Správná technika přetáčení na záda

9967
22.3.14 18:51

Správná technika přetáčení na záda

Naše dcerka od narození pracuje skvěle s gravitací :mrgreen: V porodnici mě vyděsila tím, že se přetáčela na bok (prostě zvedla všechny končetiny a převážila se ke mně). Do té doby jsem si myslela, že novorozenci jen leží, max. se mrskají :)

Z bříška pak přepadávala těžkou hlavou na záda. Klasika.

Teď už válí sudy jak ďas. Ze zad na bříško umí krásně. Mrsk a je tam. Ale z břicha na záda nevím, jestli je to pořád přepadávání a nebo už správné přetáčení. Zvedá se už na dlaně, ale mám pocit, že pořád dost využívá váhy hlavy. Nevíte, prosím, o nějakém odkazu na detailnější popis nebo nejlépe video, jak má správné přetočení vypadat? Zkouším všude možně hledat, ale nedaří se mi.

Je to taková pitominka, vím. Ale zajímá mě to.

Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7904
22.3.14 19:06

@Katyty moc to nechápu, prostě se přetočí, tak co řešíš? Stejně pak bude zůstávat pořád na břiše, až se bude plazit a lézt.
A že byla v porodnici na boku? Na tom mi nepřijde nic zvláštního, děti se štelují do polohy, jakou měly v břiše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
22.3.14 19:09

Jestli se nebouchá hlavou o zem, tak už je to přetáčení a ne přepadávání :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.3.14 19:10

Na rehabilitaci mě učili podrazit ručičku, takže horní část těla se dostane jakoby na bok, přitáhnout nožku k bříšku a dotočit za pánev/kyčle. Nicméně dítě se mi na záda neotočí doteď. Tento pohyb považuje zřejmě pro svůj život za zcela postradatelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
22.3.14 19:13

@Svistice no vždyť je postradatelný. Moje dítě se tak přetočioo párkrát. Pořád byl na břiše, zkoušel se plazit a pérovat na čtyřech a ani ho nenapadlo přetáčet se nazpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14996
22.3.14 19:55

Mne da dcera takhle nohy jako na fotce, pak zvedne pravou ruku a timse prevazi, ale kazde dite muze mit svuj zpusob, dulezite je, zda to dela s rozmyslem, nebo najednou ztrati balanc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
22.3.14 20:05

@Katyty Já jsem jela hodně podle „Něžná náruč rodičů“ od pí Kiedroňové - video ke knize je myslím i na ulozto.cz. Podle toho se doporučuje dítě přetáčet s ručičkou strčenou pod tělíčko. Když jsem ale cvičili na cvičení pod dozorem dětské zdravotní sestry, tak doporučovala vysunovat ručku v rameni, protože tak se děti samy spíš přetáčí - za nějakou hračkou, podnětem. Takže pokud se přetáčí sama, moc bych to neřešila. Hlavní je, že si svůj způsob našla a jestli si teď víc pomáhá hlavou, nebo by se odrážela nožkama, je asi jedno. Časem si stejně najde nejméně namáhavý způsob. A to mohou mít děti různé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
22.3.14 20:17

@LadyTommy OT, ale já prostě musím :D Nádherné oči, jsem fascinována :D ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
22.3.14 20:29
@Etcetera78 píše:
Jestli se nebouchá hlavou o zem, tak už je to přetáčení a ne přepadávání :-D

I prd, ten náš se dneska tak třísknul do hlavy, že jsem ho pěkně dlouho uklidňovala :lol: Ale jinak to umí :lol:

@Katyty I kdyby se přetáčela špatně, tak ji to asi nepřenaučíš.

• Citovat
  • Upravit
25233
22.3.14 20:51

Já bych přetáčení na záda moc neřešila, důležitější je to na bříško. Mě se první na záda ani netočila - byla na břiše tak spokojená, že to nepotřevoala. Mladší se občas povedlo, ale spíš náhodou. Já ani nevím, jak to vypadá, když dítě válí sudy…
Máme super poctivou doktorku a nikdy to neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9967
22.3.14 21:36

@kacz jsem si to chtěla napsat do deníčku, že už to umí ;)

Prostě jsem chtěla vědět, jestli to dělá dobře.

A s tím přetáčením v porodnici, to byla jen taková poznámka pro zasmání, že jsem měla o novorozencích mylné představy :D Chtěla jsem prostě ten dotaz položit s příběhem, aby to nebylo tak nudné :mrgreen: Toho si nevšímej ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9967
22.3.14 21:40

Díky všem, co se snažili poradit :kytka:

Dělá to z rozmyslem a schválně. Nepadá náhodně.
Beru to teda tak, že má svůj způsob a dobrý ;) Jste moc hodné.

(Tak to datum si prostě nenapíšu, nevadí. Počítám, že mi to vyčítat nebude :D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
22.3.14 21:46

@Katyty Hele tohle fakt není důležité, všechny další vývojové kroky bude dělat z polohy na břiše. Přetáčení na záda je slepá ulička psychomotorického vývoje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí