera na rýži, dát tu smectu a uvidíš, co mu to udělá s kakání. Jestli se to bude lepšit nebo ne. Pokud sunar, tak zatím asi do odvaru z té rýže, nedávala a nedávala bych mu ho moc.
Jak vypadá prosím průjem u 4měs. miminka? Malý mi kadil už tak 1× za 1-2dny a teď má druhý den stolici tak 4-5× denně, barva normální žlutá, občas žluto-zelená. Plně ho kojím, směje se, vypadá dost spokojeně, bříško ho určitě nebolí, akorát má k tomu trochu kašel. V pátek jsem dr. už nestihla, chystám se tam hned v pondělí, ale zajímalo by mě, jestli je to průjem? Kojím ho každé 2-3hod., jako vždycky a dnes asi raději uvařím rýžový odvar, ještě příkrmy nejí, tak to zkusím z lahvičky.
A konzistence je jaka? Řidší než obvykle? Pokud je spokojeny a ma porad stejne energie, tak bych to neřešila.
Smecta a rýžový vývar?
Poradíte?
Holky malý průjem a kroutí se u jídla už asi 4 dny. Byli jsme plně na Nutrilonu HA1, doktorka mi doporučila smectu a rýžový odvar popř. změnit mlíčko na Alergy care kdyby náhodou to byla alergie na kravské mléko. První den jsem dala rýžový vývar a smectu, nutrilon odmítal pít vypil tak půl dávky cca60ml, koupila jsem ze zoufalosti Alergy care ten, ale odmítá. Lékarníce mi radí změnit mlíčko a dávat jen smectu..co si o tom myslíte?? koupila jsem teda sunar ha nutrasence..ale nevím, mám strach at mu tím neublížím víc, zas něco jíst musí!