Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky mám dotaz, kamarádka mi tvrdí že se jí holčička na 4.5 měsících sama staví, že když jí má na klíně v sedu tak že se rozhoupe a sama si stoupne..nevím, neviděla jsem, ani jsem to moc z toho popisu nepochopila, ale myslím si že je to špatně vzhledem k tomu že malá se ještě ani neobrátí na bříško..a tak se chci zeptat jestli si myslíte že je to o. k. nebo je to špatný a co se jí popř. může stát.
Je to podle me spatny (pokud teda kamaradka nekeca..)Kazdopadne nase mala se do 10 mesicu plazila po brichu a doktor rikal ze je to dobre, ze si aspon poradne posilila zadove svalstvo a bude pripravena na to stoupnout si..myslim si ze kamoska keca:-) a nevim proc, kazde dite ma svuj vcas (natoz 4mesicni) a nevim nac se tak predbihat..
Myslím, že je kamarádka padlá na hlavu, nebotˇ určitě malou přidrží za ruce a tím jí to umožní, v každým případě ji křiví páteř,
![]()
Zdravim, moje holcicka (taky 4,5mesice- pred tremi tydny u dr.67cm a 7kg) dela to, ze kdyz ja sedim a mam ji v naruci oprenou briskem ke me, tak se taky stavi na nozicky a odrazi se. Sama ale urcite nestoji a ani ji nenechavam. Myslim, ze to muze byt spatne na pater (podotykam, ze si to pouze myslim, netvrdim, ze tomu tak je
![]()
@soleile taky mně to napadlo že kecá, ale v tom případě nechápu..namám ráda ty matky co soutěží s ostatními kdo co dřív zvládne..přijde mi to taky nemožné, máme stejně staré děti a já vim že na to nejsou stavěný, nejsou zpevněný, přesně jak píšeš..ona jí dává i do chodítka což nechápu na 4,5 měsících..
@andulik8 mám právě taky 4,5 měsíčního chlapečka (70 cm a 7,5 kg ) a o to co popisuješ se taky snaží, jakoby se vzpírat a hrozně ho to baví, ale taky mu nepomáhám, my se te%d radši soustředíme na pořádný pasení..:-D
Moje kamarádky dcerka stála v 5 měsících v postýlce. Sama a nešlo ji to nijak zatrhnout. ![]()
@Leniczka23 píše:
@soleile taky mně to napadlo že kecá, ale v tom případě nechápu..namám ráda ty matky co soutěží s ostatními kdo co dřív zvládne..přijde mi to taky nemožné, máme stejně staré děti a já vim že na to nejsou stavěný, nejsou zpevněný, přesně jak píšeš..ona jí dává i do chodítka což nechápu na 4,5 měsících..
do chodítka jo, tak tady není co řešit, kamarádka není normální ![]()
@Leniczka23 píše:
ve 4,5 měsících do chodítka?
to je opravdu masakr.. moje mala ještě v 5ti měsících jenom ležela.. ![]()
@belik píše:
Myslím, že je kamarádka padlá na hlavu, nebotˇ určitě malou přidrží za ruce a tím jí to umožní, v každým případě ji křiví páteř,![]()
![]()
to sem jí přesně řikala..píše jak je z toho nanervy, prej ona sama chodila na 7 měsících tak si myslí že malá bude taky..
@xantipi jo to pak už nic neudělá, ptala jsem se jí jestli to zvládá sama a ona řikala že ne, tudíž jasné znamení že to nemá dělat..
@andulik8 píše:
Za choditko bych ji asi rekla svy![]()
taky si myslím.. ![]()
Určitě se SAMA nestaví.
Sousedka zase dávala na FB fotku své měsíční dcerky, kterou obstlala polštáři a do komentáře napsala, malá už SAMA sedí.
![]()
Jako, některý matky by zasloužily švihnout přes ruce, fakt že jo.
Moje mladší se stavěla v 5 měsících sama v postýlce. Aby začala lézt nesměli jsme ji nechavat kdekoliv kde by se mohla něčeho chytnout a postavit se (postýlka, ohradka, u sedačky atd…) určitě tak od 4,5 měsíců pérovala nohy. Na něco vlezla a házela zadkem nahoru. Pak mi na klíně, když jsem jí držela rukama za tělo, hopsala / pérovala a stavěla se.
Možný to teda je, ale je dobrý to omezit a podpořit lezení po 4…